Konektor pro sluchátka (zatím) neumírá – Sony se ho nevzdá

konektor-pro-sluchatka-sony-ico

Společnost Sony Mobile zatím neplánuje, že by ze svých telefonů vypustila konektor pro sluchátka. Trend vypouštění tohoto konektoru nastolil v roce 2014 Oppo R5. Počátkem loňského roku se přidalo LeEco s modely Le Max 2, Le 2 Pro a Le 2. Následovaly Motoroly Moto Z a patrně největší ránu tomuto léty prověřenému rozhraní zasadil Apple iPhone 7. Dalo se očekávat, že se k tomuto trendu přidají i další výrobci, zejména zařízení s operačním systémem Android.

Sony u svých mobilů hodně staví na kvalitě zvukového výstupu, proto se dá očekávat, že přijde s posledními trendy. Opuštění konektoru pro sluchátka však přinejmenším prozatím není v plánu, obzvláště pokud by to znamenalo nutnost přidávat do trasy zvuku další adaptéry, nezbytné pro funkčnost stávajících sluchátek.

Sony zatím konektor pro sluchátka neopustí Sony zatím konektor pro sluchátka neopustí

Konektor pro sluchátka má svá pro i proti

Majitel telefonu bez konektoru na sluchátka má v podstatě dvě možnosti: buď si pořídí redukci/adaptér, nebo si koupí nová sluchátka. Další možností jsou bezdrátová sluchátka, která se však mohou potýkat se stabilitou připojení. Odstranění konektoru má sice své výhody – telefon může být tenčí, je snadnější zajistit vodotěsnost, samotné rozhraní zabírá uvnitř telefonu nezanedbatelný prostor – se stávajícími sluchátky však uživatelé musí řešit řadu kompromisů. Společnost Sony hodlá i nadále pokračovat v úsilí o zvyšování kvality zvuku, neboť je to pro její zákazníky jednou z prioritních kritérií.

Naše Víkendová hlasovačka a diskuze ze srpna loňského roku ukázala, že v řadách našich čtenářů je přinejmenším zatím tradiční 3,5mm konektor nezbytností. 51 % hlasujících by si telefon bez konektoru pro sluchátka určitě nekoupilo, dalších 29 % uvedlo, že by si ho nekoupilo „pravděpodobně“. Jen 18 % hlasujících uvedlo, že by si takový telefon koupili, protože konektor pro sluchátka pro ně není důležitý. Očima naší čtenářské obce by tedy rozhodnutí ponechat stávající konektor mělo být hodnoceno jako správná cesta.

Jak vnímáte rozhodnutí společnosti Sony ponechat ve svých telefonech tradiční konektor pro sluchátka? Zůstává japonský výrobce stát na místě, nebo je to za stávající situace dobrý nápad? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: xperiablog.net, eprice.com.tw, cool3c.com, phileweb.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)