TOPlist

Tip z redakce: Kopírování URL v Chromu, jak je možná neznáte

Kopírování URL

Kopírování a vkládání textu je na mobilu vždy trochu krkolomné a samotný Android tomu zrovna dvakrát nepomáhá. Přestože se vybírání textu za několik let značně vylepšilo, stále to není to pravé. Nicméně pokud používáte prohlížeč Chrome, máme pro vás pár tipů na kopírování URL. Možná vám právě některá z těchto metod bude pohodlnější.

Kopírování URL pomocí ikony (i)

Abychom to nezdržovali a vás nenapínali, mrkneme se na tuto metodu rovnou, bez další obstrukcí. V prvé řadě si otevřete libovolnou stránku v prohlížeči Chrome. Poté postupujte takto:

  1. Klikněte na trojtečku vedle adresy a tlačítka pro přehled otevřených karet
  2. Klikněte na ikonku (i)
  3. Dlouze podržte prst na zobrazené adrese

V tuto chvíli by se vám měla ve spodní části obrazovka zobrazit systémová notifikace, že URL bylo zkopírováno. Na počet interakcí, které musí uživatel udělat, je tato metoda stejná jako ta nejběžnější používaná. Je zde ale menší riziko, že se ukliknete. Takto nikdy nebudete muset označovat celou adresu znovu a kopírování URL tak může být snazší.

Lze to i zkrátit

Pokud by vám nevyhovovala tato metoda, protože musíte udělat stejný počet interakcí, můžete ji o jednu interakci zkrátit:

  1. Dlouze stiskněte výše zmíněnou trojtečku a s rozbalením menu jedním tahem přejeďte na ikonku ?
  2. Poté podržte prst na zobrazené adrese

Pokud je stávající web na zabezpečeném protokolu https, můžete tuto metodu zkrátit také dalším způsobem:

  1. Klikněte na ikonku zámku v adresním řádku
  2. Dlouze podržte prst na zobrazené adrese

V druhém kroku se dostáváme i touto metodou ke stejnému výsledku, jako v první možnosti. Funguje ale jen na zabezpečených webech.

Kopírování URL v Chrome Custom Tabs

Další metoda, jak zkopírovat adresu webu, se týká technologie Chrome Custom Tabs. To znamená, v případě, že otevřete nějaký odkaz v aplikaci, ale neotevře se plnohodnotné okno prohlížeče Chrome, ale jen takové to zjednodušené a zabarvené do barev aplikace, ve kterém URL ani nemůžete změnit. V tomto případě je kopírování URL naprosto nejjednodušší.

  1. Stačí dlouze podržet prst na záhlaví s adresou či titulkem webu

Byly tři kroky moc dlouhé? Snad vám metoda ve dvou krocích práci ulehčila. Že ne? Pak už vám moc nepomůžeme. Samozřejmě víme, že kopírování URL není největším problémem Androidu, ale i takové drobné zpohodlnění může ocenit leckterý čtenář a mobilní surfař.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)