TOPlist

Kodak PIXPRO SP360 4K: 360° kamera s jiným pohledem na svět (recenze)

Kodak-SP360-19

Chcete proniknout do světa 360° videí? Vyzkoušeli jsme dvojici kamer Kodak PIXPRO SP360 4K, které si se záznamem videa pro virtuální realitu poradí. Jak dopadly v našem testu?

Rozcestník

Jeden kousek nestačí, využijte balení Dual Pro Pack

Kamera Kodak PIXPRO SP360 4K se prodává v několika baleních v závislosti na tom, k čemu kamery potřebujete. Pro plně 360stupňové video je jedna kamera nedostačující, proto doporučujeme zakoupit balení „Dual Pro Pack“, které obsahuje kromě 2 kamer také speciální držák, dálkovou spoušť a „selfie klacek“. Nezbytnou výbavou jsou krytky objektivů a ochranná skla.

 

Kodak PIXPRO SP360 4K: specifikace

  • úhel záběru: 235°
  • rozlišení: 12 Mpx
  • rozlišení videa: 2880x2880px 30 FPS
  • displej: černobílý, až 3 řádky
  • konektivita: Wi-Fi, microUSB, NFC
  • paměťová karta: microSD
  • baterie: 1250 mAh
  • odolnost: nárazuvzdorné (2 m), prachuvzdorné, odolné proti padající vodě (IP?)

Výdrž okolo 1,5 hodiny natáčení

Výdrž baterie se pohybuje kolem času 1,5 hodiny, což je docela solidní hodnota. Obrovskou nevýhodou je dostupnost baterie. Dvířka baterie jsou schovaná pod držákem kamer a kvůli výměně musíte odmontovat celý držák. Problém může nastat také u vkládání baterie do kamery. Baterii lze totiž vložit naopak a takové zjištění je opravdu nepříjemné v okamžiku, kdy celou sestavu zase smontujete dohromady.

Vzhled a dílenské zpracování

Kamera je po stránce zpracování velice dobře udělaná. Působí robustně a tlačítka se dobře mačkají. Rozvržení prvků není úplně ideální, na druhou stranu kamera odolá spoustě vnějším vlivům, jako je náraz, prach, voda a mráz.

Už z principu je nejvíce zranitelný objektiv, který maximálně vyčnívá do prostoru mimo kameru a je náchylný na poškrábání. V balení naleznete náhradní krycí sklíčka – ta se navíc dají ještě chránit krytkami. Krycí sklíčka jsou vyrobena z plastu, takže se velice jednoduše poškrábou, což se nám bohužel i povedlo. I malý vlasový škrábanec pak dokáže pokazit celý záznam, protože v protisvětle hodně vynikne. A věřte, že s kamerou s úhlem záběru 235° budete mít protisvětlo neustále.

 

Ukázka foto a video

Práce s 360stupňovým videem je jiná než s běžným záznamem s malým úhlem záběru. Kamery zaznamenávají vše kolem sebe a jelikož nejsou propojené, tak si každá může nastavit jiné parametry expozice. Pokud jedna kamera míří směrem ke slunci a druhá opačným směrem, může se stát, že každé video bude po stránce světla jiné. Nám se to stávalo spíše výjimečně, jinak si kamery vedly skvěle. Běžným problémem takto širokoúhlých záběrů jsou odlesky od slunce, které jsou v tomto případě dost značné.

Každá z kamer nahrává v maximálním rozlišení 2880×2880 px. Po spojení obou záznamů ve speciálním software od Kodaku vznikne záznam s rozlišením 3840×1920 pixelů, který můžete nahrát přímo na Youtube jako 360° video a zobrazí ho ve správném formátu. Pokud video upravíte v jiném editoru, je potřeba u výsledného videa upravit metadata, aby Youtube (případně Facebook) video správně rozpoznal. Pro tyto účely se dá stáhnout aplikace ze stránek Youtube.

Kodak nabízí ke stažení zdarma software pro spojení videí a také pro úpravu a střih. První zmiňovaný funguje naprosto v pořádku i na operačním systému MacOS. V podstatě do programu přetáhnete 2 video stopy (z obou kamer), dle potřeby aplikujete barevný filtr nebo uděláte základní barevné úpravy a video vyexportujete. Ze dvou videí 2880×2880 px tak máte rázem video s rozlišením 3840×1920, které můžete ihned nahrát na Youtube, Facebook nebo do Android telefonu a prohlížet si ho v 360stupňovém režimu.

