TOPlist

Huawei G620s – levně, stylově a s LTE (recenze)

Ascend G620s titul

Nepatříte mezi náročné uživatele či nechcete za telefon utratit příliš mnoho peněz, a přesto od svého nového přístroje očekáváte alespoň trochu stylový vzhled, podporu českého LTE či kvalitní fotoaparát? Pak by mohl vaši pozornost upoutat například Huawei G620s. Ten na první pohled nabízí velmi solidní poměr výkonu k ceně. Není však všechno zlato, co se třpytí, a tak i G620s trpí několika neduhy. Veškerá pro a proti tohoto smartphonu si popíšeme v následující recenzi.

Obsah recenze

Obsah balení

V krabičce, jen o něco málo přesahující rozměry telefonu samotného, nečekejte žádné bohaté příslušenství. Krom nabíječky a USB kabelu se zde nalézají pouze pecková sluchátka. Ta svou kvalitou pravděpodobně neuspokojí ani nenáročného posluchače. Díky zabudovanému mikrofonu tak naleznou využití snad jen jako telefonní headset.

Ascend G620s obsah baleni

Vzhled a dílenské zpracování

Pro recenzi jsme měli k dispozici bílou variantu, Huawei G620s však lze zakoupit také v černém provedení. Přední straně dominuje, jak jinak než, rozměrný displej. Ten má v tomto případě úhlopříčku 5 palců. Pod ním se nalézá trojice senzorových tlačítek, bohužel nepodsvícených. Nad displejem pak nalezneme čočku 2MPx fotoaparátu, telefonní reproduktor, logo výrobce a dvojici senzorů – světlocitlivý pro regulaci jasu a přiblížení pro deaktivaci displeje po přiložení telefonu k uchu během telefonátu. Mezi levým rohem a dvojicí zmíněných senzorů se nalézá ještě barevná notifikační LED dioda, kterou lze spatřit, pouze pokud bliká. Tato dioda je poměrně malá a svítí, respektive bliká, nepříliš výrazně. V trochu potemnělé místnosti si jí pravděpodobně všimnete, za jasného okolního světla však lze snadno přehlédnout. Zapínací tlačítko a kolébku hlasitosti nalezneme na pravém boku telefonu Huawei G620s.

Konstrukce smartphonu Huawei G620s je celoplastová, přičemž jednolitý vzhled trochu oživuje lesklá stříbrná linka obestupující celou čelní stranu telefonu. Bohužel, již během našeho testování došlo k nepatrnému odloupnutí stříbrného povlaku, a to aniž by s telefonem bylo nějakým způsobem nešetrně zacházeno. V levém rohu na zadní straně Huawei G620s se nalézá čočka 8MPx fotoaparátu, doplněná o přisvětlovací diodu. Na zádech telefonu dále nalezneme pouze sekundární mikrofon, logo výrobce a mřížku hlasitého reproduktoru. Záda přístroje mají plastickou texturu, připomínající kůži. Huawei G620s se díky ní příjemně drží a neklouže z rukou, zároveň je zvolený povrch odolný vůči otiskům prstů. Zadní kryt je snímatelný, po jeho odstranění se dostaneme ke slotu na SIM a microSD karty, s uživatelsky vyměnitelnou baterií tedy nepočítejte. Z faktu, že lze celý zadní kryt sejmout, pramení také pravděpodobně největší negativum celé konstrukce, a sice její povrzávání. To bylo u testovaného kusu natolik zřetelné, že jsme si jej všímali i při běžném, každodenním používání.

Celkové rozměry telefonu činí 142,9 x 72 x 8,5 mm, Huawei G620s tedy rozhodně nepatří mezi rekordmany s co nejtenčími rámečky okolo displeje. Spíše naopak, do daného těla by se s trochou snahy bez problému vešel i displej o dvě desetiny palce větší. Ani hmotnost činící 160 g nevyzní pro Huawei G620s příliš lichotivě. Škoda u telefonu, který má dozajista potenciál svým vzhledem zaujmout nejednoho uživatele něžného pohlaví. Na druhou stranu nejsou rozměry ani hmotnost natolik vysoké, aby si na ně nešlo po čase zvyknout, tomu napomáhá například již zmíněný povedený povrch zad zařízení.

