iRobot Roomba 980: Chytrý vysavač, který bravurně zvládne uklidit (recenze)

iRobot

Nejprve uslyšíte cvaknutí. Pak se rozezní pípání, jaké známe například z couvajících nákladních automobilů. Dvojitá otočka, zapnout sání a všechny drobky třeste se. Na test totiž dorazil chytrý vysavač iRobot Roomba 980, domácky nazývaný „Karel“. A jak si s naším úklidem poradil?

Karel není úplně běžný robotický vysavač

Trh s robotickými vysavači pomalu houstne a při jeho pořizování již musíte brát ohled na to, co od něj požadujete. Aby sám jezdil a vysával? Tak to zvládne asi každý. Ale chcete také, aby vysával v dobu, kdy vy zrovna chcete? A chcete znát přesné detaily o úklidu? Inu, zde už budete potřebovat chytřejší vysavač.

iRobot Roomba 980 - celkový pohled 4

Obsah balení iRobot Roomba 980

  • chytrý robotický vysavač
  • nabíjecí stanice a zdrojový kabel
  • náhradní HEPA filtr
  • náhradní boční smetáček
  • 2x virtuální zeď
  • český manuál

iRobot Roomba 980 (recenze) – pilný úklid

iRobot Roomba 980 (recenze) - pilný úklid

Větší než obvykle?

Na první pohled iRobot Roomba 980 zaujme svou velikostí. Je totiž o trochu větší než většina běžně dostupných robotických vysavačů. Jeho kulatý tvar by možná někomu mohl připadat nepraktický (kvůli rohům místností), ale iRobot má své perfektní řešení.

Přední část vysavače obsahuje nárazník. Jakmile vysavač narazí do překážky, nárazník se zasune a dá tak řídící jednotce jasný povel, že tudy to nepůjde. Nárazník ale není jediným navigačním prvkem. Hned na vrchní straně můžeme vidět oko kamerky, který vysavači v navigaci pomáhá. O navigaci ale až za chvilku.

Na vrchní straně ještě chvilku zůstaneme. Kromě kamerky a loga výrobce se na ní ještě nachází tři základní ovládací prvky. Tím největším je tlačítko CLEAN. Jak již z názvu plyne, jeho stisknutím uvedete vysavač do provozu. Nad ním pak svítí ikonka baterie, která dle barvy podsvícení (zelená, žlutá, červená) signalizuje stav energetických zásob, ikonka plného sběrného koše a ikonka vykřičníku oznamující případnou chybu.

iRobot Roomba 980 - tlačítka a ikonky

Menším tlačítkem vlevo má na sobě piktogram domečku. Funkce tohoto tlačítka je asi jasná – pošle vysavač do nabíjecí stanice. Nad ním pak svítí ikonka Wi-Fi, která opět svým podsvícením signalizuje stav připojení.

Posledním tlačítkem, je tlačítko SPOT (s piktogramem podobným GPS). Toto tlačítko uvede vysavač během vysávání do režimu „SPOT“, o něm si ale něco řekneme později.

Navigace nejvyššího kalibru

Vysavač iRobot Roomba 980 se vyznačuje především svou perfektní navigací. Systém iAdapt 2.0 si společnost iRobot sama vyvinula. Díky tomuto sofistikovanému systému a kamerce na vrchu vysavač v podstatě opravdu vidí. Dokáže tak rozpoznat překážky i nábytek.

iRobot Roomba 980 - celkový pohled 2

Poprvé je součástí systému iAdapt také technologie „vSLAM“ (vizuální, simulační, lokalizační a mapovací technologie). Díky tomuto parádnímu navigačnímu systému dokáže vysavač dokonale vysát každý kousek místnosti. Pokud iRobot Roomba 980 uvidí, že je čisto, jen uprostřed místnosti je rozsypaná hromádka drobků, okamžitě si to namíří rovnou k ní a nedá drobkům šanci.

Navigační systém iAdapt 2.0 je opravdu parádně funkční a nábytek dokonale obkrouží. Jednu výtku bychom k němu měli. Robot nevidí přibližně do výšky 2 – 3 cm od podlahy ve své blízkosti (přibližně 1m kolem vysavače). Pokud tedy máte například konferenční stolek s rámovou konstrukcí nohou, bude do něj narážet, pokud si místnost nezmapuje z větší vzdálenosti od něj.

iRobot Roomba 980 - tlačítka na vysavači

Jedna místnost, dvě místnosti nebo jen malé místo?

