In-počasí: Česká předpověď počasí

in-pocasi-ikona

Většina aplikací pro předpovídání počasí má jednu nevýhodu: čerpají data od zahraničních poskytovatelů, zpravidla Google, nebo AccuWeather. Mnozí uživatelé proto dávají přednost aplikacím z českých luhů a hájů, neboť předpokládají, že data od lokálních meteorologů budou aktuálnější a přesnější. Přibližně před rokem jsme si představili graficky ne sice revoluční, ale z pohledu poskytovaných dat vynikající Meteoservis. Dnes se podíváme na jinou českou „rosničku do mobilu“ – In-počasí.

Jak prozrazuje popisek v Obchodě Play, jedná se o aplikaci využívající data z meteorologického serveru in-pocasi.cz. Soudě dle reakcí uživatelů pod dřívějšími články o aplikacích pro předpovídání počasí, se jedná o jeden z nejpřesnějších programů.

Rozhraní aplikace, vyvedené v kombinaci odstínů modré, je rozděleno do čtyř záložek. První Aktuálně zobrazuje informace o aktuální meteorologické situaci ve zvoleném místě – konkrétně graficky prezentuje počasí, dále zde máme současnou, nejvyšší a nejnižší teplotu. Všechny tři hodnoty jsou přitom prezentovány s přesností na desetiny stupně, zatímco většina konkurentů zaokrouhluje na celá čísla. V dolní části jsou údaje o vlhkosti vzduchu, rychlosti a směru větru a množství srážek. Údaje jsou aktualizovány každých 30 minut a odpovídají tak reálným hodnotám, naměřeným v daném místě.

Informace o aktuální meteorologické situaci ve zvoleném místě

Informace o aktuální meteorologické situaci ve zvoleném místě

Pokud tapnete na tlačítko i vedle jména města, zobrazí se údaje naměřené lokální meteorologickou stanicí. Kromě informací o provozovateli a lokalitě se můžete podívat na vývoj teploty v posledních 32 hodinách, jakož i naměřených teplotách v daném místě v uplynulých měsících a letech. Snadno tak například zjistíte, že 31. května 2011 se teploty pohybovaly od 14 do 32º C.

Informace o meteostanici a vývoji teploty

Informace o meteostanici a vývoji teploty

Teploty v daném místě v uplynulých měsících a letech

Teploty v daném místě v uplynulých měsících a letech

Pod druhou záložkou Předpověď najdeme prognózu vývoje počasí na aktuální a následujících pět dnů, včetně nejvyšších a nejnižších očekávaných teplot. Mnohé jiné meteorologické aplikace pro Android sice poskytují předpovědi na delší období – třeba i na patnáct dnů dopředu – ale, ruku na srdce, přesnost takových výhledů není velká a s realitou se často i velmi zásadně míjí.

Počasí na aktuální a následujících pět dnů

Počasí na aktuální a následujících pět dnů

Po tapnutí na zvolený den se dostanete k textové předpovědi, která je, jako ostatně prostředí celé aplikace, v češtině. Popisky chválíme – jsou podrobné, přesné a přitom přiměřeně stručné. Navíc o očekávaném vývoji počasí vypovídají mnohem více než grafické symboly nebo jednoslovná hesla.

Textová předpověď je, jako celá aplikace, v češtině

Textová předpověď je, jako celá aplikace, v češtině

Na třetí záložce Nastavení si můžete vybrat místa, pro která chcete zobrazovat aktuální stav a předpověď počasí. Jestliže budete chtít sledovat situaci na více místech současně (maximálně však na sedmi), budete mezi nimi na záložkách Aktuálně a Předpověď přepínat horizontálním posunem – podobně jako v Holo UI. Při volbě místa je nejprve nutné zvolit kraj, následně si z druhé nabídky vyberete jedno z několika desítek měst. Nabídka je skutečně široká, v seznamu najdete i městečka s méně než pěti tisíci obyvateli. V tomto směru je In-počasí o kus dál ve srovnání s konkurenčním Meteoservisem, poskytujícím data jen pro dvanáct českých měst. Výrazně širší je také nabídka slovenských měst, kterých Meteoservis nabízí deset, zatímco In-počasí padesát.

