Jak vybrat mobilní telefon #2: Grafický čip (rady pro začátečníky)

Jak_vybrat_mobilní_telefon (1)

Dnes přímo navážeme na první díl našeho nového seriálu „Jak vybrat mobilní telefon„. Opět se budeme věnovat chipsetu telefonu, od procesoru se však přesuneme ke grafickému výkonu. Zaměříme se tak na grafický čip – tedy součást mobilního chipsetu, která je veledůležitá především pro mobilní hráče.

Grafický čip Mali, Adreno, PowerVR… oč tu vlastně běží?

Oproti problematice současných mobilních procesorů, kterou jsme rozebírali minule, je situace s grafickými čipy mnohem přehlednější. Prakticky v každém chipsetu se totiž nachází jiný procesor, ale grafické čipy se zde naopak poměrně často opakují. Nejčastěji se pravděpodobně setkáte s grafickými čipy Mali – ty pocházejí z dílen samotné společnosti ARM, která je následně licencuje výrobcům chipsetů podobně jako svá procesorová jádra Cortex. Grafické čipy Mali využívá ve svých chipsetech například MediaTek, Samsung, Huawei HiSillicon nebo nově také Intel.

ARM_Mali

Naopak vlastní grafické čipy si navrhuje i vyrábí společnost Qualcomm. Tyto čipy nesou název Adreno a jejich produktová nabídka pokrývá všechny výkonnostní kategorie – od těch základních až po nejvýkonnější grafické čipy. Dalším významným, i když v porovnání se dvěma předešlými již podstatně méně známý i využívaný výrobce grafických čipů pro mobilní chipsety je společnost Imagination Technologies, která stojí za čipy PowerVR využitými zejména v některých produktech MediaTeku a Intelu. Velmi výkonný grafický čip pro ARM chipsety navrhuje a vyrábí také společnost Nvidia. Tento čip nese název GeForce ULP Kepler, nabízí velké množství grafických jader (konkrétně 192) ale v mobilních telefonech na něj bohužel nenarazíme. Mezi společnosti využívající vlastní řešení v oblasti grafického výkonu se nově řadí také Intel, který osadil své nové chipsety Atom x5 a x7 vlastními grafikami Intel HD.

Na co se mám dívat abych si zahrál jakoukoli mobilní hru?

Výhodou mobilních her je, že jsou, oproti hrám například pro PC, optimalizovány pro poměrně omezené množství grafických čipů a pokud je daná hra v Obchodě Play dostupná pro vaše zařízení, je zde slušná šance, že si s ní vaše zařízení poradí. Ve většině případů si pak hra sama řídí kvalitu grafiky tak, aby byla na daném zařízení co možná nejplynulejší. Příkladem může být například naše velmi oblíbené herní „benchmarky“, závodní hry Real Racing 3 Asphalt 8: Airborne Některé mobilní hry však stále umožňují nastavit kvalitu grafiky ručně, zde uveďme za příklad hry Dead Effect 2 nebo Unkilled.

Hra Dead Effect 2 na nízké a vysoké detaily

Velký vliv na potřebný grafický výkon má pochopitelně také rozlišení displeje, zatímco na HD displeji si ve vysoké kvalitě zahrajete i s méně výkonným grafickým čipem i ty nejpropracovanější hry, s FullHD displejem byste se již museli smířit s nižším rozlišením obrazu nebo ořezanými detaily. Menší výjimku pak tvoří QHD displeje, jelikož naprostá většina her běží maximálně ve FullHD rozlišení (spousta her dokonce jen v HD). Na tak malé úhlopříčce, jakou disponuje displej telefonu však stejně rozdíl mezi hrou renderovanou v QHD a FullHD rozlišení nepoznáte.

Zmínit musíme ještě menší chyták v případě grafických čipů Mali. Jeden model grafického čipu Mali totiž může mít hned několik variant obsahujících rozdílný počet grafických jader. Jednotlivé verze se od sebe odlišují přídomkem za typem daného čipu ve formátu MPx, kdy „x“ představuje právě počet použitých grafických jader. Zatímco například Mali-T760MP představuje základní verzi daného čipu a svým výkonem se řadí k lepšímu průměru střední třídy, Mali-T760MP8 představuje velmi výkonné grafické řešení, které využívají TOP modely. S podobným značením různých variant grafických čipů se pak příležitostně setkáváme také u grafik PowerVR.

