Jak nejlépe pomoci vývojáři

Feedback

Na Twitteru jsem si přečetl rozlícený příspěvek o tom, že uživatelé negativně hodnotí na Marketu aplikaci, ve které se objeví chyba.  Uživatel je naštvaný a dá aplikaci pouze jednu hvězdu. Přitom ještě třeba napíše „Je to rozbitý“ a nic víc. Chápu uživatele, že je dokáže špatně fungující aplikace značně znechutit. I mě tohle dokáže rozčílit. Ale pokud ohodnotíte aplikace jednou hvězdičkou a napíšete jen, že je to hloupá aplikace, která nefunguje, nijak tím vývojáři nepomůžete. Ba naopak mu pravděpodobně ještě znechutíte jeho práci, která stojí dost velké úsilí. Dneska bych Vám chtěl popsat, jak byste mohli vývojáři ušetřit trochu nervů a dát mu správnou zpětnou vazbu, aby se mohla chyba co nejdříve odstranit.

Na každého vývojáře je na Marketu uveden kontakt. Proto není těžké vývojářovi napsat. A co mu konkrétně psát? Nejlepší je, když mu sdělíte několik důležitých informací:

  • Váš model zařízení
  • Verze Androida (Např. Android 2.3.3, Android 2.1 apod. )
  • Popsat postup, jak k chybě dochází.
Informace o zařízení

Informace o zařízení - nejčastěji najdete v nastavení pod položkou o telefonu

Nejlépe je sepsat seznam kroků, jak k chybě dochází.  Uvedu zde příklad:

1) V hlavní obrazovce kliknu na ikonu články
2) Nahoře v panelu kliknu na tlačítko pro výběr kategorií
3)  Po volbě jakékoliv sekce aplikace spadne

Pokud pošlete takto vytvořenou mailovou zprávu, je to pro vývojáře velice cenná informace a může s ní nadále pracovat. Bohužel jsou i chyby, které nelze tak snadno reprodukovat. Naštěstí Android má schopnost zaznamenávat veškeré dění v telefonu. V tomto výpisu událostí, který se jmenuje Logcat, je možné vidět i selhání aplikací. A právě při ladění aplikací jsou tyto errory důležité, jelikož na jejich základě se vývojář může dozvědět, kde přesně jeho výtvor selhává.

A jak se k tomuto výpisu dostat? Jsou dva způsoby. Buď si nainstalujete z Marketu aplikaci, která umí číst systémový log, nebo si nainstalujete vývojářský kit, v němž se používá nástroj DDMS.

Vybral jsem z Marketu tři aplikace, které můžete využít pro vytáhnutí logu z přístroje:

Log Collector

Je to nejjednodušší aplikace z mého výběru. Stačí ji spustit a budete dotázáni, zda chcete vyčíst log ze zařízení. Když toto potvrdíte, je Vám zobrazen seznam aplikací, se kterými můžete log zapsat nebo i odeslat.

Log Collector - výběr aplikace ke zpracování logu

 

CatLog
CatLog je už trochu pokročilejší  aplikací. Zobrazuje Logcat v reálném čase. Tudíž hned vidíte, co se právě děje ve Vašem zařízení. Pod tlačítkem Menu uvidíte spoustu možností, co dělat s logem:

  • Log level – určíte tím úroveň logu. V základním zobrazení vidíte vše,  co se děje. Pro vývojáře ovšem stačí úroveň Warn nebo Error.
  • Save – uložíte zobrazený log na SD kartu.
  • Open – otevře již uložené logy
  • Send – přes tuto volbu můžete odeslat log
  • Record – zaznamenává Logcat do souboru na SD kartě. V nastavení lze zvolit po jakém počtu událostí má aplikace ukládat na SD kartu.
  • Pod posledním tlačítkem jsou další možnosti. Docela praktickou funkcí je Select Partial. Pomocí této šikovné funkci můžete vybrat jen část logu

aLogcat
Je dost podobný Catlogu, má ale pouze strohé rozhraní. Jak je vidět na obrázcích, celou obrazovku zaplňují události. Ovlivnit zobrazení lze pomocí voleb skrývajících se pod tlačítkem Menu. Úrovně logu ale najdeme v nastavení aplikace.

Posledním způsobem, jak se dostat k Logcatu je přes nástroj DDMS. Ten se nachází v balíčku, který je určen pro vývojáře. Instalaci vývojářského balíčku zvládnete pomocí návodu od Tomáše Očadlého.
Jak můžete vidět na přiloženém obrázku, DDMS Vám ukazuje v dolní části Logcat. Pomocí přepínačů lze filtrovat obsah logu. Jak jsem psal výše, stačí pro vývojáře úroveň W (warning) nebo E (error). Pro uložení stačí kliknout na jakýkoli řádek logu a zmáčknout CTRL + A. Tím vyberete všechny řádky, které potom uložíte do souboru. Exportovat log jako text lze pomocí tlačítka diskety.

DDMS

Ačkoliv se vývojáři snaží, aby aplikace byla dokonalá a bez chyb, přesto se i v hotových aplikacích chyby mohou objevit. Tyto neduhy lze odstranit, ale vývojář se o nich musí dozvědět. Bohužel není v silách vývojáře otestovat svou aplikaci na všech verzích Androida a všech typech zařízení. Proto pokud do budoucna narazíte na nějakou chybu, chtěl bych Vás tímto příspěvkem poprosit, abyste chyby hlásili a tím tak přispěli ke zdokonalení aplikace.

technicix
O Autorovi - technicix

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)