Jak prodloužit výdrž baterie? Zkuste Du Battery Saver!

du_battery_saver_ico

Vstáváte každé ráno s obavami, zda se váš telefon po odpojení od nabíječky dožije večera? Hledáte aplikaci, která během krátkého času vysála z akumulátoru podezřele mnoho energie? Potřebujete zjistit, který program používá GPS, nebo čím je zatěžován procesor? Nejen na tyto otázky vám dokáže odpovědět velmi pěkně zpracovaný Du Battery Saver, který si dnes představíme.

Aplikace, slibující leckdy až neskutečné prodloužení výdrže telefonu na jedno nabití, občas zavánějí oprávněnými pochybnostmi. Jistě bychom v Obchodě Play našli i takové, které po instalaci do telefonu spotřebovávají tolik energie, že v konečném důsledku celkovou životnost sníží. V případě aplikace Du Battery Saver je ale jistou garancí hodnocení uživatelů – známka 4,6 při více než deseti milionech instalací značí, že tento program přináší pozitivní výsledky.

Co slibuje?

Autoři v popisku své aplikace v Obchodě Play slibují až o 50 % delší výdrž baterie, které je dosahováno díky inteligentním přednastaveným režimům (profilům) se snadným přepínáním. Z deklarovaných vlastností vybíráme:

  • Přednastavené režimy s možností vytvořit své vlastní profily orientované na výdrž nebo výkon.
  • Pohotovostní režim, ve kterém můžete telefonovat, přijímat a odesílat SMS, ale všechny zbytné funkce jsou vypnuté.
  • Noční režim, který vypne skoro všechny služby a funkce, kromě hodin/budíku.
  • Ve verzi PRO se profily mohou přepínat automaticky podle situace.
  • Ikona, přes kterou můžete nechat zastavit energeticky náročné aplikace běžící na pozadí.
  • Widget pro rychlé zapínání a vypínání funkcí telefonu.
  • Inteligentní technologie přesně ukáže, kolik energie zbývá s podrobnou analýzou odběru na úrovni aplikací a hardware (CPU, displej, senzory, Wi-Fi, rádio, atd.). Zobrazuje zbývající kapacitu v procentech a v čase do vybití.
  • Optimalizace jedním tapnutím okamžitě odhalí viníky zvýšené spotřeby a postará se o nápravu.
  • Sledování „zdravého nabíjení“.

Podívejte se na oficiální prezentaci hlavních funkcí:

https://www.youtube.com/watch?v=b87TA-n_7i0

Jak funguje v praxi?

Testovali jsme nedávno uvolněnou verzi 3.0.0, kterou jsme standardním způsobem nainstalovali z Obchodu Play. Po prvním spuštění následuje krátká prezentace, během které jsou představeny některé základní vlastnosti aplikace.

Tento program si vybraly miliony uživatelů po celém světě Tento program si vybraly miliony uživatelů po celém světě

Šetřete energii jedním tapnutím Šetřete energii jedním tapnutím

Inteligentní režimy a automatická nastavení Inteligentní režimy a automatická nastavení

Poté se ocitnete v pěkně graficky provedeném uživatelském rozhraní.

Informace o baterii

Dominujícím prvkem úvodní obrazovky je obrázek baterie, vizuálně i čísly indikující zbývající kapacitu akumulátoru, vedle kterého je předpokládaný čas, zbývající do úplného vybití. Tlačítko Optimize prozatím přeskočíme, protože se na něj podíváme později podrobněji.

Následují informace o stavu akumulátoru – aktuální teplota, dodávané napětí a zbývající kapacita v mAh. U posledního údaje ale musíme konstatovat drobné zklamání, neboť maximální indikovaná kapacita při 100% nabití byla 1650 mAh, což je sice skutečně kapacita baterie, kterou do Galaxy S II dodává Samsung, nicméně v testovaném kousku byl 2000mAh oficiální „Battery Kit“ přímo od výrobce.

Průběh vybíjení a nabíjení můžete sledovat na grafu v dolní polovině obrazovky.

Co tedy dělá „kouzelné“ tlačítko Optimize? Po jeho stisku dojde ke skenování systému za účelem vyhledání běžících aplikací a zjištění aktivních modulů. Výsledkem je seznam programů, které se podílejí na spotřebě, ačkoli momentálně nejsou v popředí. Bohužel se jedná o neinteraktivní seznam – nemůžete z něj aplikace ukončovat, ani se do nich přepnout.