Huawei Ascend G620s – první pohled

Huawei Ascend G620s - první pohled

Hardware a displej

Hardwarové parametry zní, v rámci cenové kategorie, přinejmenším zajímavě. Při pohledu do specifikací tohoto telefonu nás na první pohled zaujal chipset Qualcomm Snapdragon 410, obsahující 64bit procesor se čtyřmi jádry Cortex-A53 taktovanými na 1,2 GHz a grafiku Adreno 306. Ten se u telefonů s podobnou cenou příliš často nevyskytuje. Krom toho ze zkušenosti již víme, že tento chipset zvládne uspokojit i středně náročného uživatele a v kombinaci se zde použitým HD displejem se nezalekne ani náročnější hry. Nadšení trochu mírní 1 GB operační paměti RAM, interní úložiště má v tomto případě kapacitu 8 GB a je rozšířitelné o paměťové karty microSD do velikosti až 32 GB. Plusové body si Huawei G620s zajisté zaslouží také za podporu LTE na většině u nás využívaných frekvencích. Primární fotoaparát v tomto případě nabízí rozlišení 8 MPx a kamerka nad displejem disponuje 2MPx snímačem. Baterie, integrovaná do těla telefonu, disponuje kapacitou 2000 mAh, což není úplně lichotivá hodnota, na druhou stranu Huawei G620s disponuje poměrně úspornými komponenty.

Huawei G620s specifikace v bodech

  • displej: 5″, IPS, HD (1280 x 720 pixelů)
  • procesor: 64bitový Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916, čtyři jádra Cortex-A53, 1,2 GHz
  • GPU: Adreno 306
  • RAM: 1 GB
  • úložiště: 8 GB + microSD (až 32 GB)
  • fotoaparát: 8 MPx zadní, Full HD video, 2 MPx přední
  • baterie: 2000 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11b/g/n/, Bluetooth 4.0, USB OTG, FDD-LTE (800/900/1800/2600 MHz), GPS + GLONASS
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 142,9 x 72 x 8,5 mm
  • hmotnost: 160 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Jak jsme již zmínili, Huawei G620s je vybaven 5″ displejem, ten využívá IPS technologii a disponuje HD (1280 x 720 px) rozlišením. Tato kombinace úhlopříčky a rozlišení znamená naprosto dostatečnou jemnost 294 PPI (obrazových bodů na palec). Pozorovací úhly jsou v rámci kategorie průměrné, barvy mohou někomu připadat lehce vybledlé, a to i na běžné poměry IPS displejů. O automatickou regulaci jasu se stará světlocitlivý senzor, ten svou práci odvádí dobře, avšak displej trápí nízký maximální jas. Z toho důvodu je na přímém slunci prakticky nečitelný.

Huawei Ascend G620s displej na slunci čitelnost displeje na slunci neohromí

Zvukový výstup a reproduktor

Huawei G620s disponuje jedním hlasitým reproduktorem, který se nalézá na zádech přístroje v pravém dolním rohu. Reproduktor hraje až překvapivě hlasitě a ani na nejvyšší hlasitost se z něj neozývá nežádoucí rušení, jako například rezonování. Sluchátkový výstup sice audiofily nijak zvlášť neohromí, nicméně se jedná o běžný průměr v dané cenové kategorii a drtivé většině uživatelů bude telefon na přehrávání hudby skrze sluchátka stačit.

Huawei Ascend G620s - Hlasitý reproduktor na zádech přístroje Hlasitý reproduktor na zádech přístroje

Testy výkonu (benchmarky)

Huawei G620s jsme rovněž podrobili několika benchmarkům, jejichž výsledky si můžete prohlédnout níže.

Herní výkon

O grafický výkon se v tomto případě stará čip nižší střední třídy Adreno 306, tomu ulehčuje práci displej s nižším rozlišením a tak si lze na Huawei G620 zahrát i graficky náročnější tituly. Pro ověření herního výkonu jsme na telefon nainstalovali aktuální akční pecku s propracovanou grafikou – Modern Combat 5. Tato hra byla na testovaném telefonu hratelná. Po většinu času běžela naprosto plynule a pouze během načítání následující oblasti či na grafiku velmi náročných scénách se hra místy sekala. To s oblíbeným závodním titulem Real Racing si telefon poradil na výbornou a během hraní ani na chvíli nezaváhal. Problém zde nepředstavovala ani remasterovaný a pro telefony optimalizovaný PC titul Colin McRae Rally. Naprosto bez problému si pak telefon poradí s hrami, jako jsou například Temple Run 2, Boom Beach či Crossy Road.

