HTC One mini – hliníková stylovka s parádním displejem a reproduktory [recenze]

HTC One mini

Zmenšené klony větších vlajkových lodí se staly populárním segmentem trhu. V dnešní recenzi se podíváme na zmenšeninu HTC One s názvem HTC One mini. Prémiové zpracování, skvělé reproduktory – to jsou vlastnosti, na které nás HTC láká. Doznala výbava nějakých větších kompromisů? Vyplatí se nákup tohoto telefonu? Na to vše odpovíme. Vítejte!

HTC One mini - displej

Obsah recenze

Vzhled a dílenské zpracování

U menších bratříčků bývá nejčastěji zredukována výbava. U HTC One mini se drobné ústupky projevily i u designu. Zatímco HTC One je jenom sklo a hliník, u HTC One Mini se kolem displeje objevil plastový rámeček.

HTC One mini - přihrádka na SIM kartu

 

Kromě toho, ale vzhledu a zpracování nejde vytknout vůbec nic. Vše perfektně lícuje, hliníková konstrukce je krásně pevná. Mírně zaoblená záda dobře padnou do ruky. Na zádech najdeme čočku ultrapixelového fotoaparátu, přisvětlovací diodu, a také nápis HTC spolu s logem Beats Audia.

HTC One mini - zadní strana

Na pravé straně pak objevíme tlačítka pro ovládání hlasitosti. Tlačítko pro vypínání je umístěno nahoře. Na rozdíl od HTC One v něm není zabudovaný infraport. Zdířku pro 3,5 mm jack také najdeme nahoře. Konektor pro připojení microUSB je umístěn vespod. Šuplíček pro zasunutí microSIM karty se nachází na levé straně. Slot na paměťové karty na telefonu bohužel nenajdeme. Jak už jsem nakousl, telefon stále působí příjemně luxusním dojmem, i když onen plastový rámeček ho trochu kazí.

HTC One mini - bok

Hardware a displej

HTC One mini je zástupcem střední třídy, nejvýkonnější součástky v něm proto nehledejme. I tak ale nabízí dostatečnou porci výkonu. Základem je dvoujádrový procesor od firmy Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz a grafický čip Adreno 305. K dispozici je 1 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru. Tedy na papíře. Reálně je k dispozici jen něco přes 10,5 GB. Vzhledem k tomu, že HTC One mini se vyrábí jenom v 16 GB verzi a paměť nelze rozšířit kartami, hodně lidí by nedostatek úložného prostoru mohlo pocítit. Škoda.

HTC One mini - záda detail

Hardware v bodech:

  • Displej: 4,3 palce s HD rozlišením (1280 x 720 pixelů)
  • Procesor: dvoujádrový Snapdragon 400 s frekvencí 1,4 GHz
  • GPU: Adreno 305
  • Paměť: 1 GB RAM, 16 GB vnitřní
  • Fotoaparát: 4 MPx zadní, 1,6 MPx přední
  • OS: Android 4.2.2
  • GPS: Ano
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 4.0 (LE)
  • NFC: Ne
  • Baterie: 1800 mAh
  • Rozměry: 132 x 63.2 x 9.3 milimetrů
  • Hmotnost: 122 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

HTC displeje umí. V našem přístroji najdeme panel o velikosti 4,3 palce s HD rozlišením tedy 1280 x 720 bodů. To nám dává jemnost 342 pixelů na palec, což je dostačující hodnota. Ať se snažíte, jak se snažíte, jednotlivé pixely od sebe s největší pravděpodobností nerozeznáte, a to je dobře. Použitá technologie Super LCD2 podává velmi dobré výkony. Barvy jsou příjemné, podání bíle je parádní. Černá je také velmi zdařilá, nikoli však absolutní. Perfektní jsou pozorovací úhly. I z pohledu blížícímu se 180° barvy neblednou a displej je stále výborně čitelný. Čitelnost na slunci je rovněž velmi uspokojivá. S klidným srdcem tedy můžu říct, že k displeji v podstatě nemám výhrady.

HTC One mini - pozorovací úhel

Test výkonu

AnTuTu

HTC One mini - Antutu

3D Mark

HTC One mini - 3D Mark

Výkonem v benchmarcích mini příliš neoslní. Není to ani jeho cílem. Telefon hardwarem zapadá do střední třídy, a tak je zcela pochopitelné, že s těmi nejvýkonnějšími se nemůže měřit.