Další kontrolované faktory:

  • Kontrola optimální úrovně podsvětlení displeje – automatické nastavení považuje Du Battery Saver za dobré.
  • Zjištění doby pro automatické zhasnutí obrazovky – jakékoli delší nastavení než 15 sekund je programem označeno za neoptimální a můžete ho přímo z aplikace změnit.
  • Možnost vypnutí Wi-Fi (to ale asi udělá jen málokdo, neboť mobilní data jsou na energii náročnější).
  • Kontrola zapnutí Bluetooth.
  • Prověření připojení přes mobilní data (taktéž je možné vypnout).
  • Kontrola automatické synchronizace s možností jejího ukončení.

Nejprve tedy nastavíte požadované úpravy a poté stisknete tlačítko Finish, čímž dojde k realizaci úsporných opatření.

Úsporné režimy/profily

Aplikace nabízí tři přednastavené „profily“ či „úsporné režimy“, mezi kterými můžete přepínat jedním klepnutím prstu. Vypadají takto:

  • Long – stáhne podsvětlení na 10 %, úsporný režim po 15 sekundách, vypnutí vibrací, Wi-Fi, Bluetooth, mobilních dat, synchronizace a vibrační odezvy.
  • General – nastaví automatické podsvětlení, úsporný režim po 30 sekundách, vypnutí vibrací, Wi-Fi, Bluetooth, synchronizace a vibrační odezvy. Zapnuta zůstanou mobilní data.
  • Sleep – identický s režimem Long, navíc přejde do Režimu Letadlo.

Kromě těchto profilů si můžete nastavit i své vlastní s nastaveními, která nelépe odpovídají vašemu způsobu používání telefonu a situacím.

Nabíjení

V sekci Charge je v průběhu nabíjení zobrazen odhadovaný čas do nabití a zdroj napájení (USB nebo AC adaptér). Přes nenápadnou ikonku s vyobrazením kalendáře se můžete podívat, kdy jste telefon nabíjeli „zdravě“ a kdy „nezdravě“. Abychom si rozuměli – v pojetí aplikace Du Battery Saver „zdravě“ nabíjíte v okamžiku, pokud začnete nabíjet až poté, co indikovaný stav baterie klesne pod 20 %.

Informace o probíhajícím nabíjení Informace o probíhajícím nabíjení

Informace o probíhajícím nabíjení Informace o probíhajícím nabíjení

Kdo a co konzumuje elektrickou energii?

Zejména při hledání důvodů příliš rychlého vybíjení baterie najde největší využití sekce Monitor, která je, odpusťte nám ten výraz, doslova „vymazlená“.

Na záložce Apps je seznam aplikací, seřazený od těch, jež se nejvíce podepisují na celkové spotřebě, po ty nejméně náročné. Programy můžete ukončit přes tlačítko Stop, poté budete přepnutí do vlastností aplikace, kde je možné vynutit její ukončení. Pochopitelně ne ve všech případech budete úspěšní – mnohé aplikace se hned poté zase automaticky spustí.

Klepnutím na řádek se dostanete k podrobnostem o tom, jakým způsobem se aplikace podílela na spotřebě baterky. Konkrétně jsou k dispozici údaje, kolik času využívala procesor, jak dlouho „svítila“ obrazovkou, jak využívala senzory zařízení, kolikrát probudila k činnosti CPU, objem stažených a odeslaných dat a kolik energie spotřebovala na pozadí.

Následuje tlačítko pro vstup do možností aplikace a výpis, jakým způsobem daný program využíval hardware telefonu.

Záložka Hardware jde na celý problém ze druhé strany – zobrazuje přehled, jak se jednotlivé hardwarové komponenty podílely na celkové spotřebě – zjistíte tedy, kolik baterie spotřeboval displej, procesor, modul GPS, senzory, rádio a Wi-Fi.

Tlačítkem s ikonou francouzského klíče se můžete přepnout do příslušné sekce systémového nastavení. Tapnutím na řádek se dostanete k podrobnějším informacím, kde se dozvíte, kolik času sledovaná komponenta běžela, můžete změnit její nastavení (na rootnutých telefonech lze například omezit maximální rychlost CPU) a nechybí ani přehled využití jednotlivými aplikacemi. Snadno tak odhalíte program, který nechává zbytečně svítit obrazovku, používá GPS, nebo zatěžuje procesor.