Jak zjistit grafický výkon daného chipsetu?

Stejně jako existují benchmarky pro otestování výkonu samotného procesoru, existují také benchmarky na otestování grafického výkonu zařízení. Mezi nejznámější patří například 3DMark, který nabízí celou řadu grafických testů. Aktuální databázi s výsledky jednotlivých modelů telefonů (a dalších zařízení s Androidem) si můžete prostudovat na oficiálním webuBenchmarku 3DMark Ice Storm Unlimited jsme podrobili také některá recenzovaná zařízení, jejich výsledky si můžete prohlédnout v grafu níže.

3D-mark grafický čip

Rozřazení nejpoužívanější GPU dle jejich výkonu

Nejnižší třída

  • Mali-400 – Již poměrně starý čip, se kterým se v současnosti setkáváme pouze v levnějších telefonech. Nabídne základní herní výkon a nové hry s propracovanější grafikou mu již činí problémy.
  • Adreno 304 – základní grafický čip pro nejlevnější chipsety Snapdragon řady 200 amerického Qualcommu

Nižší střední třída

  • Adreno 306 – Grafický čip z dílny Qualcommu použitý například u Snapdragonu 410. Poskytuje sice základní herní výkon, až na nejnáročnější výjimky si poradí s většinou současných her.
  • Mali-T720 – Konkurent čipu Adreno 306, tentokrát pocházející z dílen ARM. Výkon je v obou případech srovnatelný.
  • Mali-450 – Nástupce čipu Mali-400 představoval kdysi špičku mezi grafickými čipy. Stále sice nabídne poměrně zajímavý výkon, u náročnějších titulů mu však již síly docházejí.

Střední třída

  • Adreno-405 – Čip používaný v základních osmijádrových procesorech Qualcomm. Poradí si se všemi současnými hrami, ty nejnáročnější na něm však běží se sníženými detaily.
  • PowerVR G6200 – Grafický čip, se kterým se nejčastěji setkáme v chipsetu MediaTek Helio X10, má dostatek výkonu na naprostou většinu současných her, výkonnostní rezerva do budoucna je zde však poměrně malá.
  • Mali-T760 –  Nejdostupnější vstupenka k vysokému grafickému výkonu. Poradí si se všemi současnými hrami, kdy nedostatek výkonu poznáte jen zřídka kdy.
  • Mali-T860 – Nejnovější generace grafického čipu od společnosti ARM, určená do telefonů střední třídy.

Vyšší střední třída

  • PowerVR G6430 – Obstarává grafickou akceleraci u chipsetů z dílny Intelu. Výkon nabízí srovnatelný s Mali-T760.
  • Adreno 330 – S tímto grafickým čipem se setkáváme u starších highendových chipsetů Qualcomm. Poskytuje nepatrně vyšší výkon než Mali-760 a PowerVR G6430.
  • Adreno 418 – Obstarává grafický výkon u základního highendového chipsetu amerického Qualcommu – Snapdragonu 808.

TOP modely

  • Mali-T760MP8 – Jak padlo již výše, grafické čipy Mali obvykle existují hned v několika variantách. Z nich nejvíce vyčnívá vrcholná varianta Mali-T760. Zatímco většinou se s tímto čipem setkáme ve verzích MP2 a MP4, nejvýkonnější telefony jako například Samsung Galaxy S6 disponují jeho verzí s větším počtem jader pracujících na vyšší frekvenci.
  • Intel HD – s tímto grafickým čipem se u Android zařízení setkáváme zatím pouze v případě tabletu Acer Predator 8, kde podává výkony hodné současných top modelů.
  • Adreno 430 – Současná špička z dílny amerického Qualcommu, zvládá bez obtíží i nejnáročnější hry.
  • Mali-T880 – Nejnovější highendový grafický čip Mali ukázal své svaly například v chipsetu HiSilicon Kirin 950 a dokázal tak, že patří mezi aktuální špičku.

Co nás čeká příště?

V příštím díle našeho seriálu se od chipsetů pro mobilní telefony posuneme o kousek dál a zaměříme se na paměť telefonu. Probereme například téma interní úložiště vs. paměťová karta a řeč bude také o operační paměti RAM, která dnes představuje jeden z velmi důležitých parametrů při výběru nového telefonu.

 

Všechny díly seriálu „Jak vybrat mobilní telefon“

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)