TOPlist

Klávesnice Google 3.0 vylepšuje navrhování slov z ostatních aplikací

klavesnice_ico

Včera byla aktualizována Klávesnice Google z verze 2.x na verzi 3.0.19373, nicméně oficiální seznam změn („changelog“) v Obchodě Play zatím nejmenuje žádné konkrétní informace o tom, co vše bylo vylepšeno. Uživatelé se tedy vydali na „průzkum bojem“ a objevili patrně nejzásadnější novinku této vstupní metody: personalizaci napovídání slov s pomocí Google účtu uživatele. Při prvním vyvolání klávesnice po updatu se v řádku nad klávesami, kde se zpravidla zobrazují navrhovaná slova, objeví upozornění, že napovídání bude vylepšeno díky datům získaných z ostatních aplikací a služeb Google.

Klávesnice Google 3.0: upozornění na přístup k datům Klávesnice Google 3.0: upozornění na přístup k datům

Klávesnice Google 3.0: povolení přístupu k datům Klávesnice Google 3.0: povolení přístupu k datům

Klávesnice Google 3.0: možnosti nastavení Klávesnice Google 3.0: možnosti nastavení

Napovídání slov zaznamenalo v uplynulých měsících poměrně značná vylepšení ať už díky vlastnímu slovníku uživatele, nebo přístupu k seznamu kontaktů, nicméně využití dat z dalších aplikací přináší další úroveň, díky které si bude klávesnice moci významně doplnit slovní zásobu. Nejde přitom o naprostou novinku – obdobný princip učení používaných slov praktikuje například alternativní „klaviatura“ SwiftKey.

Klávesnice Google 3.0 vylepšuje navrhování slov z ostatních aplikací Google Klávesnice Google 3.0 vylepšuje navrhování slov z ostatních aplikací Google

Pokud by vám představa, že klávesnice využívá vaše data, z nějakého důvodu nevyhovovala, stačí deaktivovat příslušnou volbu v nastavení.

Dalšími změnami jsou tlačítko ABC, které se objevuje v režimu smajlíků a slouží k návratu na klasické rozložení a nová ikona nastavení, která se zobrazí při dlouhém podržení klávesy pro hlasový vstup.

Máte-li Klávesnici Google nainstalovanou, měla by se vám v následujících dnech automaticky aktualizovat na nejnovější verzi. Její dostupnost pro vaše zařízení můžete také zjistit na oficiální stránce Obchodu Play skrze následující odkaz.

Gboard - the Google Keyboard
Gboard - the Google Keyboard

Pokud se vám nechce čekat, je možné stáhnout 15,9 MB velký APK balíček alternativní cestou, nicméně pro účely instalace je nutné mít povolenou instalaci aplikací z neoficiálních zdrojů. Minimálním požadavkem je operační systém Android 4.0 a vyšší.

Zdroje: Android Central, Android Police, Droid Life.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)