Knihy Google Play přicházejí s režimem nočního čtení

knihy_google_play_nocni_cteni_ico

Aplikace Knihy Google Play přináší ve verzi 3.7.45 nový „Noční režim,“ který by měl méně unavovat zrak a usnadnit tak četbu ve večerních a nočních hodinách. Možnost přibyla do nabídky pro nastavení parametrů zobrazovaného textu vedle tradičního černého písma na bílém pozadí a bílých písmen na černém pozadí.

Noční režim“ v praxi funguje tak, že s pozdními (či naopak v případě „ranních ptáčat“ brzkými) hodinami postupně odstraňuje množství modrého světla na obrazovce a nahrazuje ho teplým, oranžovým světlem v odstínu zapadajícího slunce. Funkce se automaticky přizpůsobí přirozenému slunečnímu světlu s ohledem na denní dobu a nastaví správnou teplotu a jas. Podobně funguje například aplikace Bluelight Filter for Eye Care, kterou jsme recenzovali v dubnu.

Modrá složka barevného spektra, vycházejícího z rozsvícené obrazovky vašeho telefonu či tabletu, způsobuje zvýšené namáhání očí a problémy s usínáním, které se mohou projevit narušením denního biorytmu. Úprava barvy snížením složky modrého světla pomůže očím odpočívat, takže by mělo být jednodušší po skončení čtení usnout.

Odstíny se mění s ohledem na denní dobu Odstíny se mění s ohledem na denní dobu

Další novinkou v této verzi je možnost zobrazit oznámení, kdykoliv autor nějaké knihy ve vaší knihovně vydá novou knihu do Obchodu Play. Jedná se o poměrně šikovnou funkci, bohužel funguje pouze stylem „všechno, nebo nic,“ takže si nemůžete vybírat, na které autory si přejete být upozorněni. Tuto volbu najdete v nastavení aplikace jako položku Autor.

Knihy Google Play vás upozorní na nové knížky Knihy Google Play vás upozorní na nové knížky

Jak získat Knihy Google Play s režimem nočního čtení?

Aktualizace aplikace Knihy Google Play je uvolňována postupně po etapách, takže si na novou verzi možná budete muset počkat několik hodin až dnů. Pokud se vám čekat nechce, můžete si stáhnout instalační balíček z odkazu níže. V takovém případě je ale nutné povolit v systémovém nastavení instalaci ze zdrojů třetích stran.

Google Play Books & Audiobooks
Google Play Books & Audiobooks

Zdroje: Android Police a Android Official Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)