Konektivita

Velkou konkurenční výhodou Huawei G620s je dozajista podpora LTE zahrnující většinu frekvencí, využívaných v ČR. Konkrétně se jedná o frekvenční pásma 800 / 900 / 1800 / 2600 MHz, z českých frekvencí tak chybí „pouze“ pásmo 2100 MHz využívané především ve velkých městech. Konektivita obecně patří mezi silné stránky tohoto telefonu. Nechybí ani NFC či Bluetooth ve verzi 4.0. Drobnou výtku by mohli někteří uživatelé mít k Wi-Fi, která je zde „pouze“ 802.11 b/g/n a nepodporuje tak rychlý standard ac v 5GHz pásmu. To je však při ceně tohoto telefonu zcela omluvitelné.

S připojením k internetu jak prostřednictvím datových sítí 3G a LTE, tak skrze Wi-Fi jsme během testování nezaznamenali jediný problém. Zrovna tak naprosto bezproblémové bylo Bluetooth 4.0, prostřednictvím kterého jsme telefon spárovali s automobilovou Bluetooth handsfree sadou. K počítači lze telefon připojit prostřednictvím tří, dobře známých, režimů – multimediální zařízení (MTP), fotoaparát (PTP) a paměťové zařízení USB.

GPS

Testu jsme podrobili rovněž GPS telefonu. Huawei G620s jsme používali pro navigování prostřednictvím aplikace Mapy Google či dobře známé navigace HERE. Fixace polohy je v případě tohoto telefonu dílem okamžiku a během testování ani na chvíli nezaváhala. Jako GPS navigace je tedy Huawei G620s více než schopný.

Huawei G620s GPS navigace Jako GPS navigace poslouží G620s dobře

Baterie a výdrž

Nepříliš vysoká kapacita uživatelsky nevyměnitelné 2000mAh baterie v nás nevzbudila příliš vysoká očekávání, co se výdrže na jedno nabití týče. Tyto obavy se částečně naplnily. V praxi jsme se tak u telefonu Huawei G620s mohli spolehnout, že jej baterie vydrží zásobit energií po jeden pracovní den. To na druhou stranu není úplně špatný výsledek, jelikož telefon během pracovního dne musel zvládnout velkou spoustu e-mailů, internetové komunikace i několik hovorů a jiné. Nechybí ani výrobcem dodaný správce napájení. Ten nabízí trojici napájecích schemat. Konkrétně se jedná o režimy „normální“, „inteligentní“ a „ultra úsporný“. Telefon byl během testování nastaven na inteligentní plán spotřeby. Standardně dodávané nabíječce trvalo baterii telefonu nabít z 15 % na plnou kapacitu 2 hodiny.

Na telefonu jsme rovněž provedli řadu testů, simulujících výdrž baterie při různém použití. Při všech testech byl jas obrazovky na maximu a telefon měl zapnutou Wi-Fi

  • Přehrávání videa – HD (720p) video vydržel telefon přehrávat přesně 5 hodin
  • Hraní her – Hru Modern Combat 5 si na Huawei G620s zahrajete po 2 hodiny a 40 minut
  • Prohlížení webu – při prohlížení webu s automatickou aktualizací stránky po 15 vteřinách se baterie odporoučela po 3,5 hodinách

Systém a uživatelské prostředí

Telefon je již z výroby vybaven operačním systémem Android 4.4.2 KitKat nad nímž běží prostředí EMUI 2.3. Jak verze operačního systému, tak i uživatelské prostředí jsou již mírně zastaralé a o aktualizacích na jejich vyšší verze Huawei zatím mlčí. Na druhou stranu běžného uživatele by neměl Android 4.4 ani starší verze grafické nadstavby v ničem omezovat. Huawei již nějakou dobu ve svých telefonech nepoužívá kombinaci hlavní obrazovky a menu aplikací. Namísto toho se ikony aplikací řadí za sebe na další obrazovky, k lepší orientaci pak napomáhá možnost umisťovat ikony aplikací do složek. Zajímavou možnost nastavení domovské obrazovky představuje „Jednoduchý“ styl domovské obrazovky, vhodný zejména pro starší osoby či začínající uživatele. Pokud vám však ani jeden z těchto stylů nevyhovuje, stačí si z Google Play nainstalovat launcher dle vlastního výběru. Mnoho uživatelů jistě ocení i možnost volby témat. Z funkcí s přidanou hodnotou pak musíme vyzdvihnout zejména nastavení síťových aplikací, kde lze povolit/zakázat jednotlivým aplikacím přistupovat na internet skrze mobilní datové sítě nebo Wi-Fi. Zajímavou a (poměrně překvapivě) funkční aplikací je také lupa. Jako vždy i v tomto případě je věcí osobního vkusu, zda vás nadstavba něčím osloví či ne, v redakci ji však hodnotíme jako povedenou.