Vysavač také disponuje funkcí „SPOT“, zmíněnou výše. Jedná se o funkci uklízení na místě. Pokud během vysávání tlačítko SPOT na vysavači stisknete, vysavač se bude pohybovat po spirále přibližně do průměru jednoho metru. Poté se zastaví a po spirále se zase vrátí do výchozí pozice. Během této funkce se také zvýší výkon vysavače.

Pokud chcete vysát jen jednu místnost, ale například mezi obývákem a kuchyní nemáte dveře, můžete využít systému virtuálních zdí. Ty můžete použít buďto jako infračervenou náhražku za dveře nebo jako ochranné místo, které vysavač nesmí navštívit. Tomuto využití se v terminologii iRobot říká „HALO“. Vysílač virtuální zdi stačí přepnout a v tu chvíli místo zdi vytváří infračervený okruh o průměru 1,2 m. Například tak můžete zabránit nechtěnému vylití vody z misky domácího mazlíčka nebo rozbití křehkého předmětu na zemi (třeba vázy s květinami).

Ticho raději nečekejte

Vysavač iRobot Roomba 980 je velice výkonným vysavačem. Jednou z jeho předností je například funkce „Carpet Boost“, která z vašeho koberce dostane maximum nečistot. Díky vysokému výkonu ale také stoupá míra hlučnosti, kterou vysavač vydává. Každý, kdo viděl „Karla“ poprvé v akci pronesl, že čekal menší hluk. Ale to už bude daň za to, že se vysáváním nemusíte více dál zabývat.

A když už je řeč o hluku, respektive zvuku, je třeba podotknout, že iRobot Roomba 980 na vás může sem tam promluvit. Nejčastěji se s namluveným hlášením setkáte při párování s aplikací a při chybových hlášeních. Tehdy vás upozorní na kód chyby, který máte hledat v manuálu. No, řekněme, že když už se vysavač naučil mluvit, a to dokonce česky, mohla jím být rovnou vysloveno znění chyby, která se přihodila nebo instrukce na její odstranění. Například při přejezdu přes vysoký práh se nám robot zasekl a opravdu zahlásil „Chyba. Umístěte robota Roomba na rovný povrch a stiskněte znovu tlačítko CLEAN“. Když se ale nemohl skrze virtuální zeď dostat do nabíjecí stanice, řekl jen „Chyba. Robot Roomba hlásí chybu E18, následujte manuál“. A podobných chybových hlášení jsme slyšeli více.

iRobot Roomba 980 - zametání smetáčkem

Údržba je snadná

Nasbírané nečistoty se hromadí ve sběrném koši. Ten se stisknutím velkého tlačítka na zadní, vrchní části vysavače uvolní a může být tahem dozadu vytažen z těla vysavače. Na samotném koši pak jsou žlutočerné značky, které každému jasně řeknou, jak ho otevřít. Pak ho stačí jen vysypat. Na vrchní straně koše je pak pod krytkou umístěn HEPA filtr. Ten je možné vyčistit nebo úplně vyměnit za nový.

Že je sběrný koš plný vás upozorní jak kontrolka na vysavači, tak notifikace z doprovodné aplikace. Sběrný koš ale není jediným místem, které je třeba jednou za čas vyčistit. Čistit bude třeba například boční smetáček. Ten iRobot Roomba 980 používá k čištění míst, do kterých se nedostane kvůli svému tvaru. Na mysli tedy máme především rohy místností. Smetáček trošku vyčuhuje mimo obrys vysavače a dokáže tak případné nečistoty „namést“ pod sběrné kartáče. A i ty bude nutné čistit, ale stačí zhruba jednou za tři měsíce. Díky tomu, že jsou silikonové, je pak stačí vzít pod tekoucí vodu a jednoduše opláchnout.

iRobot Roomba 980 - sběrný koš, sběrné kartáče a otevřený vysavač

Nakonec je ještě nutné jednou za čas otřít navigační prvky, jako kameru navigace, senzory pohybu na spodní straně a také dobíjecí kontakty. Údržba je tedy opravdu jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

 

