TOPlist

Telefon Leagoo Elite 2 – výkonný obr s kovovým rámečkem (recenze)

leagoo elite 2 hlavni

Čínská společnost Leagoo představila novou řadu telefonů Elite, která na rozdíl od ostatních modelů společnosti míří do high-end segmentu. Přitom si vzhledem k výbavě udržuje atraktivní cenovku. V této podrobné recenzi si model Leagoo Elite 2 podrobně představíme.

Obsah recenze

Obsah balení

Po otevření krabičky telefonu Leagoo Elite 2 se nám na obličeji vykouzlil úsměv. Balení totiž kromě klasické trojkombinace – telefon, datový kabel, nabíječka, rovněž obsahuje sluchátka, malinkatou krabičku s náhradními špunty do uší (různých velikostí), OTG kabel a fólii. Nechybí ani manuály, které už jsou jakousi samozřejmostí. OTG kabel nás v balení jednoznačně potěšil a náhradní špunty ke sluchátkům jsme po pravdě také u žádného telefonu neviděli. Proto musíme obsah balení pochválit.

Leagoo Elite 2 - obsah balení Leagoo Elite 2 – obsah balení

Video pohled

Leagoo Elite 2 – první pohled

Leagoo Elite 2 - první pohled


Vzhled a dílenské zpracování

Na portále Svět Androida jsme již jeden telefon výrobce Leagoo recenzovali. Jednalo se o model Leagoo Lead 2, jehož zpracování jsme převážně chválili. Leagoo Elite 2 pak vypadá prakticky totožně, a proto jej lze označit jako staršího brášku modelu Lead 2. Leagoo Elite 2 disponuje stejným hliníkovým rámečkem, ale i příjemnou zadní povrchovou úpravu, na které se nezachytávají otisku prstů, ani žádné jiné nečistoty. Povrchová úprava zadního krytu je sice lehce kluzká, hliníkový rámeček ovšem zajišťuje, že vám telefon nebude klouzat z ruky. Leagoo Elite 2 není žádný drobeček. Jakby taky mohl být, když nabízí 5,5″ uhlopříčku. Na ovládání telefonu jednou rukou proto spíše zapomeňte, ale s tím se tak nějak u 5,5″ displeje počítá. Při promáčknutí zadního krytu občas zaznamenáte lehčí vrzání. Nejedná se ovšem o nic zásadního, kvůli čemu bychom měli jinak výborně zpracovanou konstrukci hanit. Leagoo Elite 2 váží 163 gramů, což lze v porovnání s konkurenčními smartphony označit jako průměrnou hodnotu.

leagoo elite 2 render

Přední strana telefonu…jo, ta je zajímavá. Hovoříme o kruhovém a hlavně podsvíceném tlačítku domů, které zároveň slouží jako notifikační dioda. Ta vás může různými barvami (lze nastavit) upozornit na jednotlivé typy notifikací. Dioda při notifikaci pulzuje, což vypadá velmi dobře. Dioda rovněž pulzuje při nabíjení telefonu, proto nemusíte pravidelně kontrolovat (rozsvěcovat) displej, abyste se podívali, kolik % ještě zbývá. Kromě notifikační diody v podobě tlačítka Domů se na přední straně telefonu Leagoo Elite 2 nachází další 2 senzorová tlačítka, a to Menu a Zpět. V obou případech jsou podsvícena. Horní stranu přední části zařízení tvoří již klasicky reproduktor pro volání, přední fotoaparát a senzory. Rámečky podél displeje jsou relativně úzké, našly by se ovšem i telefony s užšími rámečky.

Leagoo Elite 2 - přední strana Leagoo Elite 2 – přední strana

Když telefon otočíme z druhé strany, najdeme zde fotoaparát s přisvětlovací LED diodou v pravé horní části. Uprostřed zadního krytu se leskne logo výrobce Leagoo a ve spodní straně je přítomen hlasitý reproduktor telefonu. Spodní hrana zařízení obsahuje drážku pro odejmutí zadního krytu, pod nímž se ukrývá odnímatelná baterie, sloty pro SIM karty  a microSD kartu. V levém rámu je zabudovaná kolébka hlasitosti, v pravém pak vypínací tlačítko. Zbývá nám ještě microUSB konektor pro nabíjení a 3,5 mm jack pro sluchátka – ty lze nalézt na horním rámu telefonu.