Horší to ovšem je s celkovou optimalizací systému. Přechody a animace jsou na jednu stranu velmi plynulé, na stranu druhou se však u testovaného kusu často projevovaly citelné záseky a to jak přímo v prostředí, tak i u aplikací třetích stran. Často jsme se setkali také s pády aplikací. Bohužel nedokážeme posoudit, zda byla chyba na straně testovaného kusu či konkrétní nainstalované verze firmwaru.

Ukázka prostředí

Fotoaparát a natáčení videa

Huawei G620s disponuje hlavním fotoaparátem o rozlišení 8 MPx, kterému sekunduje přisvětlovací LED dioda. Fotoaparát nás kvalitou produkovaných fotografií velmi mile překvapil. Za dobrých světelných podmínek je schopný pořizovat povedené fotografie oplývající věrnými barvami a solidní ostrostí. Umělé osvětlení v místnosti již tradičně dokáže fotoaparáty mobilních telefonů potrápit, avšak pokud s telefonem nebudete fotit v potemnělé místnosti, obstojí i zde se ctí. To už však nelze říct o focení za tmy, respektive špatných světelných podmínek – zde už je míra šumu neúnosná a zrovna tak má telefon občas problém správně zaostřit. Přední kamerka nad displejem disponuje sice rozlišením pouze 2 MPx, ale i tak dokáže za dobrých světelných podmínek pořídit až překvapivě dobré snímky. Video zvládá Huawei G620s zaznamenávat ve FullHD (1920 x 1080 px) rozlišení, a to při snímkovací frekvenci 30 FPS. Kvalita videí je, opět v rámci cenové kategorie, na velmi slušné úrovni.

Aplikace fotoaparátu

Testovací snímky

Přední kamerka

G620s přední kamerka

Ukázka natočeného videa

https://youtu.be/0oTjulT879Y

Kdy, kde a za kolik

Jednou z hlavních zbraní telefonu Huawei G620s je jeho cena. Na tuzemském trhu jej dle serveru Heureka.cz pořídíte v průměru za 4000 Kč.

Závěr

Huawei G620s v nás zanechal smíšené pocity. Na jednu stranu se jedná o telefon, který za poměrně nízkou cenu nabídne hodně muziky ve stylovém těle, na stranu druhou jeho hodnocení srážejí vyloženě zbytečné chyby, které jej u mnoha uživatelů mohly úplně vyloučit z výběru nového telefonu ve prospěch konkurence. Za předpokladu, že výrobce zapracuje na optimalizaci systému, lze telefon doporučit především uživatelům, kteří hledí na vzhled telefonu a zároveň nevyžadují vysoký výkon či řadu nadstandardních funkcí. Nebýt větších rozměrů a vyšší hmotnosti, jednalo by se o velmi zajímavou volbu pro ženy.

Mezi hlavní zbraně chytrého telefonu G620s bychom zařadili například poměrně povedený design a uživatelskou nadstavbu. Plusem je jednoznačně také použitý chipset Snapdragon 410, díky němuž si telefon poradí i s náročnějšími herními tituly. Displeji lze vytknout snad jen horší čitelnost na slunci, jemnost i barevné podání jsou v tomto případě více než dostatečné. Velkým plusem je jednoznačně i podpora LTE, zvlášť v této cenové kategorii – škoda jen chybějícího pásma 2100 MHz. Milé překvapení pro nás představovaly oba fotoaparáty, které jsou za dobrých světelných podmínek schopny zachytit – na danou cenovou kategorii – nadprůměrně kvalitní snímky. V případě hlavního fotoaparátu se můžete spolehnout rovněž na kvalitní videozáznam.

Největší nešvar telefonu představuje zejména špatná softwarová optimalizace, která by mohla řadu potenciálních zájemců odradit. Hodnocení telefonu nepřidá ani vrzající zadní kryt. Během testování nám také poměrně vadila senzorová tlačítka pod displejem, postrádající podsvícení.

Klady

+ Podpora LTE.
+ Nadstavba EMUI 2.3.
+ Stylový vzhled.
+ Dostatečný výkon i na hry.
+ Na danou kategorii nadprůměrný fotoaparát.

Zápory

– Vyšší hmotnost a rozměry.
– Nepodsvícená senzorová tlačítka.
– Horší optimalizace.
– Nižší kapacita baterie.
– Vrzající zadní kryt.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)