Herní výkon

Jak se telefon s dvoujádrovým procesorem popere s náročnými hrami? Na to se hned podíváme. Trochu zamrzí podpora některých titulů. Například Real Racing 3 si z Google Play nestáhneme. Podpora chybí i pro oba díly série GTA. Pro test poslouží Asphalt 7: Heat – osmý díl rovněž není k dispozici a Rayman Jungle Run. Příjemným zjištěním je, že telefon se ani po delší době hraní nijak dramaticky nezahřívá.

Asphalt 7: Heat

HTC One mini - Asphalt

Výsledek jaký HTC One mini podal nás opravdu mile překvapil. Hrálo se krásně plynule. Akorát načítání samotného závodu chvíli trvalo. Herní zážitek je umocněn super reproduktory, takže sečteno podtrženo – zahrajete si pěkně.

Rayman Jungle Run

HTC One mini - Rayman 1

Ani v této graficky líbivé skákačce jsme záseky či trháním netrpěli. Hra nepadala, vše v pořádku.

Připojení k počítači

Připojení k počítači je realizováno pomocí USB kabelu. HTC nabízí pro správu telefonu počítačový software s názvem HTC Sync Manager. Ten vám umožní importovat a exportovat multimediální obsah či zálohovat důležitá data jako jsou kontakty, zprávy a podobně. Program je moc pěkně graficky zpracován a jeho užitná hodnota je na dobré úrovni.

Konektivita

Datové sítě

K dispozici jsou veškeré datové sítě od EDGE po HSPA+ a LTE. Poslední zmíněné si zatím našinec příliš neužije, i když i u nás se začíná pomalu objevovat. Připojení bylo stabilní, telefon sám přepíná mezi technologiemi podle dostupného signálu. Vše v pořádku.

Wi-Fi

Telefon si dobře rozumí i s bezdrátovou sítí Wi-Fi, podporující většinu dostupných certifikátů. Mezi šikovné funkce patří možnost vytvořit z telefonu přístupový bod. Můžete tak sdílet internetové připojení třeba s notebookem. Během používání jsem na žádný problém nenarazil a citlivost antény se zdála být dostatečná. Abych tady ale nepředkládal pouze své dojmy, rozhodl jsem se sílu signálu porovnat s HTC One a Google Nexem 7. K testování jsem použil program Wi-Fi Analyzer, který zjistil následující. Nejslabší anténu má Nexus 7, nejsilnější HTC One. Mini se sílou signálu hodně blíží ke svému většímu bráškovi.

Bluetooth

Bluetooth je dnes takřka samozřejmostí v každém telefonu. Nechybí ani zde a to ve verzi 4.0. Testovací přenos souborů proběhl naprosto bez problému.

NFC

NFC je zatím nepříliš rozšířená technologie. HTC One mini k jejímu šíření nejspíše nepřispěje, NFC zde není zabudováno.

GPS

Přítomnost GPS modulu nejspíše nikoho nepřekvapí. Přesnost je dostačující jak pro navigaci v autě, tak pro outdoorové aktivity. Měl jsem možnost vyzkoušet při běhu v terénu. Signál se neztrácel a přesnost byla dobrá. Samotné zaměření chvilku trvá, ale není to nic, co by vybočovalo z normálu.

Baterie a výdrž

Baterie má kapacitu 1800 mAh. To na telefon s 4,3 palcovým HD displejem není špatná porce. Při běžném užívání se však pravděpodobně neobejdete bez nabíječky déle než jeden den. V den, kdy jsem telefon vytěžoval takřka na plno (hraní her, poslouchání hudby) skončil večer v nabíječce zhruba s 10%. Pokud telefon příliš nevyužíváte, použijete úsporný režim a vypnete některé adaptéry, na druhý den vám zbyde šťávy dostatek. V takovém případě ale nepotřebujete telefon těchto kvalit a můžete se spokojit s něčím horším. Snazší je přijmout fakt, že většina dnešních smartphonů se potkává s nabíječkou každý den a dokud nepřijde nějaká revoluční technologie, pravděpodobně to tak i zůstane.

HTC One mini - baterie1

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí  tchajwanského výrobce  rozděluje vlastníky mobilních telefonů do dvou skupin. Jedni ho nesnáší, druzí na něj nedají dopustit. Nadstavba, kterou HTC používá, nese jméno Sense a v HTC One mini ji najdeme ve verzi 5.0. Prostředí má k čistému Androidu hodně daleko. V podstatě každičká část byla nějak přepracována. Osobně jsem se stal velkým příznivcem Sensu a spousta jeho funkcí mi přijde praktická. Dodejme, že verze Androidu je 4.2.2.

