Konec Google Readeru – 1. července ho Google zruší

greader_ico

Google na svém oficiálním blogu oznámil, že v rámci druhého kola „jarního úklidu“ k 1. červenci tohoto roku ukončí službu Google Reader. Kromě toho bude zrušena také řada dalších, méně populárních služeb.

Google Reader byl spuštěn roku 2005 a jeho cílem bylo umožnit uživatelům sledovat skrze RSS kanály oblíbené weby z jednoho místa. V průběhu dalších let byl Google Reader integrován s iGoogle a dostal některé sociální prvky. V roce 2007 Google Reader sledoval osm milionů RSS kanálů. Roku 2011 Google odstranil sociální prvky a nahradil je tlačítkem +1. To byl začátek konce Google Readeru, který v té době ztratil celý tým vývojářů, jež se podíleli na této aplikaci. Reader byl od té doby pouze udržován při životě, vývoj nových funkcí byl ale zcela zastaven.

Ukončení služby se tak trochu nese ve duchu „Sbal si svých pět švestek a vypadni!“ – Google uživatele při otevření Readeru pouze stroze informuje dialogovým oknem, že od 1. 7. nebude služba dostupná. Na blogu pak dodává, že uživatelé mohou stáhnout svá data a odběry skrze Google Takeout v průběhu příštích čtyř měsíců.

Konec Google Readeru je špatnou správou nejen pro všechny, kteří skrze tuto webovou aplikaci sledovali desítky webů, ale také pro řadu vývojářů, jenž na tuto službu navazovali své čtečky obsahu (namátkou například gReader pro Android či FeedDemon pro Windows).

Tentokrát neuzavřeme zprávičku řečnickou otázkou, ale praktickým dotazem: znáte nějakou alternativu, která by plnohodnotně nahradila Google Reader? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Zdroje: Oficiální blog Google, Google Operating System a Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)