Leagoo Elite 2 - zadní strana Leagoo Elite 2 – zadní strana

Telefon Leagoo Elite 2 ze všech stran

Hardware a displej

Hardware telefonu Leagoo Elite 2 je vzhledem k ceně poměrně lákavý. Uvnitř telefonu tepe osmijádrový MediaTek procesor s označením MT6592. Ten „tiká“ na frekvenci 1,4 GHz. Leagoo Elite 2 dále disponuje 2 GB operační paměti RAM a grafickým akcelerátorem Mali-450. Interní paměť zařízení čítá 16 GB a je rozšířitelná prostřednictvím microSD karet s maximální kapacitou 32 GB. V rámci konektivity vás určitě potěší přítomnost Dual SIM a podporu OTG. NFC či LTE bohužel chybí. Leagoo Elite 2 dokáže pořizovat snímky svým 13MPx zadním fotoaparátem. „Selfíčka“ pak zajišťuje přední 8MPx fotoaparát. Jelikož se jedná o čínský telefon, určitě očekáváte nepříliš silnou baterii a naštěstí jste na omylu. Kapacita baterie telefonu Leagoo Elite 2 činí 3200 mAh.

Specifikace telefonu Leagoo Elite 2

  • displej: 5.5″ HD (1280 x 720 pixelů) IPS displej
  • procesor: MediaTek MT6592 8×1,4GHz
  • paměť: 16GB interní úložiště rozšířitelné prostřednictvím microSD karet
  • operační systém: Android 4.4 (Android KitKat)
  • fotoaparát: 13 MPx zadní, 8MPx přední (blesk LED, automatické ostření, panoramatické fotografie, vysokorychlostní sekvenční focení)
  • baterie: 3200 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), dual SIM, OTG
  • rozměry: 154,8 x 77,8 x 7.8 mm
  • hmotnost: 163,5 g

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Displej telefonu Leagoo Elite 2 má 5,5″ uhlopříčku a HD rozlišení. Při recenzích vždy uvádíme, že HD rozlišení je na 5″ displej naprosto dostačující. V případě 5,5″ displeje tomu tak již není. Pokud se pod drobnohledem zaměříte na displej, zpozorujete rastr. V běžném používání si ho samozřejmě nevšimnete, nejedná se tedy o žádnou katastrofu. Barvy IPS panelu jsou velmi sympatické, a to prakticky z jakéhokoliv úhlu. Telefon také disponuje senzorem pro automatickou regulaci jasu, jenž funguje velmi dobře. Co se nám na modelu Elite 2 zalíbilo, je funkce ClearMotion, jež vylepšuje plynulost videa.

Zvukový výstup a reproduktor

Jak Leagoo Elite 2 hraje? Parádně. Hlasitý reproduktor na zadní straně zařízení při nastavení maximálních výšek hraje velmi nahlas a také kvalitně. Výstup samozřejmě není tak dobrý, jako například u telefonů společnosti HTC. Při nejvyšší hlasitosti navíc nedochází ke značnému zkreslení zvuku, jako jsme již několikrát zaznamenali u ostatních testovaných telefonů. Za zmínku také stojí skutečnost, že při položení telefonu reproduktorem na rovnou plochu se zvuk prakticky vůbec neztlumí.

Leagoo Elite 2 - zadní reproduktor Leagoo Elite 2 – zadní reproduktor

Testy výkonu (Benchmarky)

Herní výkon

Leagoo Elite 2 pohání osmijádro MT6592 od MediaTeku. Hry s tímto procesorem běží opravdu svižně, o čemž jsme se přesvědčili při testování tří náročných herních titulů. S telefonem jsme zkoušeli hrát tituly – N.O.V.A 3 Freedom Edition, Real Racing 3 a Modern Combat 5. Hry N.O.V.A 3 a Modern Combat 5 svištěly opravdu výborně, Real Racing 3 vykazoval spíše průměrný framerate. Tím samozřejmě nechceme naznačit, že by hra byla nehratelná, ale s výkonnějšími procesory (např. od Qualcommu) je o dost plynulejší. Kapitolu herního výkonu uzavřeme tak, že Leagoo Elite 2 je výkonné zařízení, s nímž si bez problémů zahrajete jakoukoli hru z obchodu Google Play.

