TOPlist

Co se stane, když vám nyní zmizí telefon?

když zmizí telefon

Nadpis článku je možná mírně matoucí, ale je to vlastně i záměr. Pojďme si dnes představit situaci, kdy vám zmizí telefon. O jaká data byste přišli? Donutí vás to začít zálohovat? Přesvědčit vás, je cílem tohoto článku.

Proč by mi mizel telefon a proč se nad tím zamýšlet?

Ne nadarmo se říká, že se uživatelé dělí na dvě skupiny – na ty, kteří o svá data již přišli, a na ty, kteří ještě přijdou. Dokud se nestane malér, člověk většinou nemyslí dopředu. Svá data nezálohuje, nemá potřebu. Když se ale stane, že vám zmizí telefon (ztráta, krádež, porucha), je takříkajíc oheň na střeše a většinou už je pozdě. A proto vlastně i vznikl nadpis dnešního článku – zkuste se nyní, dokud to ještě jde, vžít do situace, že přijdete o svůj telefon. Zamkněte jej klidně do šuplíku na pár minut a pojďte se s námi zamyslet, co se stane s vašimi daty.

kdyz-telefon-zmizi-1

Co se stane s mými kontakty?

Jedny z nejcennějších dat v mobilním telefonu bývají telefonní kontakty, které člověk střádá celý život. Lusknutím prstu o ně ale můžete přijít, pokud je nemáte nikde zálohované. Máte všechny kontakty na kartě SIM nebo v paměti telefonu? Pak o vše přijdete, pokud vám telefon zmizí z dohledu.

Řešení

  1. Využívejte synchronizaci kontaktů v účtu Google. Kontakty jsou uloženy v cloudu a nejsou závislé na paměti telefonu (Svět Androida doporučuje).
  2. Pravidelně kontakty zálohujte mimo telefon – stačí export do souboru a ten následně uložit do PC/cloudu/Flash disku apod.
kdyz-telefon-zmizi-kontakty-copy

Jak nepřijít o SMS?

I když dnes komunikace skrze SMS upadá, protože si spousta lidí píše přes chatovací služby (Facebook, WhatsApp, e-mail apod.), stále je spousta uživatelů denně používá. A může se stát, že i SMS mohou představovat citlivá data, o které uživatel nechce přijít. Hlavní zbraní je ale myslet na to předem.

Řešení

SwiftKey

Kde bych pak našel své fotografie a videa?

Díky dnes již kvalitním fotoaparátům ve smartphonech fotí velké množství z nás převážně telefonem a velká paměť či paměťové karty nám umožní skladovat v telefonech stovky fotografií i videí. Fotografie z dovolené jsou často jediné vzpomínky, které nám zůstanou. Chcete o ně přijít? Určitě ne. Je tedy potřeba myslet dopředu a nenechávat fotografie pouze ve vnitřní paměti telefonu.

Řešení

  1. Používejte službu Google Fotky či jinou automatickou zálohu fotografií do cloudu (Svět Androida doporučuje).
  2. Pravidelně kopírujte multimediální soubory mimo telefon do PC, cloudu nebo na jiné médium.
jak-foti-samsung-galaxy-note7-atelier-3

Co ostatní data?

Telefon určitě neslouží jen ke sběru fotografií a videí, ale běžně v něm nosíme i soubory jiného typu – dokumenty, tabulky, PDF, archivy a další. Ani o ty nechceme přijít, situace se zálohou je ale možná trochu složitější, protože zpravidla není snadná možnost automatické zálohy. Ani to by nás ale nemělo odradit v protiopatření.

Řešení

  1. Využijte aplikace, které automaticky synchronizují vybrané adresáře do cloudu (například FolderSync).
  2. Pravidelně kopírujte soubory mimo telefon do PC, cloudu nebo na jiné médium.
Web

Co se stane s aplikacemi a jejich daty?

Pokud instalujete veškeré aplikace z Google Play, zase tak o moc člověk nepřijde. Prostě je nainstaluje znova, není ani problém dohledat, které aplikace jste měli původně nainstalované. Jediným problémem tedy mohou být aplikace, které máte staženy mimo Google Play. V tomto případě byste si měli zazálohovat instalační soubory. S daty aplikací už je to o něco horší, ale stále to jde.

Řešení

  1. Využijte aplikace, které dokážou bez rootu zálohovat aplikace i s jejich nastavením (například Helium).
  2. Některé aplikace umožní zálohovat své nastavení do souboru, což vám pomůže – tento proces stačí udělat jednorázově nebo vždy, když v aplikaci změníte nějaké důležité nastavení. Soubory pak stačí nahrát mimo telefon do PC, cloudu nebo na jiné médium.
double-tap-displej-nahled

Na nic nečekejte a udělejte to hned

Tak nakonec ještě jednou – odložte telefon mimo svůj dosah a postupně si v hlavě projděte tyto body:

  • Kontakty,
  • SMS,
  • fotografie a videa,
  • aplikace a jejich nastavení.

Našli jste nějaká data, o které byste neradi přišli, když vám zmizí telefon?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (34)