HTC One mini - softwarové informace

Klíčovým parametrem je samotná rychlost systému. S radostí můžu konstatovat, že vše běží svižně a k zasekávání či zamrzání takřka nedochází. Maličko plynulejší by mohla být animace při vyvolávání menu, ale to už jsem opravdu velký rýpal. Jak už zaznělo výše, telefon disponuje operační pamětí o velikosti 1 GB. Reálně je k dispozici 775 MB, z toho zhruba 400 MB zabírají aplikace běžící na pozadí. Nám tedy zbývá okolo 350 MB pro další procesy. To sice není žádné závratné číslo, v praxi ale stačí. Jak známo, HTC omezuje multitasking na číslo 9, což je plynulosti systému jenom k duhu.

Zamykací obrazovka

Obrazovka, která nás vítá při každém probuzení telefonu, má díky Sense několik užitečných vlastností. V první řadě se přímo na ní zobrazují některé notifikace, jako jsou zprávy SMS nebo zmeškaný hovor. Pokud na tyto události klikneme a posuneme je směrem vzhůru, můžeme s nimi okamžitě pracovat (odepsat, zavolat zpět). Velmi užitečné. Podobně to funguje i se čtyřmi základními ikonami, které máme zobrazeny ve spodní části obrazovky. Pokud kteroukoli z nich vytáhneme směrem vzhůru, spustíme tak danou aplikaci. Například pro rychlé spuštění fotoaparátu výborné.

HTC One mini - zamykací obrazovka

Domací obrazovka

Na domácí obrazovce není až tak co zkoumat. Mřížka je nastavena na 4×4, což je vzhledem k velikosti displeje optimální. Samozřejmostí je možnost přidání widgetů – stačí podržet prst na displeji a menu se zobrazí. Stejně tak funguje gesto pinch to zoom nebo spíše „pinch to zoom out“ prsty totiž musíte přiblížit.

HTC One mini - blinkfeed

Hodně  vyčítanou funkcí je aplikace BlinkFeed, která se vám zobrazuje místo jedné domácí obrazovky a nejde vypnout. Slouží pro sbírání novinek z různých zdrojů – od zpravodajství až po vaše sociální sítě. Propojení se sociálními sítěmi je zdařilé, a tak si můžete nechat zobrazit například snímky z Instagramu přímo v BlinkFeedu. Se zpravodajstvím je to horší, poněvadž českých zdrojů je poskrovnu. Pro zprávy v angličtině slouží dobře.

Menu aplikací

Zajímavou skutečností je, že v menu se nepřesouváme mezi jednotlivými stránkami tahem zleva doprava, ale ze shora dolů. Chvilku mi trvalo, než jsem si na to zvykl. Ikony si můžete seřadit abecedně, od nejnovějších nebo jak se vám zlíbí. Ve vrchní části se také nachází ikonka pro vyhledávání či pro okamžitý přístup do Google Play. Pokud nad některou aplikací podržíte prst, můžete ji tahem přesunout na další stránku nebo ji snadno odinstalovat přesunutím nad příslušnou položku.

HTC One mini - Menu řazení

Přepínání aplikací

Do správce úloh se snadno dostanete dvojklikem na tlačítko domů. Jednotlivé procesy můžete tahem vzhůru ukončovat. Po grafické stránce se nám líbí.

HTC One mini - Správce úloh

Softwarová výbava

Galerie

Galerie v HTC One mini se od té v čistém Androidu liší v několika ohledech. Tím hlavním je vysoká provázanost s online službami. V galerii si tak můžete zobrazit nejen fotky z vašeho Facebooku, ale stejně tak fotky z Dropboxu, Picasy, Flickru, Google Drivu a dalších. Podle nás velmi praktické. Palec nahoru.

HTC One mini - Galerie2

Povedené je také samotné řazení obrázků. Buď si je můžete zobrazit po albech, čili fotky z fotoaparátu budou mít vlastní složku, screenshoty budou mít vlastní složku a tak dále, anebo po událostech. V tom případě se vám fotky roztřídí podle data pořízení. Zdá se mi, že třídění ovlivňuje i místo pořízení. Praktické, pokud si chcete vychutnat fotky z předešlého večera nebo zalistovat o měsíc zpět a podívat se na fotky třeba z výletu. Opět palec nahoru.