Konektivita

Wi-Fi a Bluetooth sítě fungují u telefonu Leagoo Elite 2 bezproblémově. Stejně tak jsme během týdenního používání nezaznamenali ani jeden problém se signálem/mobilním internetem. Leagoo Elite 2 bohužel nepodporuje LTE a NFC, zato nabídne OTG, které jsme testovali s kablíkem, jenž je součástí balení. Do telefonu můžete vložit 2 SIM karty. V nastavení pak najdete klasickou nabídku pro nastavení primárních činností jednotlivých SIM karet.

GPS

GPS jsme s u telefonu Leagoo Elite 2 testovali na zhruba 20kilometrové trase napříč Ostravou, a to s aplikací Google Mapy. Během navigování jsme nezaznamenali žádné problémy, navigování bylo přesné a fixace docela rychlá. Pokud se tedy chytáte Leagoo Elite 2 používat na cestách, telefon by vás neměl zklamat.

 

leagoo elite 2 - GPS

Baterie a výdrž

Leagoo Elite 2 v sobě ukrývá baterii s kapacitou 3200 mAh, což je vzhledem k použitému hardwaru vcelku služná hodnota. Otázkou samozřejmě zůstává, jak dlouho telefon vydrží při běžném užívání. Při počátečním testování jsme měli pocit, že i přes 3200mAh to s výdrží nebude příliš „horké“. Po ustálení a realizování několika nabíjecích cyklů máme jasno – baterie telefonu zajistí 1-2 denní používání bez sebemenších problémů. Právě 2 denní udržení telefonu „naživu“ se nám podařilo při neustále zapnuté Wi-Fi (mobilním internetu) s aktivní synchronizací, občasném surfování internetem, pouštění hudby, vyřizování několik hovorů a SMS zpráv denně. Baterii jsme podrobili i podrobnějšímu testu, jehož výsledky si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Leagoo elite 2 - výdrž baterie Leagoo Elite 2 – výdrž baterie

Uživatelské prostředí

Telefony společnosti Leagoo obsahují čistý Android, v němž jsou v základu nainstalovány launchery od Leagoo a Googlu. Leagoo Launcher silně připomíná nadstavbu MIUI, neobsahuje totiž hlavní nabídku aplikací. Zástupci nainstalovaných aplikací se tak automaticky přidávají na plochu, kde je lze třídit do složek. Pokud vám absence hlavní nabídky aplikací vadí, není nic jednoduššího, než sáhnout buďto po předinstalovaném Google Launcheru, nebo jakémkoli jiném z obchodu Google Play.

Uživatelské prostředí s čistým Androidem je velmi plynulé, a to za všech okolností. Plynulost prostředí kromě osmijádrového procesoru rovněž zajišťuje 2GB operační paměť RAM. Telefon se ani jednou během našeho testování nezadýchal, a to i přesto, že jsme využívali vcelku náročný multitasking. V rámci uživatelského prostředí nás zaujalo několik zajímavých funkcí, jež si nyní v krátkosti popíšeme

  • SmarTouch – překreslením gesta na zamknutý telefon se dostanete do příslušné aplikace. U nastavení této funkce lze jednotlivým gestům přiřazovat aplikace, jaké se mají po překreslení na displej spustit
  • Glove Function – umožňuje ovládat telefon v rukavicích.
  • Air Gestures – prostřednictvím bezdotykových gest lze ovládat různé aplikace, jako například galerii, přehrávání hudby apod.
  • Visitor Mode – návštěvnický mód, po jehož aktivaci se telefon tváří, jakoby v něm nebyly žádné zprávy, záznamy o hovorech, fotografie v galerii apod.
  • Aplikace témat na domovské obrazovce – pokud táhnete dvěma prsty od sebe (na domovské obrazovce), automaticky se změní téma.

Fotoaparát a natáčení videa

Leagoo Elite 2 zvládá pořizovat snímky s maximálním rozlišením 13 MPx (zadním fotoaparátem) a 8 MPx (předním fotoaparátem). Výsledné snímky, jež si můžete prohlédnout v galerii níže, nám na telefon ve své cenové kategorii připadají více než dobré. Nechybí patřičná ostrost a vyšší míra detailů při focení zblízka. Fotoaparát pouze občas špatně pracuje se světlem, což má za následek snímky působící našedlým (přepáleným) dojmem. Při focení se nám to však přihodilo opravdu jen zřídka. V celkovém součtu tedy fotoaparát rozhodně chválíme. Obdobné závěry platí též u pořízeného Full HD videa, které si rovněž můžete pustit níže.