Specifikace

  • Rozměry: 340 × 91 mm
  • Hmotnost: 3,6 kg
  • Baterie: Li-ion, kapacita neznámá, 22V, max. 1,25 A
  • Výdrž baterie: 120 – 150 minut
  • Doba nabíjení: 90 – 120 minut
  • Senzory: nárazový senzor, kamera iAdapt, senzor sledování podlahy, senzor proti pádu ze schodů
  • Přejezd prahu: cca 2 cm
iRobot Roomba 980 - pohled z boku

iRobot a Android jsou kámoši

iRobot Roomba 980 toho umí mnoho. Tím největším lákadlem je ale jeho ovládání skrze smartphone. Stačí si stáhnout doprovodnou aplikaci a spárovat ji s vysavačem. První spárování je velice snadné. Aplikace vás přesně bude navigovat a krok za krokem vám vysvětlí „jak na to“.

iRobot Home
iRobot Home

Po spárování si můžete vysavač nastavit dle vašich požadavků. Chcete, aby vysával každý den? A v kolik hodin by měl vysávat ve středu? A kdy v pátek? To vše aplikace zařídí. Pokud máte domácího mazlíčka, můžete si nastavit „dva úklidové průchody“, což ve zkratce znamená, že celou místnost projede vysavač dvakrát.

Ovšem nic není bez chyby a tak i k samotnému procesu párování máme pár výtek. Aplikace nejprve vyhledá vysavače v okolí. Pokud najde, vyzve vás k vybrání domácí Wi-Fi sítě a zadání jejího hesla. Na první pokus šlo vše hladce a na žádný problém jsme nenarazili. Tím asi skončí i většina domácností. My jsme ale v posledních dnech testu chtěli vysavač podrobit testu ve velkoplošném bytě, přičemž aby vše fungovalo jak jsme žádali, bylo třeba nastavit vysavači novou Wi-Fi. Tentokrát se zadařilo asi až na pátý pokus. Všechny předchozí pokusy skončily chybovou hláškou a výzvou k resetování vysavače. Reset se pak provádí speciálním trojhmatem tlačítek.

Informace vždy na dosah

Pokud vás zajímá, v jakém stavu vysavač je, můžete se na aplikaci iRobot Home obrátit také. Prozradí vám v podstatě vše důležité. Zjistíte, nakolik je plný sběrný koš, zda nebude třeba vyčistit sběrné kartáče nebo třeba jak dlouho vysavači trval poslední úklid, kolik metrů čtverečních najezdil či kolikrát byla využita funkce „Direct Detect“, která vysloveně vyhledává nečistoty na zemi.

Aplikace vám dá všechny potřebné informace o historii úklidů, a případné nutné údržbě vysavače či jeho součástí.

Potřebujete vysát před vaším příchodem domů?

Stát se to může. Vy jste někde na nákupu, a někdo vám zavolá, že se zastaví na kafe. Jenže já nemám vysáto a kocour zrovna líná jako o život. Není nic jednoduššího, než vytáhnout z kapsy telefon, otevřít si aplikaci iRobot a poslat vysavač uklízet. Díky tomu, že je vysavač připojený k Wi-Fi, dokáže přijímat vaše rozkazy i když jste tedy zrovna mimo svůj domov.

informace o potřebné údržbě informace o potřebné údržbě

Proč Karel a další zajímavosti

Aplikace iRobot Home je mimochodem podpořena notnou dávkou humoru. Když jsme totiž poprvé aplikaci nainstalovali a párovali s vysavačem, vysavač se automaticky aplikaci ohlásil jménem Karel. To samotné bylo trochu úsměvné a my se rozhodli mu jméno nechat. Rozhodně je příjemnější o něm mluvit jako o Karlovi, než jako o iRobot Roomba 980.

Druhým vtipným kouskem od vývojářů byly Karlovy narozeniny. Jejich datum se zapsalo jako datum prvního spárování. Takže až bude slavit první narozeniny, můžete mu koupit například nové HEPA filtry nebo sběrné kartáče. Jen je raději nebalte do balícího papíru, kdo ví, co by s ním pak udělal.