HTC One mini - Galerie Facebook

Dětský režim

V telefonu objevíte aplikaci Kid Mode, která vám umožní zpřístupnit vašim dětem jenom část telefonu. Děti můžete nechat používat pouze některé, vámi určené, aplikace, bez strachu z toho, že by se dostali i tam, kam jste nezamýšleli.

HTC One mini - Dětský režim

Další software

      • Car – prostředí pro používání telefonu při řízení
      • Hlasový záznamník – šikovný diktafon
      • Internetový prohlížeč
      • Počasí
      • Kalkulačka
      • PDF Viewer – předinstalovaný prohlížeč PDF
      • Polaris Office – office balík
      • Poznámky – šikovný zápisník, který zvládne audio nahrávky, fotografie, text i kreslení
      • Rádio FM – pomůže s FM rádiem v telefonu
      • SoundHound – aplikace pro rozpoznávání hudby
      • Světlo – šikovná baterka využívající LED diodu
      • Kid Mode – dětský režim

Klávesnice

Originální klávesnice není vůbec špatná. Nabízí QWERTZ i QWERTY režim. Umožňuje psát tahem přes písmena. Líbí se nám funkce navigačních kláves, která umožní pohodlné posouvání kurzoru v textu. Můžeme konstatovat, že většině uživatelů se klávesnice bude líbit a nebudou mít potřebu měnit. Osobně se však řadím mezi zaryté příznivce Swypu, který dle mého názoru, nabízí ještě lepší predikci při psaní tahem.

HTC One mini - Klávesnice psaní tahem

Kontakty a telefonování

Příchozí hovor

Telefon má několik funkcí, které zpříjemňují samotné přijímaní hovoru. Například pokud zvonící telefon vezmete do ruky, automaticky se ztiší hlasitost zvonění. Telefon tedy rozpozná, že už není potřeba zvonit tak nahlas. Pokud hovor nemůžete v daný moment přijmout, můžete ho snadno ztišit. Buď tlačítkem pro snížení hlasitosti nebo otočením telefonu displejem dolů. Pokud hovor neztišíte, ale rovnou ho „típnete“, telefon vám ukáže nabídku, z které si můžete nastavit úkol, zavolat kontaktu později nebo odeslat SMS zprávu. Praktické.

Probíhající hovor

Na této obrazovce vás asi těžko něco překvapí. Kromě obrázku volaného vám telefon zobrazí volané číslo, tlačítka pro přepnutí na hlasitý hovor nebo ztlumení mikrofonu. Nesmíme zapomenout ani na nejdůležitější červené tlačítko pro ukončení hovoru.

Dialer

K dispozici jsou běžné funkce. Po zadání konkrétního čísla je možné ho následně vytočit. Po podržení prstu na náhledovém obrázku kontaktu můžete odeslat SMS  zprávu či jej uložit mezi kontakty. O poznání zajímavější je funkce, která vám umožní vyhledávat kontakty v telefonu zadáváním čísel a písmen. Ukažme si na příkladu. Například pokud zadáte čísla 2272 – T9 z toho vyvodí Bára a najde vám všechny kontakty, s tímto jménem. Řetězec 66372 znamená v překladu Ondra a opět najde všechny kontakty tohoto jména. Funkce pracuje opravdu dobře, její použití trvá tak dvě vteřiny, a když si na ni člověk zvykne, myslím, že kontakty najde rychleji než brouzdáním v adresáři.

HTC One mini - dialer2

Pro ty, kteří si nepotykali s „T9kou“ je tu ikonka v levém dolním rohu, která přivolá klasickou klávesnici, na které můžete kontakty hledat snadno podle jména.

HTC One mini - dialer

HTC je opravdovým mistrem, co se různého členění kontaktů týče. Často volané kontakty si můžete přidat do oblíbených, stejně jako si je rozčlenit do skupin. Skupin je k dispozici několik. Kdyby vám nestačily, nic vám nebrání vytvořit si novou.

HTC One mini - kontakty oblíbené

Seznam kontaktů sám osobě ničím nepřekvapí. Kontakty jsou seřazeny pod sebou, vlevo je náhledový obrázek. Přejetím po pravé straně můžete kontakty rychle vyhledávat podle písmena. Kontakty můžete zobrazit z vícero zdrojů. Stejně tak můžete kontakty spojovat. Například pokud máte na někoho číslo a Facebook, vytvoří se vám pouze jeden kontakt. Užitečné je také automatické  mazání duplikátů.

