Místo Huawei P9 fotili zrcadlovkou. Mystifikace, nebo omyl?

huawei_leica_ico

Před několika dny publikoval čínský výrobce Huawei na sociální síti Google+ nesmělou propagační fotku. Vše působilo dojmem, že má jít o snímek pořízený fotoaparátem chytrého telefonu Huawei P9. Osoba, která fotografii zveřejnila, však patrně netušila, že Google+, stejně jako některé další online služby (například Flickr), zachovává v každém obrázku metadata EXIF. Podívejme se nejprve na inkriminovaný obrázek.

Obrázek spojený s telefonem Huawei P9 Obrázek spojený s telefonem Huawei P9

Je to nesporně zajímavá fotka atraktivní mladé ženy, byť odraz světla v objektivu nemusí vyhovovat každému. Překvapí však detaily vlasů s dopadajícím sluncem, které na jednotlivých pramenech rozehrává hru barev. Na fotku pořízenou mobilem by to byl nesporně impozantní výsledek. Překvapivý je také chybějící šum, vyvážení světla a úroveň detailů.

Dobrá? Až příliš dobrá!

Na fotku z mobilu by to prostě byl vynikající výsledek. Tedy možná až příliš vynikající. Pravdu o tom, čím byl snímek pořízen, prozradila metadata EXIF. EXIF (zkratka z anglického Exchangeable image file format) je specifikace pro formát metadat, vkládaných do souborů digitálními fotoaparáty. Informace se vkládají do existujících souborových formátů (zdroj: Wikipedia). Kromě dalších údajů mohou obsahovat informace o značce a modelu fotoaparátu, nastavení expozice, údaje o místu pořízení a další.

V případě inkriminovaného snímku byly v EXIF následující informace:

  • Camera: Canon EOS 5D Mark III
  • Lens: EF70-200mm f/2.8L IS II USM
  • Focal Length: 135mm
  • Exposure: 1/800
  • F Number: f/4
  • ISO: 500
  • Camera make: Canon
  • Flash: Not used
  • Exposure Bias: -1 EV

Pojďme si to stručně rozebrat. Tělo fotoaparátu Canon EOS 5D Mark III seženete v českých e-shopech za přibližně 70 000 Kč. Teleobjektiv EF70-200 f/2.8L IS II USM pak pořídíte kolem 60 000 korun. Snímek byl tedy pořízen výbavičkou za cca 130 000 Kč

Snímek byl pořízen výbavičkou za cca 130 000 Kč Snímek byl pořízen výbavičkou za cca 130 000 Kč

Ještě předtím, než se k fotce vyjádřil Huawei, předpovídal redaktor serveru Android Police David Ruddock reakci ve stylu: „Doprovodný text na sociálních sítích nikde výslovně neříká, že tento snímek byl pořízen s P9.“ Nutno konstatovat, že to ale tak mohlo vypadat, tedy s ohledem na formulaci tak do značné míry vypadalo.

„Podařilo se nám zachytit krásný východ slunce s Deliciously Ellou. Duální fotoaparáty Leica telefonu #HuaweiP9 zvládají focení za zhoršených světelných podmínek, jako jsou tyto, s radostí. Objevte znovu fotografování mobilem a sdílejte s námi své snímky svítání. #OO“

Výrobce tedy skutečně nikde netvrdí, že obrázek byl pořízen telefonem Huawei P9. Text však spojuje duální foťák Leica s uvedeným snímkem a jeho pořízením v náročnějších světelných podmínkách. David Ruddock skepticky konstatuje, že když se spojí výrobce telefonů s nějakou renomovanou značkou, aby mohl prodat něco s jejím jménem, je dobré být ve střehu.

Ne, nechtěli jsme tvrdit, že to fotil Huawei P9!

Huawei následně inkriminovanou fotku smazal ze sociálních sítí a pro server Android Police vydal oficiální prohlášení:

„Nedávno se objevilo tvrzení, že obrázek vystavený na našich sociálních sítích nebyl pořízen telefonem Huawei P9. Fotografie byla vyfocena profesionálem v době natáčení reklamy na tento telefon jako inspirace pro naši komunitu. Uvědomujeme si však, že jsme pro tento snímek měli použít jasnější titulek. Nikdy nebylo naším záměrem uvést kohokoli v omyl. Omlouváme se za to a snímek jsme odstranili.“

Stručně řečeno: podle tvrzení společnosti Huawei se nejednalo o záměrnou manipulaci, ale pouhé nedorozumění. Celé dění však do značné míry připomíná kauzu, kolem telefonu Nokia Lumia 920 a její optické stabilizace obrazu při natáčení videa, kde se byla v odrazu v okně místo mobilního vidět profesionální kamera.

https://www.youtube.com/watch?v=PbF7TgX9gy8

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)