TOPlist

HTC Tattoo (Recenze)

htc-logo-1

Tento telefon běžící na systému Android, jinde označovaný jako HTC Click, je obdoba HTC Hero takový menší hrdina v levnější podání. HTC Tattoo se dá pořídit o několik tisíc levněji, než jeho vybavenější bráška, ale je třeba se smířit s několika kompromisy v podobě menšího 2.8″ odporového displeje (HTC hero má kapacitní) s rozlišením 240×320 bodů, absencí automatického ostření u 3Mpx fotoaparátu a několik dalších. Oproti tomu je ale schopný nabídnout přednosti, které HTC Hero nemá. Jedná se o FM rádio, menší rozměry a menší hmotnost.
Oba výše zmíněné telefony, byly obdařeny prostředím Sense od společnosti HTC. HTC o prostředí Sense tvrdí, že není pouze nástavbou operačního systému Android, ale že se jedná o filozofii v komunikaci a uživatelském rozhraní.

První dojem:

P1000374_Krabička vypadá podobně jako u ostatních HTC modelů. Na první pohled mi tvar tohoto telefonu, velice připomínal jeho předchůdce HTC Magic. Na spodní části telefonu mě upoutaly výrazná stříbrná tlačítka. U tohoto telefonu nenajde trackball, jak jsme u firmy HTC byli zvyklí, ale je nahrazen kulatým vícesměrovým joystickem. Po sejmutí zadního krytu jsem si všiml měkčího krytu kolem displeje, ale vše lícuje a dobře sedí. Na vypnutém displeji mě upoutaly pravidelně rozmístěné tečky, které naznačují použití odporového displeje (ten reaguje na tlak). Při spouštění mě uvítala animace v podobě zeleného android panáčka střídavě nakukujícího z různých stran displeje :). Při prvním spuštění se vás telefon zeptá na google účet, pak na připojení do sociálních sítí facebook, twitter, flitr (vše jde přeskočit a nastavit později).

Technické parametry

rozměry: 106 × 55 × 14 mm
hmotnost: 113 g
barevný displej: 65 tisíc barev
typ barevného displeje: aktivní, TFT
úhlopříčka displeje: 2,8″ (43 × 57 mm)
rozlišení displeje: 240 × 320 bodů
jemnost displeje: 3 160 bodů/cm2
dotykový displej : odporový
sítě GSM: 900, 1 800, 850, 1 900 MHz
GPRS, EDGE, podpora HSUPA, Wi-Fi, Bluetooth
systémový konektor: miniUSB
uživatelská paměť: 512 MB
paměť RAM: 256 MB
typ procesoru: Qualcomm MSM7225 (528 MHz)
kapacita baterie: Li-Ion, 1 100 mAh
max. udávaná pohotovost: 340 h
max. udávaná doba hovoru: 390 min
rozlišení fotografií: 2 048 × 1 536 (3 Mpx)
rozlišení videa: 352 × 288
cena: 6 000 Kč

P1000359_Rozbalování (obsah balení)

K samotnému telefonu dostanete 2GB microSD kartu, sluchátka, USB kabel, napájecí adaptér, manuál a CD (obsahuje program pro synchronizaci PC a telefonu a CZ manuály v elektronické podobě).

Konstrukce telefonu a vzhled

telefon nikde nevrže a veškeré plasty sedí na svém místě. V místě kolem displeje se zdá být plast o něco málo měkčí, díky tomu že v tomto místě se kyt ztenčil. Telefon díky oblému tvaru dobře padne a není problém jej ovládat pouze jednou rukou. Jeho šedostříbrná barva dává telefonu trochu plastovější vzhled, který může působit i lacině.

Display

P1000373_Jelikož vlastním G1 s kapacitním displejem, kde stačí jemný dotyk, tak jsem si na přechod na odporový displej u tohoto telefonu musel chvíli zvykat, ale byl jsem příjemně překvapen, že displej je mnohem citlivější než u stejné technologie na jiných telefonech. Je trochu škoda že rozlišení není nijak oslnivé a je to onen kompromis, o kterém jsem v úvodu článku mluvil. Místa, ve kterých rozlišení opravdu pocítíte, jsou fotografie a drobné písmo.

Fotoaparát

tady asi nepotěším příznivce fotografování, jelikož fotoaparát je třeba opravdu brát jako doplněk nikoli jako hlavní zdroj obrazu například z vaší dovolené u moře, nicméně pro zachycení oblíbené osoby do kontaktu poslouží dobře. Absence podsvětlovací diody výrazné snižuje jeho použití při horších světelných podmínkách. Ikdyž firma HTC patří k výrobcům mobilní techniky vyšší třídy, kvalita fotoaparátu nebyla nikdy nějak oslnivá, jinak tomu není ani v tomto případě.

IMAG0007

Výdrž baterie

Baterie je rozměrově výrazně větší, ale taky výrazně tenčí, než v případě G1. S kapacitou 1100mAh vydrží telefon při běžném provozu přibližně 2-3 dny od plného nabití. Výdrž výrazně ovlivňují aplikace a služby běžící na pozadí. Mezi velké žrouty baterie patří například Wi-Fi a GPS, takže při jejich aktivním používání, bude třeba telefon nabíjet každý den, stejně jako je to u předchozích android telefonu.

FM rádio

P1000369_pro použití rádia telefon vyžaduje připojení stereo sluchátek pomocí 3,5mm konektoru jack (dodávané k telefonu), které slouží zároveň jako anténa. V telefonu najdete velice jednoduchou aplikaci, která umožňuje automatické, ale i ruční ladění s dobrou citlivosti. V naší lokalitě se mi podařilo naladit i hůře dostupné stanice. Co mi ale u rádia chybělo je možnost autopřelaďování, takže při cestách na větší vzdálenosti, budete muset jednou za čas znovu ručně stanice přeladit.

Systém:

testovaný telefon poháněl systém Android ve verzi 1.6 s nástavbou Sense, která telefonu dodávala celkový dobrý dojem a šmrnc. Je zbytečné popisovat systém podrobněji, jelikož se ničím neliší od svých dražších bratříčku například v podobě HTC Hero a proto vás odkážu na předchozí recenzi, kde jsme se prostředí Sense věnovali více. HTC Hero (RECENZE)

Závěr:

malý lehký a velice rychlý telefon s mnoha vymoženostmi drahých smartphonu, určen především pro uživatele, kteří chtějí být pořád online, ale taky jsou ochotni udělat několik kompromisu. Podle velikosti a tvaru bych tento telefon tipoval spíše do rukou něžného pohlaví, ale i v mém okolí si jej pořídilo několik kolegu a to k naprosté spokojenosti. Telefon zaujme i cenou, jelikož je to jeden z nejlevnějších android zařízení na našem trhu.

Za zapůjčení telefonu HTC Tattoo děkujeme společnosti ALFA COMPUTER a.s., kde jej můžete taky zakoupit.
Výhody
P1000376_+ cena
+ váha
+ rozměry

Nevýhody
– rozlišení displeje
– výdrž baterie

Video

Část 1 (omluvte sníženou kvalitu zvuku)

Část 2

Petr Mišák
O Autorovi - Petr Mišák

Jak Petr Mišák poprvé spatřil informaci o systému Android, ještě netušil, že se mu stane osudným. V současné době je stav natolik vážný, že přestává… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (28)