Odhalte aplikace používající GPS. Ušetříte baterii i své soukromí

ktera-aplikace-pouziva-gps_ico

Zobrazuje se vám v oznamovací oblasti ikona GPS (respektive indikace zjišťování polohy), aniž byste vědomě spustili aplikaci, která by za to mohla? S ohledem na fakt, že GPS je jeden z nejnáročnějších modulů z hlediska spotřeby baterie, je určitě dobré podívat se na to, která aplikace ho aktivuje a používá. Kromě úspory elektrické energie tak možná odhalíte i nechtěného špióna! Připravili jsme pro vás tři postupy, se kterými byste měli odhalit, jaká aplikace používá GPS bez vašeho vědomí.

Ikona GPS svítí na první pohled bez důvodu

Na výše popsaný problém jsme narazili na redakčním telefonu Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop, na kterém po uvedení do továrního nastavení a následné opětovné konfiguraci takřka neustále „svítila“ v oznámeních ikona, indikující aktivní zjišťování polohy. Tato ikona se samozřejmě může samovolně „sem tam“ objevit, když si nějaká aplikace na pozadí zjišťuje polohu. Typické je to například pro widgety s počasím, jež potřebují vědět, kde se nalézáte, aby mohly zobrazovat údaje relevantní k aktuálnímu místu, byť pro tyto účely by většinou mělo stačit jen přibližné zjištění polohy bez GPS a pouze občasná kontrola ve stanoveném intervalu. Permanentně zapnutá GPS, aniž by uživatel měl spuštěnou například navigaci či „fitness tracker,“ je však přinejmenším podezřelá.

Tato ikona indikuje, že nějaká aplikace používá GPS Tato ikona indikuje, že nějaká aplikace používá GPS

Samozřejmě je tu vždy snadná pomoc v podobě vypnutí modulu GPS v systémovém nastavení, nicméně tím se připravíte o celou řadu funkcí a možností (například Chytré karty Google nebudou poskytovat užitečné informace k danému místu). Zapínání GPS až v případě potřeby pak může zdržovat nejen samotnou lokalizaci, ale i celý proces stažení A-GPS dat a vyhledání satelitů.

Proč GPS spotřebovává tolik elektrické energie?

Modul GPS je energeticky náročný, protože se jedná o velmi pomalý komunikační kanál. Modul musí komunikovat se třemi nebo čtyřmi satelity, přičemž přenosová rychlost, kterou má k dispozici, se pohybuje kolem 50 bitů za sekundu. Mobilní zařízení s Androidem dosahují obstojné výdrže baterie mimo jiné i proto, že rychle přecházejí z a zpátky do úsporného režimu. Tomu však GPS brání.

Na spotřebě se podílí i skutečnost, že navigační aplikace jsou samy o sobě náročné: musí vykreslovat a zobrazovat mapu, čímž zatěžují procesor, zpravidla také nechávají permanentně zapnutý displej, což je jeden z největších „žroutů.“ Není proto výjimkou, že mobil bez připojení k nabíječce vydrží navigovat jen tři až čtyři hodiny.

Mobil bez připojení k nabíječce vydrží navigovat jen tři až čtyři hodiny Mobil bez připojení k nabíječce vydrží navigovat jen tři až čtyři hodiny

Viníka odhalí zvýšená spotřeba baterie

První cesta je poměrně jednoduchá – podíváme se do nastavení, konkrétně na spotřebu elektrické energie. Program, který pracuje s GPS, se určitě podepíše na celkové spotřebě, tudíž by se mohl objevit na předních příčkách.

Jak tedy na to?

  1. Vstupte do systémového nastavení.
  2. Přejděte do sekce Správa napájení.
  3. Pokračujte na Využití baterie.
  4. Podívejte se na přehled aplikací, podílejících se na spotřebě baterie (jsou seřazeny sestupně od „nejžravějších“ až po ty nejméně náročné).
  5. Po klepnutí na aplikaci byste se měli dozvědět další podrobnosti, včetně toho, kolik času používala GPS – právě to je klíčová informace, kterou hledáte.
  6. Pokud tímto způsobem najdete program, který pracuje s GPS modulem, aniž byste si byli vědomi toho, že jde například o spuštěnou navigaci (typicky bude mít výrazný nepoměr času v popředí a času použití GPS), máte vyhráno. Pak už je jen na vás, zda ho zastavíte, nebo rovnou odinstalujete.

V našem případě jsme tímto způsobem identifikovali jako příčinu neustále zapnuté GPS Mapy Google. Nejedná se přitom o nic nového pod sluncem – loni v říjnu jsme na toto téma vydali článek Mapy Google drancují baterii vašeho telefonu? Poradíme, co s tím!

Další cesta: spuštěné aplikace

Další cesta může vést přes přehled spuštěných aplikací, do kterého se dostanete takto:

  1. Vstupte do systémového nastavení.
  2. Přejděte do sekce Aplikace.
  3. Horizontálním posunem se dostaňte na záložku Spuštěné.
  4. Zde hledejte programy, jejichž běh je z vašeho pohledu podezřelý.
  5. Po klepnutí na aplikaci můžete tlačítkem Zastavit zastavovat jednotlivé služby. Sledujte přitom ikonu GPS v oznamovací oblasti – pokud „trefíte“ tu správnou službu, měla by zmizet. Tímto způsobem zjistíte nejen to, jaká aplikace používá GPS, ale současně ji i „odstřelíte.“

Třetí možnost: nastavení polohy

Systém Android od verze 4.1 eviduje a umí zobrazit žádosti o zjištění polohy. Poslední požadavky tohoto typu zobrazíte takto:

  1. Vstupte do systémového nastavení.
  2. Přejděte do sekce Poloha.
  3. Zde kromě možnosti zapnutí a vypnutí funkce zjišťování pozice a nastavení režimu přesnosti uvidíte také Nedávné žádosti o určení polohy včetně údaje, jak náročný způsob daný program využil (Vysoké využívání baterie odpovídá zjištění polohy přes GPS).
  4. Po klepnutí na aplikaci můžete dotyčný program ukončit (tlačítko Vynutit ukončení) a případně i odinstalovat.

My jsme tímto způsobem například odhalili navigaci Sygic, kterou jsme sice po celou dobu nezapnuli, přesto systém eviduje její žádost o určení přibližné polohy.

Znáte nějaký další způsob jak zjistit, která aplikace používá GPS??

Znáte nějaký další způsob jak zjistit, která aplikace používá GPS? Podělte se o své zkušenosti v komentářích pod článkem! Možná společně objevíme ještě lepší metody, jak odhalit viníka výše uvedeného chování.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)