Jak spustit Asistenta Google na telefonech s Androidem 7.0 Nougat [root]

jak-spustit-asistenta-google_ico

Asistent Google měl být jednou z funkcí Androidu 7.1, která bude (alespoň prozatím) dostupná jen na nových telefonech Pixel. Vývojáři a další odborníci, sdružení kolem serveru XDA Developers, však bádali, jak spustit Asistenta Google i na jiných zařízeních. Nakonec na to přišli!

Asistent Google, který byl jedním z vrcholů představení nových Pixelů, má být ukázkou, jak daleko se vyhledávací gigant dokázal posunout v oblasti inteligentních aplikací. Proti Chytrým kartám Google (Google Now) jde o nepochybně významný krok vpřed. Určitě se shodneme na tom, že by byla škoda nechat ho jen na telefonech Pixel. Vynalézavci ze serveru XDA Developers se snažili přijít na to, jak spustit Asistenta Google i na jiných zařízeních. Nakonec se jim to povedlo. K tomu, abyste ho rozjeli, však budete potřebovat práva roota, protože se bude manipulovat se systémovým souborem, což bez nejvyšších oprávnění prostě nejde.

Varování

Upozorňujeme, že níže uvedeným postupem dochází k úpravě systémového souboru. V případě nesprávného provedení, nedodržení pokynů nebo jiné chyby může dojít k narušení stability operačního systému. V krajním případě je možné, že systém nebude schopen startu. Doporučujeme tento postup zkoušet jen na zařízeních, která nepoužíváte pro každodenní potřeby. Operace je určitým rizikem, za které nenese SvětAndroida.cz odpovědnost!

Jak spustit Asistenta Google: základní podmínky

Asistenta Google „probudíte“ poměrně jednoduchou úpravou systémového souboru build.prop. Základní předpoklady jsou následující:

  • Zařízení s Androidem 7.0 Nougat a vyšším.
  • Práva roota.
  • Nainstalovaná poslední verze aplikace Google (6.5.35.21 nebo novější).

Pokud všechny tyto podmínky nesplňujete, nepokoušejte se níže uvedený postup provádět! V lepším případě se nestane nic, v tom horším může dojít k nežádoucímu chování. Máte vše, co je potřeba? Pak se pojďte podívat na postup, jak spustit Asistenta Google!

Probouzíme Asistenta

Prvním krokem k probuzení Asistenta Google je přidání jednoho řádku do souboru build.prop. K editaci můžete použít například aplikaci BuildProp Editor, případně jiný program schopný pracovat s textovými systémovými soubory. Soubor build.prop najdete v interním úložišti ve složce system. K úpravám tohoto konfiguračního souboru se dostanete jen s právy roota. Soubor otevřete, přidejte do něj řádky:

ro.product.model=Pixel XL
ro.opa.eligible_device=true

Soubor poté uložte. Některé zdroje uvádějí, že stačí přidat jen řádek ro.opa.eligible_device=true, nicméně tuto skutečnost nemůžeme potvrdit, ani vyvrátit.

Dalším krokem je vymazání mezipaměti a dat aplikace Google. Vstupte tedy do systémového nastavení do sekce Aplikace, vyhledejte a otevřete položku Aplikace Google. Zde pokračujte do sekce Úložiště – Správa paměti a stiskněte tlačítko Vymazat všechna data. Vraťte se zpět do sekce Správa paměti a použijte tlačítko Vymazat mezipaměť. Nakonec telefon restartujte.

Pokud se Asistent Google neobjeví, chvíli počkejte a pak opět proveďte restart systému. V některých případech je potřeba restartovat i několikrát. Bohužel jsou známy i případy, kdy uvedený postup kýžený výsledek v podobě aktivního Asistenta Google nepřinese.

Druhá metoda vede přes flashnutí připraveného souboru ZIP, který můžete stáhnout. V takovém případě budete potřebovat odemknutý zavaděč (bootloader). Jak na to vám poradí následující video.

Get Google Assistant On Your Android Device!!

Get Google Assistant On Your Android Device!!

Vzhledem k jednoduchosti celého procesu očekáváme, že se v dohledné době objeví jednoúčelové nástroje, které příslušnou úpravu souboru build.prop provedou samy.

Otázky a odpovědi

Stále mám Chytré karty Google, co mohu dělat?
Přejděte do informací o aplikaci Google a vymažte její data.

Můj telefon se nyní v Obchodě Google Play prezentuje jako „Pixel“ nebo „Pixel XL“. Je to problém?
Může být. Někteří výrobci používají informace ze souboru build.prop ke zjišťování přístupu k aplikacím a aktualizacím v Obchodě Google Play. Můžete tedy narazit na problémy s aktualizací některých aplikací.

Padá mi aplikace Fotoaparát.
Obnovte soubor build.prop a použijte metodu s flashnutím souboru ZIP.

A co Android Marshmallow?
Podívejte se na příspěvek Maxe Rumpfa na sociální sítí Google+, který se tímto tématem zabývá.

S jakými zařízeními uvedený postup funguje?
Teoreticky s jakýmkoli, které má jako operační systém Android 7.0 a novější. Potvrzeny jsou zatím následující:

  • Google Nexus 6P – oficiální sestavení NBD90X
  • Google Nexus 6 – ROM OctoOS
  • Google Nexus 5 – AOSP 7.0, BOKROM
  • Google Nexus 4 – zatím není známo
  • Google Pixel C – zatím není známo
  • Moto G 2013 – CyanogenMod 14
  • Moto G 2015 – AICP 12.0 NRD90Z, AOSP-OMS 7.0 NRD90U
  • OnePlus One – CyanogenMod 14

Zkusíte Asistenta Google na svém Nugátu?

Asistent Google umí odpovídat na otázky, nastavit připomenutí, přehrávat hudbu, přeložit text a má mnoho dalších funkcí. Setkat se s ním můžete v rámci komunikační aplikace Allo, ale plná verze pro systém Android podporuje ovládání hlasem.

Jak to vidí naši čtenáři? Je lákadlo v podobě aktivního Asistenta natolik velké, že výše uvedený postup vyzkoušíte? Jestliže je vaše odpověď kladná, budeme moc rádi, když se v diskuzi pod článkem podělíte o své zkušenosti. Nezapomeňte přitom zmínit, na jakém zařízení a s jakou verzí/sestavením systému se vám to povedlo, či naopak nepovedlo.

Zdroje: phonearena.com, forum.xda-developers.com, mobile.softpedia.com, liliputing.com, phandroid.com, androidheadlines.com, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)