Návrat k uklízení

I když se jmenuje Karel, iRobot Roomba 980 je stále především vysavač. Podíváme se tedy, jaké vysávací možnosti mu dává aplikace. Vzhledem k tomu, že aplikace je určená především k použití na dálku, je asi celkem jasné, že režim SPOT by v ní byl zbytečný. Nemusíte ho v ní tedy hledat, prostě tam není. Pokud v aplikaci stisknete jediné velké tlačítko s nápisem CLEAN uprostřed obrazovky, iRobot Roomba 980 začne během pár okamžiků uklízet. Jedná se o standardní vysávání, kdy v souvislých pruzích vysaje každé místo v dané místnosti či bytě.

Pokud tlačítko CLEAN stisknete znovu během vysávání, dostanete na výběr ze tří možností – ihned ukončit, vrátit do stanice Home Base a zrušit. Popisky jsou tedy jasné. Zatímco po stisknutí volby „ihned ukončit“ se iRobot Roomba 980 zastaví na místě, po stisknutí volby „vrátit do stanice Home Base“ se v poklidu vrátí do nabíjecí stanice, vypne se a zahájí dobíjení. Třetí volba „zrušit“ zruší vaše stisknutí tlačítka a úklid bez přerušení pokračuje dál.

Kdyby se vám náhodou vysavač během úklidu někam schoval a uvízl, v aplikaci máte možnost jeho vyhledání. Ta dobře poslouží zejména ve velkých bytech, kde nemáte robota vždy pod přísným dohledem. Pokud tedy v ložnici zajede pod postel a z nějaké příčiny se pod ní zasekne, jeho hledání by mohlo být na dlouhé lokte. V aplikaci proto naleznete možnost „najít robota“ a on začne vyhrávat 8-bitovou melodii. Abyste ho umlčeli, je pak nutné k němu fyzicky dojít a stisknout tlačítka CLEAN nebo Home.

 

Závěr

Jak si tedy v našem testu vysavač iRobot Roomba 980 vedl? Naprosto skvěle. Díky každodennímu pravidelnému vysávání jsme postřehli i další související skutečnosti. Například to, že se v bytě během celého testu v podstatě vůbec neusazoval prach na nábytku. Díky HEPA filtrům a Karlově každodenní práci se prostě nemělo co usazovat.

Vysavač uklízel každý den, někdy i třikrát. Na hluk jsme si za chvíli zvykli. Vysavač uklidil opravdu vše, co bylo na koberci i plovoucí podlaze vidět a nevynechal jediné místečko. Každý kousek nábytku pečlivě obkroužil a neměl problém se pohybovat mezi místnostmi.

Aplikace iRobot je velice jednoduchá a nastavit vysavač tak zvládne i každý laik. Navíc díky ní máte možnost vidět všechny podstatné informace, ať už jde o údržbu nebo o historii úklidů. Také můžete poslat vysavač uklízet i mimo běžně nastavenou dobu, když zrovna nejste doma.

iRobot Roomba 980 - celkový pohled 3

Navigace s technologií iAdapt 2.0 je jedinečná. Až na spodní 2 – 3 cm, které vysavač prostě nevidí, se vyhne všemu pevnému. To ale nese i jistá rizika. Pokud totiž budete chtít vysavač pozlobit, a budete mu neustále do cesty stavět nohy, dokážete mu pěkně zamotat hlavu. Po nějakém čase se roztočí a zastavovat se mu nebude chtít. To je ale extrémní případ provokace robotů.

To vše zní opravdu dobře, že? Ano, také jsme si říkali. Než nás zchladila studená sprcha v podobě cenovky. Jak už to tak bývá, podobné „hračky“ plné senzorů a technologií nebývají zrovna levné. A jinak tomu není ani v případě vysavače iRobot Roomba 980. Jeho současná cenovka ve všech možných obchodech je stanovena na 26 989 Kč, což za vysavač není rozhodně málo. Pokud si ale podobný přepych můžete dopřát a ovládání pomocí aplikace v telefonu vám zní zajímavě, rozhodně můžeme iRobot Roomba 980 doporučit. Jde opravdu o skvělý vysavač, který vás bude bavit i přes těch pár drobných nedostatků, které vůbec nemusely být.

Klady

+ Navigace iAdapt 2.0
+ Doprovodná aplikace pro smartphone
+ Perfektní zvládnutí úklidu
+ Namluvené hlášení v češtině

Zápory

– Vysoká pořizovací cena
– Vysavač je poměrně hlučný
– Problémy se změnou sítě Wi-Fi

Za zapůjčení děkujeme společnosti Crest Communications a.s.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)