HTC One mini - kontakty zdroje

Kontakty jsou opravdu hodně propojeny s Facebookem. Nejenom, že v seznamu vidíte některé statusy, pokud určitý kontakt rozkliknete a několika tahy se dostanete na záložku aktualizace, zobrazí se vám ve stylu Blinkfeedu příspěvky dané osoby z Facebooku.

HTC One mini - kontatky detail

Multimédia

Přehrávání hudby

HTC One mini patří mezi telefony, které jsou přímo předurčeny pro přehrávání hudby. Díky skvělým předním reproduktorům a softwarové vychytávce Beats Audio, která zlepšuje hudební přednes, právem patří mezi špičku. Základní přehrávač hudby bude pravděpodobně většině uživatelů stačit. Skvělou funkcí je vyhledávání Coverů jednotlivých alb či skladeb.

HTC One mini - přehrávač

Pěknou funkcí je i vizualizér.

HTC One mini - přehrávač vizualizér

Zvuk dosahuje výborných kvalit a byli jsme s ním maximálně spokojeni. Nikde nic nešumí a přítomnost vypínatelné funkce Beats Audio je opravdu znát.

Co se kvality reproduktorů týče, řadí se rozhodně k velmi nadprůměrným. HTC One hraje ještě o chlup lépe, ale mini se nemá vůbec za co stydět. Vzhledem k tomu, že reproduktory umí hrát náležitě hlasitě, málo kdy přeslechnete nějaký příchozí hovor. Umístění vepředu navíc přispívá k lepšímu zážitku z hraní her. Kvalitní ozvučení totiž prožitek značně umocňuje.

Přehrávání videa

Defaultní přehrávač videa moc možností nenabídne a tak je na uživateli, po které alternativě z Google Play sáhne. Základní video přehrávač lze použít pouze skrz galerii, chybí mu podpora titulků a více formátů.

HTC One mini - Video přehrávač

HD video zvládl přehrát bez jakýchkoli těžkostí.

Fotoaparát a natáčení videa

Ultrapixelový fotoaparát byl asi nejdiskutovanější součástkou letošních modelů od HTC. Disponuje jím jak vlajková loď HTC One, tak i její menší bráška HTC One mini. Princip ultrapixelového snímače je jednoduchý. Zatímco konkurence se snaží bezhlavě navyšovat počet megapixelů, takže dnes potkáme i telefony s více než 20 MPx, HTC se vydalo proti proudu, a i když se tím moc nechlubí, fotoaparát má rozlišení 4 MPx. Pixely by však měly být v praxi větší, tím pádem zachytit více světla a snímek by měl vypadat lépe. No a teď tu o Karkulce. Jako majitel HTC One a recenzent HTC One mini musím konstatovat, že oba fotoaparáty se mezi špičku bohužel neřadí, což je velká škoda. Na druhou stranu přehnaně kritičtí také být nemusíme. Fotografie nevypadají zle, ale dle mého názoru by jim prospěla větší barevnost. Stejně tak jsou fotografie občas „mázlé“, nedokonale zaostřené. Ty povedenější si můžete prohlédnout níže. Zajímavou vlastností je funkce Zoe, která vám umožní natáčet třísekundovou sekvenci a později z ní vybrat jednotlivé záběry.

HTC One mini - fotka divadlo1

HTC One mini - fotka stromy3

HTC One mini - fotka nábřeží

 

Příjemně překvapil režim makro.

HTC One mini - fotka mixák makro

HTC One mini - fotka makro lego

HTC One mini - fotka makro šipky

 

Telefon zvládne přidávat i efekty v reálném čase.

HTC One mini - Aplikace fotoaparátu efekty

Jestli se „hátécéčku“ na fotoaparátu něco opravdu povedlo, pak je to samotná aplikace. Ta je velmi přehledná a intuitivní. Líbí se nám absence nějakého přepínacího čudlíku mezi režimem fotoaparátu a natáčením videa. V aplikaci najdete dvě tlačítka pod sebou – jedno pro fotoaparát, druhé pro video. Nastavení je dobře rozčleněno a nabízí spoustu funkcí.

HTC One mini - Aplikace fotoaparátu (2)

HTC One mini - aplikace fotoaparátu

Video

Video není vůbec špatné. Telefon i během videa přeostřuje na aktuální objekty. Rozlišení je Full HD. Výsledek posuďte sami.

HTC One mini – jak natáčí?