Pro pokročilejší střih poslouží PIXPRO SP360 4K. Bohužel na MacOS program nefunguje ani zdaleka tak, jak by měl. Proto jsme byli nuceni video stříhat v jiném programu. To ale vyžaduje před nahráním na Youtube změnu metadat, aby server věděl, že se jedná o 360°video.

Z principu konstrukce PIXPRO SP360 4K trpí na odlesky od slunce a všeobecně mívá problémy za ostrého slunce, kdy jedna kamera může nastavit expozici velice rozdílně a na výsledném videu je to potom znát. Kvalita záznamu (vyvážení barev, detaily, datový tok 60 Mbit) je velmi dobrá. Nicméně už z principu je rozlišení 4K na kompletní 360stupňové video stále málo.

https://www.youtube.com/watch?v=u99sGvQPOPk

https://www.youtube.com/watch?v=UNLevwbpNmc

Fotografie? Žádný problém

Kamera Kodak PIXPRO SP360 4K si samozřejmě poradí i s fotografiemi. Každá z nich má rozlišení 2880×2880 pixelů. Nešvarem jsou viditelné okraje v místech, kam již nezasahuje čočka fotoaparátu.

Kamera je určena především k natáčení, ale fotografie pochopitelně také zvládne a zvládá je dobře. Opět platí to co pro video. Fotografie jsou ostré, nicméně nejvíce zranitelné jsou v protisvětle. Každá drobná nečistota na optice je na fotografii hned vidět a občas vám ani nemusí dojít, že se jedná pouze o špínu na krytce čočky.

 

Konektivita: speciální ovladač, Wi-Fi i NFC

Kamera Kodak PIXPRO SP360 4K nabízí hned několik možností komunikace. Tou nejdůležitější je ovládač, který dokáže komunikovat s oběma kamerami současně, což je velice důležité pro správné spojení obou videí do jednoho snímku.

K ovládání kamer lze využít také mobilní telefon, který se s kamerou spojí přes Wi-Fi a vy tak můžete sledovat živý náhled. Pro snadnější spárování může posloužit NFC. Samotné propojení s kamerou probíhá tak, že si v seznamu Wi-Fi sítí naleznete síť s názvem kamery a připojíte se. Pak stačí zapnout aplikaci a ihned vidíte živý náhled z kamery. Správa kamery přes mobilní zařízení funguje v podstatě stejně jako s každou jinou akční kamerou. Pomocí aplikace můžete nahrávat, měnit nastavení a prohlížet si pořízené foto a video. Zpoždění videa je minimální, nicméně na úkor náhledové kvality, kterou vidíte na telefonu.

 

PIXPRO SP360 4K
PIXPRO SP360 4K

Kameru na našem trhu zatím neseženete

V současnosti není možné u nás kamerou zakoupit. Předpokládané cena za „dual pack“ je 25 000 Kč. Za „single pack“, tedy pouze 1 kameru, zaplatíte přibližně 15 000 Kč. Dostupnost prozatím také není známa. Aktuálně si můžete zakoupit původní verzi Kodak SP360, které ale nemá rozlišení 4K, a výstup je tak znatelně horší. Testovanou kameru lze zakoupit ze zahraničních obchodů (eBay i Amazon), cena se pak pohybuje okolo 15 000 Kč za jednu kamerku.

Resumé

Kodak PIXPRO SP360 4K určitě není pro každého. Ke zpracování dat z obou kamer potřebujete výkonnější PC sestavu a pro přehrávání ideálně brýle pro virtuální realitu. Odměnou je opravdu nevšední video zážitek, kterým ohromíte spoustu lidí – vyzkoušeno. Dodávaný software nefunguje úplně spolehlivě (Mac) a výsledné spojené video není tak přesně složené, jak bychom si představovali.

Výdrž na baterii je uspokojivý, ale nutnost rozebírat celou sestavu kvůli vytažení baterie nebo microSD karty je nedomyšlené. Kodak zatím ve své kategorii nemá konkurenci, proto jsme zvědaví, jak dopadne chystaná kamera od Samsungu, která nabízí podobné možnosti, ale v menším těle s lepší cenovkou.

Klady
+ 4K rozlišení.
+ Dálkový ovládač.
+ Příslušenství.

Zápory

– Čočka se lehce poškrábe.
– Špatný přístup k microSD a baterii.
– Software na spojení videí nefunguje moc dobře.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Kodak.

Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)