Hudly: nechte si promítat displej telefonu do čelního skla vašeho auta

hudly_ico

Head-up displeje se postupně prosazují do moderních automobilů. Promítají obraz do čelního skla nebo do transparentní obrazovky. Řidič tak má snadný přístup k informacím, aniž by musel spouštět oči z vozovky. HUD displej Hudly umí promítat prakticky cokoli, co si můžete zobrazit na obrazovce svého chytrého telefonu.

Drive Smarter and Stay Connected

Drive Smarter and Stay Connected

Co je head-up displej?

Head-up displeje (HUD) byly původně vyvinuty pro vojenské letectví k zobrazování informací na průhledných obrazovkách, aby piloti mohli sledovat dění kolem sebe. Tuto technologii můžete nyní mít i ve svém automobilu. Na trhu je již několik řešení, dalším kandidátem se chce stát Hudly. Jde o gadget, který promítá obsah obrazovky telefonu přímo do zorného pole. Skládá se z projektoru a průhledného skleněného slučovače.

Zatímco projektor se montuje v blízkosti sluneční cloně, a odráží obraz na sklo slučovače umístěného na čelním skle. Výsledkem je plně barevný obraz, který z pohledu řidiče „plave na silnici“ před ním. Informace promítané do zorného pole mají přispět k vyšší bezpečnosti i komfortu.

Princip fungování Hudly Princip fungování Hudly

Kromě komunikace se smartphonem se Hudly umí připojit také k řídící jednotce auta. Používá k tomu dnes již tradiční konektor OBD2 a umí vytáhnout a zobrazit údaje o rychlosti, zbývajícím palivu, aktuální i průměrné spotřebě, venkovní teplotě a další data.

Používejte své oblíbené aplikace

Zatímco v případě HUD vestavěných v automobilech vyšší třídy je řidič omezen možnostmi softwaru, který do vozidla instaluje výrobce, s Hudly si můžete promítat jakoukoli aplikaci, která vám vyhovuje. Sami autoři ukazují, jak tímto způsobem používají navigaci Waze ve standardním režimu. Další populární navigace Sygic má dokonce přímo režim pro HUD, který s Hudly funguje výtečně. Jednoduché a elegantní provedení zobrazuje trasu, rychlost, rychlostní limit a navigační šipky.

Nadšenci pak mohou promítat do „plovoucí obrazovky“ údaje z diagnostické aplikace Torque (recenzovali jsme ve článku Torque Pro: Profesionální diagnostika automobilu z Androidu).

Tento software může zobrazovat točivý moment, aktuální výkon, zrychlení z 0 na 100 km/h a mnoho dalších parametrů a informací. Stejně tak můžete na průhledném displeji provozovat Mapy Google a číst veškerá oznámení, jež se zobrazí na obrazovce telefonu.

Aplikace Torque Aplikace Torque

Celkem častým problémem podobných produktů bývá čitelnost informací. Závisí totiž na intenzitě okolního světla – zatímco v noci může přílišný jas oslňovat, za slunečného dne nastávají potíže se čtením. Hudly toto řeší elegantní cestou a dle autorů funguje skvěle i za jasného slunečního světla. Disponuje totiž senzor okolního světla, který automaticky upravuje jas obrazu. Zlepšit odraz a snížit oslnění navíc pomáhá speciální optické sklo.

Dobrá viditelnost za všech podmínek Dobrá viditelnost za všech podmínek

Hudly funguje se všemi auty a na všech telefonech

Hudly funguje v jakémkoliv autě s portem OBD2 nebo zásuvkou v cigaretovém zapalovači. Přes připojení k portu umí získat informace o vozidle, jako jsou rychlost, otáčky, palivo a jiné. Konektor OBD2 mají všechny vozy vyrobené po roce 1996. Pokud váš vůz nemá kompatibilní port, můžete k připojení použít adaptér do zapalovače.

Hudly používá pro připojení k iPhone 4 a novějším vstup HDMI, v případě zařízení se systémem Android je nutnou podmínkou kompatibilita s MHL. Na oficiálním webu můžete snadno zjistit, zda váš mobil MHL podporuje.

Jak Hudly nastavit?

Je to jednoduché a celý proces sestává ze tří kroků:

  1. Zapojte Hudly do diagnostického konektoru OBD2 či adaptéru zapalovače. Tím zajistíte napájení a případnou komunikaci s vozidlem.

    Připojení do konektoru Připojení do konektoru

  2. Použijte přiloženou šablonu k zarovnání projektoru a zapojte USB a HDMI kabely.

    Zapojení projektoru Zapojení projektoru

  3. Použijte přiloženou papírovou šablonu k zarovnání skleněného optického slučovače. Pro zrcadlení obrazovky telefonu připojte přes MHL či AV out konektor.

    Instalace slučovače Instalace slučovače

Kde, jak a za kolik Hudly pořídíte?

Hudly je zatím ve fázi projektu, který se snaží získat finance na rozjezd sériové výroby na crowdfundingovém serveru Kickstarter. Z požadovaných 100 000 dolarů se zatím povedlo získat asi 12 %, ale do konce kampaně zbývá ještě téměř celý měsíc. Výroba by měla začít v průběhu října až listopadu, první investoři dostanou hotový výrobek v prosinci.

V tuto chvíli je k dispozici jen několik posledních kousků za 179 dolarů (asi 4 300 Kč), další pak budou nabízeny za 199 dolarů (cca 4 700 Kč). Předpokládaná maloobchodní cena je 249 dolarů (cca 5 900 Kč). Při objednání přes Kickstarter je však nutné počítat s poštovným ve výši 40 dolarů, což celková náklady na pořízení zvyšuje asi o tisíc korun.

Zdroj: kickstarter.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)