TOPlist

Zajímá vás, kde je internet nejvíce cenzurován?

internet cenzura

Internet se v dnešní době stal naprostým standardem a pravděpodobně jen velmi málo z nás si bez něj dokáže představit svůj život. Ne všude na světě mají lidé ale to štěstí, aby mohli internet používat bez strachu a bez cenzury. Zajímá vás, v jakých zemích je internet omezován samotnou vládou? Víte, které země jsou v tomto ohledu svobodné a které ne? Pojďme se podívat na zajímavou interaktivní mapku, která nám tuto problematiku více přiblíží (po rozkliknutí).

Internet Censorship Around The World | IVPN.net

Tato mapa vychází ze zprávy, kterou vydal Freedom House v roce 2013. Hodnocení probíhalo na základě tří kritérií – omezování online obsahu, překážky v přístupu k internetu a porušování práv uživatelů. Na základě těchto kritérií mohla hodnocená země obdržet hodnocení „Free“, „Partly Free“ či „Not Free „. Mapka má bohužel daleko k dokonalosti, mnoho zemí totiž ve zprávě není zahrnuto, a tak se na mapě nacházejí v šedivé barvě. Pro základní přehled však postačuje více než dobře.

Jednou ze zemí, kde jsou porušována práva uživatelů, je Čína. Kromě toho Čína vyrábí také některá velmi oblíbená mobilní zařízení, jako například Xiaomi Mi4 či One Plus One. Mezi další země, které omezují obsah na internetu, patří podle této zprávy například Bělorusko, Kuba, Írán, Pákistán a další. I přesto, že v tomto průzkumu není zahrnuta Česká republika ani Slovensko, tak můžeme konstatovat, že máme v tomto ohledu naprostou svobodu. To potvrzuje již ten fakt, že čtete tento článek.

Co si myslíte o porušování práv uživatelů na internetu? Je podle vás internet v dnešní době svobodný?

Zdroj: Engadget

David Mysliveček
O Autorovi - David Mysliveček

David je již od mala fanouškem nových technologií. Začátky s telefony se nesly v duchu iPhone 3G. Po představení Galaxy S3 si však našel cestu… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)