TOPlist

Líbí se vám sousedky postel? Vyzkoušejte ji u sebe doma

Líbí-se-vám-sousedky-postel

Hodí se vám do obýváku spíše červená, nebo modrá sedačka? Bude se skříň z posledního katalogu hodit k vašemu pracovnímu stolu? Líbí se vám sousedky postel a chtěli byste vidět, jak by se vyjímala ve vaší ložnici? Nejen to dokáže aplikace IKEA Place, kterou vám dnes představíme.

Abychom byli zcela přesní, program IKEA Place, který byl dříve pouze pro iOS, pochopitelně obsahuje pouze produkty tohoto švédského výrobce nábytku. Nemusí tedy nutně sedět každému, ale pokud tato značka vyhovuje vašim finančním možnostem, nebo jste v ní dokonce našli zalíbení, určitě vám bude dobrým pomocníkem.

Obsah článku

Co IKEA Place slibuje?

Aplikace IKEA Place je postavena na platformě ARCore, kterou budete muset doinstalovat a musí ji podporovat váš telefon (seznam podporovaných zařízení je na oficiální stránce). Má v podstatě dvě funkce: tou první je možnost umístění virtuálního nábytku do prostoru, díky čemuž se můžete podívat, jak by se vyjímal ve vaší domácnosti. Druhá funkce je v podstatě „reverzní vyhledávač“ a najde vám v katalogu IKEA libovolný kus nábytku, který nasnímáte fotoaparátem telefonu. Pokud se vám například líbí sousedův nový botník, stačí si ho vyfotit. Aplikace pak najde přesný nebo nejvíce podobný produkt.

Pokud se vám líbí sousedův botník, stačí ho vyfotit Pokud se vám líbí sousedův botník, stačí ho vyfotit

Z hlediska promítání virtuálních modelů nábytku do prostoru se můžete těšit na kompletní sortiment IKEA od pohovky a křesel, přes stolky, stoly a skříně, až po slibované postele. Díky rozšířené realitě dokáže poskytnout přesný dojem o velikosti, vzhledu a funkčnosti daného kusu nábytku ve vašem bytě či domě.

Jak aplikace funguje v praxi?

Přímo v popisku v Obchodě Play je uveden následující návod k použití.

  • Ujistěte se, že je místnost dobře osvětlena a držte chytrý telefon v úrovni pasu.
  • Přesvědčte se, že podlaha neodráží světlo a je zbavená nepořádku.
  • Nasnímejte prázdnou podlahu pohybem telefonu kolem sebe.
  • Otevřete seznam dostupných produktů a vyberte si ten, který vás zajímá.
  • Najděte prázdné místo v místnosti, namiřte na něj objektiv fotoaparátu a umístěte ho.
  • Vyberte další produkty a přidejte je do svého pokoje.

 

Play Store Walkthrough.

Play Store Walkthrough.

Stačí tedy spustit aplikaci a povolit jí přístup k fotoaparátu, který potřebuje, aby mohla snímat prostor kolem sebe. V dolní části obrazovky se pak objeví nabídka se třemi tlačítky. Grafické provedení vychází z aplikace pro iOS, s úpravou pro Android si vývojáři zjevně nedali mnoho práce, což ale není zásadní nedostatek. Nepohodlné je pouze umístění tlačítka pro návrat zpět do levého horního rohu. Co si naopak zaslouží pochvalu je lokalizace do češtiny, včetně českých cen. Na první ikonu zleva se podíváme v samostatné kapitole, nyní se budeme věnovat té prostřední, která je asi nejzajímavější.

Co si dáme do bytu?

Po stisknutí prostřední ikony se ocitnete v katalogu, kde si vyberete produkt, který vás zajímá. Velmi praktické je také vyhledávání, včetně možnosti filtrování dle kategorie a/nebo ceny. Pak klepnete na tlačítko Vyzkoušej to u sebe a v pohledu rozšířené reality se objeví „plovoucí“ nábytek. Ten jednoduše prstem umístíte na požadované místo, dvěma prsty ho pak můžete otáčet a klepnutím na „fajfku“ definitivně „uzemnit“.

Tímto způsobem si můžete do místnosti nainstalovat hned několik kusů nábytku. Co je nejlepší: můžete se mezi nimi procházet s telefonem v ruce, dívat se ze všech úhlů a rozhlížet se. Díky tomu získáte poměrně přesnou představu o velikosti a využití prostoru. S objekty lze samozřejmě i dodatečně manipulovat – to, když si například vzpomenete, že vedle sedačky potřebujete ještě lampu.

Byli jsme překvapeni, jak pěkně aplikace funguje a je schopná si „pamatovat“ pozice vybraných kusů nábytku. Samozřejmě projekce virtuálního nábytku není úplně dokonalá a sem tam narazíte na nedostatky, jako je pohyb nábytku během otáčení či procházení a někdy i nepřesná velikost (zpravidla menší než skutečná). Aplikaci také dokonale zmate, pokud z místnosti s virtuálním nábytkem odejdete a vrátíte se zpět. Situace se může zlepšovat s tím, jak bude Google pracovat na mapování prostorů v rámci ARCore, z čehož by právě tyto programy mohly těžit.

Drobnou šmouhou na kráse tak je zobrazování katalogu pouze v režimu na výšku. Přeci jen pro vystižení prostoru je lepší mít displej situovaný na šířku.

Jak funguje rozpoznávání nábytku?

Jste na návštěvě a líbí se vám konferenční stolek vašich hostitelů natolik, že byste chtěli mít stejný i doma? Pak je tu funkce vizuálního vyhledávání, která je tak jednoduchá, jak je to jen možné.

  • Klepněte na tlačítko vizuálního vyhledávání v levém rohu aplikace.
  • Upravte rámeček kolem objektu, který chcete vyhledat.
  • Klepněte na tlačítko s lupou a porovnejte objekt vašeho zájmu s výrobky IKEA.

 

Ke svému fungování používá aplikace technologii Grokstyle, zaměřující se na vizuální vyhledávání a doporučování produktů. Tuto funkci jsme vyzkoušeli na několika kusech nábytku z továrny švédského výrobce a můžeme konstatovat značnou spokojenost – všechny byly identifikovány správně. V případě, že se jednalo o jinou produkci, byl program schopen nabídnout odpovídající alternativu z katalogu.

Resumé

Ať už zařizujete byt, nebo uvažujete o pořízení nějakého kusu nábytku, aplikace IKEA Place může být dobrým pomocníkem. Určitě poskytuje přesnější představu než „2D stránky“ papírového či internetového katalogu. Kromě toho může také posloužit v situacích, kdy chcete někomu vysvětlit, „co je to ta rozšířená realita“. Aktuálně jde o jeden z nejlépe provedených příkladů.

Aplikace IKEA Place je v Obchodě Play takřka přesně týden a za tu dobu zaznamenala více než deset tisíc instalací. Průměrná známka 3,7 sice není právě lichotivá, nicméně nízká hodnocení dávají často uživatelé, kteří se museli potýkat s problémy a nestabilitou ARCore. Instalační balíček velký 26 MB lze použít na podporovaných zařízeních s Androidem 7.0 a vyšším. Stáhnout ho je možné také z APKMirroru.

Je aplikace IKEA Place lepší než papírový katalog?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)