Instant Heart Rate: Změřte si puls telefonem

ikona

Co dokáže váš Android? Soudě dle aplikací v Marketu třeba odpuzovat komáry, hledat kovové předměty, nebo měřit puls. Nevěříte? Přinejmenším to poslední mohu se zcela klidným svědomím potvrdit.

Je to už nějaký ten pátek, co jsem se v diskuzi pod článkem o AppBrainu pustil do debaty se čtenářem vystupujícím pod nickem Cejpatka, kterou jsem vyprovokoval konstatováním, že „aplikace na měření tepu je podle více zdrojů fake.“ Jsem „nevěřící Tomáš“ a nezdálo se mi pravděpodobné, že by k měření tepu používaná lacinná optika fotoaparátu byla schopna zaznamenat prokrvení kapilár v prstu. Cejpatka byl ale trpělivý a postupně mě přesvědčoval nejprve snímky svého prosvíceného prstu, následně i názorným videem.

Mé přesvědčení pak nahlodala nejen doložená fakta, ale také ocenění Mobile Premier Awards 2011 v kategorii Zdraví a medicína, a fakt, že Instant Heart Rate používá více než pět milionů uživatelů.

Využil jsem tedy příležitost a když se mi dostal do ruky telefon s LED diodovým bleskem, vyzkoušel jsem měření tepu telefonem na vlastní kůži.

Co budete potřebovat?

  • Telefon s fotoaparátem a přisvětlením; nemusí jít nutně o mobil s Androidem – aplikace je dostupná také pro iOS (iPhone, iPad, iPod Touch).
  • Aplikaci Instant Heart Rate.

Aplikaci tedy stáhnete, nainstalujete a spustíte. Hned na první pohled vám bude jasné, že z uživatelského hlediska jde o jednu z nejjednodušších aplikací pro Android. Kolem kruhu, ve kterém se během měření zobrazuje křivka vyjadřující průtok krve, jsou tlačítka:

  • Measure – stiskem zahájíte měření.
  • History – zobrazí uložené výsledky (funkce ukládání výsledků a jejich pozdější vyvolání je dostupná jen v placené verzi, která přijde na 2,99 USD, tedy cca 53 Kč).
  • Store – uložení naměřeného výsledku pro pozdější srovnání (viz výše).
  • Share – umožňuje podělit se o výsledek skrze systémové sdílení, tedy například odeslat ho e-mailem, SMSkou, na Twitter, Facebook aj..
Z uživatelského hlediska je Instant Heart Rate jednou z nejjednodušších aplikací pro Android

Z uživatelského hlediska je Instant Heart Rate jednou z nejjednodušších aplikací pro Android

Postup je následující: spustíte aplikaci, zkontrolujete, zda se rozsvítil blesk, jemně přiložíte špičku ukazováčku před optiku fotoaparátu tak, aby blesk prst prosvětloval, a počkáte deset sekund. Během toho se na displeji zobrazuje křivka, vyjadřující práci srdce – většinou uvidíte jen stahy („tepy“), nicméně v několika případech graf zaznamenával celý srdeční cyklus, tedy systolu i diastolu. Vše funguje na principu sledování barevných změn v prstu, způsobených tím, jak srdce pumpuje krev do těla. Na podobné podstatě jsou založeny lékařské pulsní oxymetry, zaměřující se na rozdíly v barvě kůže s okysličenou a neokysličenou krví, z čehož pak vypočítávají tepovou frekvenci (více o této technice viz bakalářská práce Bc. Josefa Synka na téma pulsní oxymetr).

Po uplynutí deseti sekund odečtete z displeje hodnotu.

Po uplynutí deseti sekund odečtete z displeje hodnotu

Po uplynutí deseti sekund odečtete z displeje hodnotu

Resumé

Ač jsem původně tuto aplikaci zavrhl jako „hloupost,“ po důkladném a opakovaném testování musím konstatovat, že nejen funguje, ale že jí prezentované výsledky jsou velmi přesné, což jsem ověřil několika dalšími nezávislými měřeními (tlakoměrem, laickým měřením tepu, snímačem tepu na fitness stroji, …). Ve všech případech se odchylka pohybovala maximálně v toleranci dvou úderů srdce za minutu.

Využití Instant Heart Rate jistě najdete sami: sportovci si mohou kdykoli a kdekoli v terénu zkontrolovat činnost svého srdce, ohlas bude mít určitě i u uživatelů s kardiovaskulárním onemocněním a s problémy s tlakem. Stejně tak můžete s tímto programem udělat dojem na své kamarády a ukázat jim, co váš telefon umí. I když uvážíme pořízení placené verze, tak tak levný srdeční monitor na trhu takřka jistě nenajdete. Jediným negativem, se kterým se budete muset smířit, je zapatlaná čočka fotoaparátu.

Důkaz

Důkaz: měření tepu tlakoměrem a telefonem s aplikací Instant Heart Rate (autor: Cejpatka)

Instant Heart Rate

Instant Heart Rate


hi 124 4
Instant Heart Rate
Azumio Inc.
Verze 2.0.7 (26. 7. 2011)
Velikost 1,6 MB
1.6+

VVqHQmMbEAAAAAElFTkSuQmCC
Zdarma


53,02 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)