Kitchen Stories: naučte se vařit s Androidem

kitchen_stories_ico

Umíte vařit? A vaříte dobře? Nebo je naopak vaším vrcholem vložení sáčku s popcornem do mikrovlnné trouby? Pokud si chcete rozšířit své obzory a gastronomické dovednosti, může vám pomoci aplikace Kitchen Stories. Nabízí příležitost zdokonalit své kuchařské schopnosti a objevit nové lahodné recepty a inspiraci pro vaření.

Co aplikace Kitchen Stories slibuje?

Autoři v oficiálním popisku tvrdí, že všechny recepty jsou snadno reprodukovatelné díky podrobným postupům krok za krokem, doplněnými obrázky a fotografiemi. U některých receptů také najdete instruktážní videa. Jako jeden z důležitých faktorů zmiňují, že aplikace je k dispozici zcela zdarma.

Základní vlastnosti a funkce v bodech:

  • Objevte chutné a snadné receptury, roztříděné do různých tematických balíčků (např. „Těstoviny“, „Gril“, včetně mnoha veganských a bezlepkových receptů).
  • HD videa vás provedou přípravou pokrmů.
  • Průvodci plní fotek vám ukážou krok za krokem celý proces přípravy.
  • Videa s vysvětlením základních tipů a triků v kuchyni.
  • Nové recepty a videa jsou přidávány každý týden.


Speciální funkce:

  • Automaticky generované nákupní seznamy na základě potřebných ingrediencí.
  • Sbírejte a ukládejte své oblíbené recepty.
  • Integrovaná minutka vás upozorní na vypršení nastaveného času.
  • Praktický převodník měr a vah.
  • Uložení poznámek ke každému receptu.
  • Možnost pozvat a sdílet se svými přáteli.

Kitchen Stories | Trailer for Android

Kitchen Stories | Trailer for Android

Zájemce o další info si dovolíme odkázat na oficiální web Kitchen Stories.

Jak aplikace Kitchen Stories funguje v praxi?

Aplikaci Kitchen Stories ve verzi 1.1.2A jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. Po spuštění se krátce zobrazí logo aplikace, poté následuje načítání receptů.

Pak se již ocitnete v uživatelském rozhraní, nesoucím se v duchu posledních designových trendů „Material“. Na úvodní stránce je připravena přehlídka lákavých fotografií a názvů pokrmů. Na první pohled je zřejmé, že program komunikuje v angličtině, ve které jsou i všechny recepty, návody a videa.

V nástrojové liště najdeme trojici ikon:

Ve výsuvné postranní nabídce naleznete tyto položky:

Jednotlivé recepty jsou vždy uvedeny lákavou fotografií a názvem. Pro snazší orientaci je autoři zařadili do několika kategorií a balíčků – výše jsme si ukázali, jak lze filtrovat jen požadované recepty. Jestliže je k danému návodu k dispozici video, poznáte to podle ikonky Watch video na první stránce.

Ikony, dostupné v horní části obrazovky, nabízejí přidání mezi oblíbené, zapsání poznámky k receptu, vyvolání minutky a sdílení receptu na sociální sítě.

Tahem obrazovky vzhůru se dostanete k samotnému postupu přípravy. Kromě krátkého představení připravovaného pokrmu a jména autora nechybí informace o obtížnosti a délce přípravy. K vidění jsou také nutriční hodnoty – konkrétně množství kalorií, proteinů, karbohydrátů a tuků. K většině postupů jsou také dostupná videa se záznamem vybraných (zpravidla těch nejvíce záludných) kroků.

Samozřejmě nemůže chybět přehled ingrediencí, který je počítán na určitý počet porcí. Jestliže vaříte pro více nebo naopak méně osob, můžete tento počet změnit a aplikace sama přepočítá všechny položky. Než vyrazíte na nákupy, můžete si tlačítkem Add to shopping list přidat všechny ingredience (bohužel neumí jen vybrané) přidat do nákupního seznamu, který poté najdete v sekci Shopping.

Následuje přehled nezbytného vybavení, abyste ještě před zahájením vaření měly připraveny všechny nezbytné nástroje a nádobí. Odborníci také doporučí nejvhodnější víno, které můžete k danému pokrmu podávat.

Samotný postup je prezentován formou poměrně dobře pochopitelných fotografií, doplněných textovým popiskem, vybavením a ingrediencemi pro daný krok. Toto řešení hodnotíme jako velmi praktické – v každém okamžiku tak budete vědět, s čím máte pracovat.

Fotografie jsou dostatečně názorné a usnadňují pochopení anglického textu. Jednoduché postupy, jako je například příprava zmrzliny s borůvkami a banánem, sestávají ze tří kroků, složitější mohou mít i deset kroků. Vždy samozřejmě záleží na tom, do kolika kroků autor recept rozepsal a jak podrobně celou proceduru zmapoval.

Resumé

Pokud umíte anglicky, pak vám aplikace Kitchen Stories může přinést poměrně zajímavou plejádu receptů ze zahraničních kuchyní. Je vhodná nejen pro pokročilé kuchaře, kterým poslouží spíše jako zdroj inspirace, tak i pro začátečníky, jimž nabídne jednoduše a pochopitelně prezentované postupy, směrující je krok za krokem od přípravy, až po okamžik, kdy je pokrm připraven k servírování. Pokud postup přípravy lépe pochopíte z videa, pak i v tomto směru má Kitchen Stories dostatek obsahu, který může nabídnout.

Receptů je připraveno poměrně dost, nicméně od aplikace pro nadšence do vaření bychom čekali ještě o něco větší zásobu. Na druhou stranu, pokud autoři dodrží svůj slib a budou každý týden přidávat nový obsah, může se Kitchen Stories stát nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Určitě bychom ale ocenili nejen tematické členění, ale například rozdělení podle národních kuchyní.

Aplikaci si zatím stáhlo více než sto tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,5. 9 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0.3 a vyšším.

Kitchen Stories: Recipes
Kitchen Stories: Recipes
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)