HTC One mini - jak natáčí?

Porovnání velikosti

Opět jsem vytáhl přístroje, které „suším“ doma, abychom si na pár fotografiích udělali lepší přehled o velikostech.

HTC One Mini - porovnání rozměrů

HTC One Mini - Porovnání velikostí 1

HTC One Mini - porovnání velikostí 2

 

HTC One mini má shodnou velikost displeje se Samsungem Galaxy S II, poměr stran je ale jiný.

Kdy, kde a za kolik?

Telefon už se nějakou chvíli prodává a tak ho není problém sehnat. Cena podle Heureky startuje lehce nad 9000,-.

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

Resumé

Je čas utřídit myšlenky a vyřknout finální verdikt.

Mini si vás na první pohled získá krásným designem a příkladným zpracováním. Firma HTC letos vydává telefony, na které je opravdu radost pohledět a to je jedině dobře. Trochu nás mrzí přítomnost plastového rámečku, který objímá displej. Stále se však jedná o velmi stylový telefon. Na pohled druhý se na vás rozsvítí 4,3 palcový HD displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů. Nám se moc líbí. Jemnost je tak vysoká, že jednotlivé body od sebe těžko rozeznáte. Pozorovací úhly jsou výborné, stejně tak i čitelnost na slunci. Barevnému podání také není co vytknout a tak můžeme konstatovat, že displej se řadí k přednostem tohoto telefonu.

Co se výkonu týče, nejedná se sice o žádné super nabušené dělo, na druhou stranu má dostatek výkonu k tomu, aby celé prostředí běhalo plynule a bylo stabilní. Na telefonu jsme si i kvalitně zahráli. Uživatelské rozhraní se nese v duchu softwarové nadstavby Sense 5, což příznivce čistého Androidu nepotěší, já jsem s ním však nadmíru spokojen. Telefon v současné době běží na Androidu 4.2.2, ale minimálně verze 4.3 se dočká.

Jednou z hlavních předností HTC One mini je zvuk. Skvělé reproduktory a softwarová vychytávka Beats Audio dávají dohromady opravdu kvalitní poslech. Reproduktory umí řvát pořádně nahlas, takže i v rušném prostředí uslyšíte svůj příchozí hovor. Se sluchátky je hudební přednes opět skvělý a na poli mobilních telefonů ho řadíme hodně vysoko.

Výdrž baterie nepřekvapí ani pozitivně ani negativně. Náročný pracovní den přežije bez problémů, dva náročné pracovní dny ovšem ani omylem. V praxi tak budete muset vyhledat nabíječku každý večer. Samozřejmě i HTC One mini má k dispozici úsporný režim, který výdrž baterie prodlouží. Omezení funkčnosti ovšem není můj styl.

Nejrozporuplnější kapitolou je fotoaparát. Ten nepodává zrovna nejpřesvědčivější výkony. Rozlišení 4 MPx je zkrátka málo. Ne každá fotografie vyjde tak, jak byste si představovali. Příjemně nás překvapil režim makro, který podal slušný výkon. Hodně marketingově propagovaná funkce Zoe, se schopností zachytit třísekundovou sekvenci a z ní vybrat jednotlivé snímky, v praxi nefunguje špatně. Jako několikaměsíční majitel HTC One musím ale dodat, že jsem ji mockrát nevyužil.

Problémová je také velikost úložiště. V prodeji je pouze 16 GB verze, bez možnosti rozšíření paměťovou kartou. Reálně je k dispozici zhruba 10,5 GB místa, což je na dnešní dobu hodnota lehce nedostačující.

Telefonu chybí technologie NFC, což bych ale vzhledem k nízké rozšířenosti, za nedostatek nepovažoval.

Možnou slabinou přístroje je cena. Pokud chcete zařízení z oficiální české distribuce, pod 10 tisíc se zatím nedostanete. To za dvoujádrový telefon střední třídy není málo. HTC to kompenzuje prémiovým vzhledem či nadmíru kvalitními reproduktory. Konečné rozhodnutí je na vás. Po stránce funkční lze telefon s klidným srdcem doporučit.

+ Vzhled a zpracování
+ Displej
+ Skvělé reproduktory
+ Beats Audio
+ Sense 5
+ Odladěnost systému
+ Dostačující výkon
+ Dialer
+ Skvělá galerie

– Pouze 10,5 GB místa
– Absence podpory paměťových karet
– Rozpačitý fotoaparát
– Cena

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)