Fotografie pořízené telefonem Leagoo Elite 2

Video pořízené telefonem Leagoo Elite 2

http://youtu.be/9EJqLWGw3jM

Aplikace Fotoaparát

V aplikaci Fotoaparát lze nastavit spoustu klasických nastavení, jako například expozici, vyvážení bíle, ISO a další. Nechybí ani různé režimy (režim Krásy, Živé fotografie, panoramatický apod.). Fotoaparát rovněž podporuje vysokorychlostní sekvenční focení.

Kdy, kde a za kolik?

Telefon Leagoo Elite 2 si lze v ČR koupit v několika obchodech. Cena zařízení se všude pohybuje okolo 5 000 Kč.

Resumé

Čínský výrobce telefonů Leagoo nám modelem Elite 2 dokazuje, že i segment high-end telefonů mu není cizí. Leagoo Elite 2 se výkonem sice nerovná ostatním vlajkovým lodím známých výrobců, nicméně vzhledem k ceně nabídne velmi slušnou výbavu. Po konstrukční stránce nás zaujal hliníkový rámeček podél levého/pravého rámu telefonu, díky němuž se i takový obr, jako je 5,5″ Leagoo Elite 2, velmi dobře drží. Povrchová úprava zadního krytu je na dotek příjemná, ovšem lehce kluzká. Na druhou stranu se na ní neusazují žádné nečistoty ani otisky prstů. Na přední straně zařízení je velmi dobře vyřešeno kruhové domovské tlačítko, které rovněž slouží jako notifikační dioda.

Výkon telefonu je díky osmijádrového procesoru od MediaTeku a 2 GB operační paměti RAM dostačující jak na hraní náročných her, tak samozřejmě i pro plynulý chod uživatelského prostředí. K absolutní plynulosti přispívá čistý Android, u nějž lze aplikovat buďto Leagoo launcher nebo Google Launcher (tedy alespoň z těch předinstalovaných). Leagoo Elite 2 si hravě poradí i s náročnějším multitaskingem. Po stránce displeje zase tak pozitivní nebudeme. Jeho barvy jsou sice sympatické, ovšem HD rozlišení je na 5,5″ uhlopříčku nedostačující. Při velmi důkladném prohlédnutí displeje lze zpozorovat rastr. Jak jsme již ale zmiňovali v recenzi, v běžném užívání si ničeho nevšimnete.

Použití nižšího rozlišení má společně s lákavou kapacitou baterie příznivé účinky na výdrž telefonu. Leagoo Elite 2 nabídne 3200mAh baterii, která zajišťuje vcelku slušnou výdrž. Telefon tak nemá problém přežít i 2 dny běžného používání.

V rámci konektivity musíme zmínit podporu Dual Sim. Na NFC či vysokorychlostní internet s LTE bohužel nezapomeňte.

Leagoo Elite 2 se nám během testování opravdu zamlouval. Telefon nabídne slušné parametry, rychlý čistý Android a solidní výdrž baterie. Při finálním zhodnocení se snažíme marně vzpomenout, co nám na telefonu vlastně vadilo. Pokud hledáte Dual SIM telefon s vyšší uhlopříčkou displeje, překousnete absenci LTE (a NFC) a navíc si nechcete sáhnout hluboko do kapsy, Leagoo Elite 2 můžeme jednoznačně doporučit.

Klady

+ slušná výdrž
+ plynulost prostředí (čistý Android)
+ hlasitý a kvalitní zadní reproduktor
+ fotoaparát
+ pulzující notifikační dioda v podobě domovského tlačítka
+ kovový rámeček
+ bohaté balení (kromě klasické výbavy je v balení OTG kablík, fólie, náhradní špunty ke sluchátkům)

Zápory

– chybí NFC, LTE
– nižší rozlišení displeje na 5,5″ uhlopříčku

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Dynamic Mobile – www.Myleagoo.cz.

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)