V nastavení si můžete vybrat místa, pro která chcete zobrazovat aktuální stav a předpověď počasí

V nastavení si můžete vybrat místa, pro která chcete zobrazovat aktuální stav a předpověď počasí

Nejprve je nutní zvolit kraj, následně z druhé nabídky vyberete město

Nejprve je nutní zvolit kraj, následně z druhé nabídky vyberete město

Poslední sekce In-Počasí otevírá webové stránky in-pocasi.cz, kde se můžete podívat na meteorologickou situaci v celé republice, předpověď a data ze srážkového radaru. Pokus o spuštění animace pohybu srážek ale skončil prázdnou obrazovkou. V tomto směru tedy naopak pochválíme Meteoservis, jež zvládá animované zobrazení nejen průběhu srážek, ale též oblačnosti přímo v aplikaci. I meteorolog – amatér dokáže z těchto dat celkem spolehlivě predikovat, jaká je šance na déšť nebo sníh v následujících hodinách.

Sekce In-Počasí otevírá webové stránky

Sekce In-Počasí otevírá webové stránky

Widget

Chloubou In-počasí je sada tří widgetů v rozměrech:

  • 2 x 1 – zobrazuje aktuální počasí, teplotu a sílu a směr větru
  • 4 x 1 – předpověď počasí na dnešní den a následující čtyři dny (ikona + nejvyšší a nejnižší teploty)
  • 4 x 2 – widget s hodinami, datem, jmeninami, předpovědí na dnešní den a aktuální situací.
In-počasí nabízí sadu tří widgetů

In-počasí nabízí sadu tří widgetů

Widgety přitom mají poměrně rozsáhlé možnosti nastavení. Lze například zvolit město, jehož údaje chcete na domovské obrazovce zobrazovat, nebo nechat widget, ať sám zjišťuje polohu a ukazuje situaci v místě, kde se nacházíte. Dále je možné nastavit průhlednost jednotlivých prvků widgetu – v případě toho největšího zvlášť pro hodiny, pozadí a blok počasí.

Je možné nastavit průhlednost jednotlivých prvků widgetu

Je možné nastavit průhlednost jednotlivých prvků widgetu

V sekci Aplikace je možné nastavit, jaký program má widget spustit, když tapnete na některou z jeho částí. U widgetu 4 x 2 lze přitom definovat jinou aplikaci pro tapnutí na hodiny, minuty, datum a ikonu počasí.

Můžete určit, jaký program má widget spustit, když tapnete na některou z jeho částí

Můžete určit, jaký program má widget spustit, když tapnete na některou z jeho částí

Poslední záložka nastavení widgetu Ostatní nabízí možnost určení intervalu mezi aktualizacemi (15 minut/30 minut/1 hodina/2 hodiny/3 hodiny), zda si přejete zobrazovat, kdo má daný den svátek, zapnout zobrazování teploty a předpovědi v notifikační liště, vybrat jednotku rychlosti větru (km/h nebo m/s) a zvolit mezi modrou a šedou sadou ikon.

Konkurenční Meteoservis sice nabízí pět různých velikostí widgetů, ovšem s výrazně menšími možnostmi konfigurace. Po vizuální stránce je subjektivně hezčí In-počasí.

Meteoservis nebo In-počasí?

Obě jmenované české meteorologické aplikace mají své výhody a nevýhody. Zkusme si v bodech shrnout ty zásadní.

  • Řádově větší výběr lokalit – vítěz: In-počasí.
  • Textové předpovědi počasí Meteoservis vůbec nenabízí – vítěz: In-počasí.
  • Hodinová předpověď – Meteoservis nabízí předpověď v tříhodinových intervalech, In-počasí jen pro celý den – vítěz: Meteoservis.
  • Historie počasí v daném místě – vítěz: In-počasí.
  • Sledování počasí na více místech najednou – vítěz: In-počasí.
  • Srážkový radar jako součást aplikace včetně animace – vítěz: Meteoservis.
  • Družicové snímky oblačnosti jako součást aplikace včetně animace – vítěz: Meteoservis.
  • Počet widgetů – vítěz: Meteoservis.

Svého vítěze si tedy budete muset vybrat sami. Obě české aplikace nabízejí něco, co konkurence nemá, a ideální program by patrně vznikl kombinací těchto dvou. Pozitivní zprávou je fakt, že Meteoservis i In-počasí můžete stáhnout, nainstalovat a používat zcela zdarma.

In-počasí
In-počasí

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)