Možnosti nastavení

V nastavení najdete následující možnosti:

  • Switches -přepínače pro vypnutí/zapnutí vybraných funkcí (Wi-Fi, mobilní data, nastavení jasu, režim vyzvánění, režim vibrací, GPS, Bluetooth a Režim Letadlo).
  • White List – seznam aplikací, které budou Du Battery Saverem ignorovány – tj. nebudou v žádném případě ukončeny. Doporučujeme sem přidat nejen launcher, ale také alternativní aplikace pro buzení a programy, které musí zůstat běžet za všech okolností.
  • Do Not Disturb – nastavení časů, ve kterých telefon nabídne přechod do režimu Sleep, tj. k přepnutí do Režimu Letadlo.
  • Dále následují oznámení o nízkém stavu baterie, připojení nabíječky, nabití telefonu a přepnutí profilu.
  • V sekci State Settings si můžete zvolit vzhled ikony indikující stav baterie, která se bude zobrazovat v levé části notifikační lišty. Na výběr jsou čtyři různá schémata.
  • Poslední volbou můžete vytvořit zástupce Optimize na domovské obrazovce. Tato ikona bude sloužit k rychlému ukončení zbytných aplikací jedním tapnutím.

Widget na domovskou obrazovku

Du Battery Saver obsahuje také jeden widget o rozměrech 4×1, který si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku. Jde o víceméně standardní „přepínač“ zvolených funkcí, který usnadňuje zapnutí, vypnutí a nastavení jedenácti parametrů, jež v konečném výsledku mohou mít zásadní vliv na spotřebu elektrické energie.

Používat zdarma, nebo si připlatit?

Jak jsme již zmínili, aplikaci můžete používat zcela zdarma. V případě, že byste chtěli níže uvedené „pokročilé funkce“, můžete si za necelých 60 Kč koupit verzi PRO. Za tuto částku získáte navíc:

  • Inteligentní přepínání režimů – automaticky přepíná profily na základě předdefinovaných událostí – například podle stavu baterie nebo dle časového rozvrhu.
  • Automatické ukončení aplikací běžících na pozadí, které spotřebovávají příliš mnoho energie. Uživatel může nastavit interval mezi kontrolami a určit důležité programy, které budou ignorovány.
  • Pro majitele rootnutých telefonů nabízí verze PRO možnost snížit spotřebu energie snížením rychlosti procesoru při uzamčení obrazovky.

Resumé

Aplikací na sledování spotřeby elektrické energie najdete v Obchodě Play opravdu hodně. Proč byste si tedy měli vybrat právě tuto? Možných odpovědí je hned několik. Někomu bude imponovat pěkné a čisté grafické zpracování, které sice není zcela dle standardů „Holo UI“ (například nefunguje přechod mezi sekcemi horizontálním posunem), nicméně vypadá velmi pěkně. To potvrzuje i uživatel Sebastian Šimon, který ke svému hodnocení v Obchodě Play napsal: „Vyzkoušel a zakoupil už pár aplikací na management baterie a tento mi přijde opravdu na úrovni i po stránce přehlednosti nejlepší.“

Z hlediska poskytovaných informací má tento program snad vše, co byste mohli potřebovat, počínaje základními údaji o stavu akumulátoru, teplotě a napětí a konče detailními informacemi o tom, jak jednotlivé programy využívají hardwarové zdroje. Nejvíce se nám líbila možnost zjistit, které aplikace používají GPS (a samozřejmě další moduly), což je otázka, kterou si při rozblikání ikony v notifikační liště klade nejeden uživatel.

Šikovné je také rychlé přepínání profilů, nicméně není to „killer feature“ této aplikace – podobné možnosti správy nabízejí v mnoha zpracováních například aplikace pro automatizaci telefonu, které dokážou zapínat a vypínat hardware podle situace (například pokud přijdete domů, zapne se Wi-Fi a jakmile odejdete jinam, Wi-Fi se vypne; o aplikacích na automatizaci telefonu jsme psali ve článcích SvětAndroida doporučuje: 6 aplikací pro automatizaci telefonu a Čtenáři doporučují: 4 aplikace pro automatizaci telefonu).

Pokud tedy pátráte po příčině krátké výdrže vašeho telefonu na jedno nabití, můžeme Du Battery Saver doporučit jako šikovného pomocníka k identifikaci zdroje problémů. Bude vám stačit verze zdarma, jejíž Monitor poskytuje dostatečně vyčerpávající informace o tom, jaké komponenty a které aplikace odebírají největší množství energie.

Otázkou je, zda pořizovat placenou verzi – v tomto případě jsme poněkud na vážkách, neboť přidané funkce lze dobře alternovat jinými aplikacemi, které jsou často k dispozici zdarma.

K úplné dokonalosti chybí snad jen lokalizace do češtiny.

UlWz1HG2LDXVlYtanPaqQIIykZB132cQgNArR8vM52E7jaTmfMSzwXHT7VgSGaCPGw=w124
Du Battery Saver&Switch Widget
Dianxzt
Verze 3.0.0 (26. června. 2013)
Velikost 3,4 MB
2.1+

vUfLiGtgSaOtkMAAAAASUVORK5CYII=
Zdarma

QN8+AAAAAElFTkSuQmCC
59,21 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)