Kable: stylový napájecí kabel pro Androidy i iPhony

Kable

Kable je silný a stylový kabel, kterým nabijete jak zařízení s konektorem microUSB, tak i iPhony a iPady s konektorem Lightning. Pro nabíjení všech telefonů, tabletů a dalších zařízení tak vystačíte s jediným kabelem.

Kable: stylový napájecí kabel pro Androidy i iPhony Kable: stylový napájecí kabel pro Androidy i iPhony

Cílem autorů tohoto projektu je snaha vytěžit ze všedního a nudného příslušenství něco zajímavějšího, zábavnějšího a s větší konektivitou. Jak toho dosáhli? Je to přeci jen „jenom kabel.“ Touto otázkou se autoři zabývali od počátku roku 2016. Cíl byl jasný: výsledný produkt měl nahradit všechny ty zamotané, polámané, špinavé a jinak znehodnocené kabely, které uživatelé dostali jako součást příslušenství před dvěma a více roky.

Výsledkem jsou dvě provedení: kožené a džínové. Tyto dva materiály mají zajistit nejen jedinečný vzhled kabelu, ale také jeho pevnost a odolnost proti poškození. Styl je však jen polovinou celého záměru. Tou druhou je konektivita. Na řadu tedy přišel konektor, který je provedený tak, aby šel použít jak v telefonech se zdířkou Lightning, tak i microUSB. Uživatel tak může nabíjet zařízení Apple s jejich specifickým konektorem, stejně jako i většinu dalších zařízení s obvyklejším microUSB.

Kable nabije iPhone i Android

Z technického hlediska bylo nutné vyřešit odlišné zapojení napájecích pinů (Lightning má napájecí vodiče po stranách, kdežto microUSB uprostřed). I tuto překážku se však podařilo překonat, a tak mohly vzniknout první funkční prototypy, které můžete vidět na obrázcích v tomto článku.

Dle autorů je celé provedení naprosto bezpečné a uživatel se prý nesetká s hláškou o nepodporovaném příslušenství. Pochopitelně nejvíce z kabelu Kable vytěží majitelé zařízení s různými konektory, protože nebudou muset řešit, která nabíječka patří do jakého telefonu. Nesporné výhody však poskytne i ostatním – kabel a konektor by měl být odolnější proti poškození a zlomení. Kabel lze připojit k jakémukoli zdroji energie se zdířkou USB – tedy tradiční nabíječce, power bance, nebo třeba počítači či notebooku s napětím 5V a proudem do 2,1 A.

S ohledem na zapojení slouží Kable pochopitelně jen k nabíjení. Jako datový kabel pro propojení s počítačem ho tedy nelze použít. Autoři ale nedoporučují použití kabelu s takzvanými „rychlonabíječkami.“

Nabíjení iPhonu s konektorem Lightning Nabíjení iPhonu s konektorem Lightning

Z technického hlediska jsou vodiče z mědi, izolované v termoplastickém elastomeru. Vnější obal je pak v provedení z kůže nebo džínoviny. Délka kabelu je 110 centimetrů.

Nabíjení telefonu s konektorem microUSB Nabíjení telefonu s konektorem microUSB

Kdy, kde a za kolik Kable koupíte?

Autoři zatím získávají prostředky na rozjezd výroby na crowdfundingovém serveru Kickstarter. Požadovali částku 6500 amerických dolarů, aktuálně mají vybráno již skoro 10 000 dolarů, čili projekt by měl být realizován.

Jeden kus nabízejí za 16 australských dolarů, což je v přepočtu asi 290 Kč. Částku však o dalších sedm dolarů (128 Kč) navyšuje poštovné do České republiky. O něco výhodnější tak je možnost zakoupení většího balení s dvaceti kabely, kde i po započtení poštovného jeden vyjde asi na 130 Kč.

Zdroj: kickstarter.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)