Komunikátor WhatsApp přichází s podporou dvoufázového ověřování

komunikator-whatsapp-dvoufaktorove_ico

Již na konci září jsme informovali, že komunikátor WhatsApp plánuje větší míru zabezpečení. Informace stavěla na řetězcích „zadejte šestimístný kód“ a „kód nesouhlasí“, které byly nalezeny ve zdrojových kódech programu. Teprve nyní lze však vidět fungování nového stupně zabezpečení v praxi. Objevilo se totiž v poslední veřejné beta verzi.

WhatsApp ověřuje uživatele zasláním verifikační SMS při prvním spuštění služby na novém telefonu. Pokud si uživatel aktivuje dvoufázové ověřování, bude muset nově zadat také heslo respektive šestimístný kód. Uvedený systém používá zabezpečení v rámci myšlenky „něco mám“ (telefon) a „něco vím“ (heslo). Ověření ve dvou krocích tedy zajišťuje, že nikdo nebude moci aktivovat WhatsApp se stejným telefonním číslem, pokud nezná heslo.

Celou úroveň zabezpečení však poněkud stírá možnost resetování hesla odesláním odkazu na zadanou e-mailovou adresu v případě jeho zapomenutí. Přeci jen: pokud má někdo v ruce váš telefon, je poměrně pravděpodobné, že bude mít přístup i k e-mailům. WhatsApp neověřuje e-mailovou adresu, takže vyžaduje její přesné zadání. Aplikace bude také pravidelně připomínat možnost zadání hesla. Majitelé telefonů se čtečkou otisků prstů by možná ocenili, kdyby bylo možné autorizovat se i tímto způsobem.

Funkce je nyní dostupná v beta verzi s číslem 2.16.346 a vyšším a patrně brzy se objeví i ve stabilním vydání. Nám se však v beta verzi 2.16.349 možnost zapnutí dvoufázového ověření v nastavení neobjevila. Z toho dedukujeme, že nová funkce je zpřístupňována postupně a nezávisí jen na nainstalované verzi aplikace.

Jak vyzkoušet komunikátor WhatsApp s dvoufázovým ověřováním?

Patrně nejjednodušší a nejrychlejší cestou je stát se beta testerem. Stačí navštívit příslušnou stránku v Obchodě Play a stisknout tlačítko Chci se stát testerem. Pokud máte aplikaci WhatsApp nainstalovanou, obdržíte záhy aktualizaci s testovací verzí. Jestliže aplikaci nainstalovanou nemáte, budete si ji muset stáhnout z Obchodu Play. Teprve poté obdržíte aktualizaci s testovací verzí. Aktualizace na testovací verzi může trvat až několik hodin.

Druhou možností je stažení instalačního balíčku z alternativního zdroje APKMirror. V takovém případě je však nutné v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran a přijmout veškerá s tím související rizika. Poslední cestou je vyčkat na to, až bude nová funkce dostupná ve stabilní verzi.

Pokud používáte komunikátor WhatsApp, zapnete si dvoufázové ověřování? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem, jak novinku vnímáte!

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger

Zdroje: androidcentral.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)