TOPlist

HTC Flyer – první tablet na obzoru (recenze)

HTC Flyer

Do rukou se mi dostal první tablet od HTC. Toto zařízení bylo představeno na MWC a v poměrně brzké době dorazilo i na náš trh. Jeho hlavním lákadlem by měla být speciální magnetická tužka, kterou lze využít pro kreslení na displeji. Trochu zklamáním je použitý Android 2.3.3. V tabletu už bych si představoval novější systém v podobě Androidu 3.1. Výrobce ovšem slibuje, že se aktualizace na nový systém dočkáme. Pak už by Flyer měl své místo i vedle tabletů jako je třeba Acer Iconia či Samsung Galaxy Tab 10.1.

HTC Flyer

Konstrukce a vzhled

Při prvním držení Flyeru se nezbavíte pocitu, že držíte větší telefon. Konkrétně se mi vybavila zvětšenina HTC Wildfire. Díky hliníkové konstrukci tablet váží 420 gramů, které nelibě pocítíte při držení v jedné ruce. Při úchopu oběma rukama už váha není tolik znát. Podle mého názoru má tablet optimální velikost pro pohodlné psaní na šířku. Pokud byste měli tablet s úhlopříčkou 10.1 a měli byste jej otočený  na šířku, psaní na něm je velice nepohodlné. Alespoň tedy v případě, ze tablet držíte v rukou a nemáte ho položený na stole.

HTC Flyer - zapnutý displej

Díky hliníkové konstrukci je tablet velice pevný a odolný. Přístroj je z jednoho kusu hliníku, který převážně najdeme na zadní straně, protože předek zabírá sedmipalcový displej. Z hliníkové oblasti ukrajují dvě bílé umělohmotné plochy, které jsou na vrchní a spodní části.

Hliníková záda

Na vrchní umělohmotné části se nachází fotoaparát. O trochu výše narazíme na 3.5mm jack a vedle něj tlačítko pro vypnutí/zapnutí. To má v sobě ukrytou diodu, která informuje o stavu nabití/vybití či příchodu nové zprávy z gTalku. Na spodní hraně Flyeru nalezneme zvláštní konektor pro nabíjení a také k připojení USB kabelu pro komunikaci s počítačem. Sice má podivný tvar, ale přesto je to microUSB.

Zvláštní tvar microUSB

Pokud otočíme tablet na šířku, budeme mít tlačítka pro ovládání hlasitosti nahoře. Vedle těchto tlačítek je mikrofon. Reproduktory jsou poměrně chytře umístěné vzadu u dolní hrany, pokud držíte přístroj v obou rukách. Tudíž si rukou nestíníte zvuk a můžete pohodlně sledovat film. Abych nezapomněl, Flyer má dvě kamery. První jsem již zmínil a druhá se nachází na displejem.

Tlačítka hlasitosti

Po odejmutí vrchního bílého plastového krytu, na kterém je krytka pro fotoaparát, uvidíme sloty pro SIM a microSD kartu.

Po displejem se nachází senzorová tlačítka. Jsou to klasická Android tlačítka (Domů, Menu a tlačítko Zpět). Možná se Vám zprvu bude stávat, že je při psaní budete omylem mačkat, ale je to jen otázka zvyku. Tlačítka se při rotaci stěhují pod displej na šířku či výšku. Tuhle funkci velice chválím.

Obsah balení

Jelikož jsem dostal zařízení sloužící pro prezentaci výrobku, balení nemám úplné. K tabletu jsem dostal nabíječku, která překvapivě nemá odnímatelný USB kabel. USB kabel tedy dostanete zvlášť. Součástí balení je tužka určená pro kreslení nebo dělání poznámek. Chválím HTC, že ji udělalo také z hliníku. Nejenže vypadá vkusně, ale je i odolná.  Ze stránek HTC jsem zjistil, že výrobce přibaluje pouzdro a sluchátka, což se určitě hodí.

Příslušenství

Technické parametry:

  • Rozměry a hmotnost: 195,4 x 122 x 13,2 mm, 420 g (s baterkou)
  • Displej: TFT 7″ WVGA 1024 x 600Procesor: Qualcomm Snapdragon, 1,5 GHz
  • Paměť: Vnitřní paměť 16/32 GB, 1000 MB RAM
  • Sítě a Data: UMTS 900/1900/2100, GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 2 Mbps, GPRS/EDGE (pouze 3G model)
  • Konektivita: WiFi b/g/n, Bluetooth 3.0 a podpora A2DP
  • Fotoaparát: 5 MPx, rozlišení 2592 x 1944 pixelů, Autofocus, Video 720p@30fps, přední kamera 1,3 MPx
  • Hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
  • Operační systém: Android 2.3.3 s nadstavbou HTC Sense
  • Baterie: 4000 mAh

Displej a zvuk

Displej je sedmipalcový s rozlišením 1024 x 600. Vzhledem k velikosti obrazovky má displej jemné rozlišení. Ačkoliv Flyer má poměrně silné podsvětlení, na slunci není téměř nic vidět. Možná si někdy všimnete mřížky pod displejem. Je to nejspíše vrtva, která má na starosti obsluhu magnetického pera. Díky větší obrazovce si můžete prohlížet pohodlně web nebo si přečíst časopis v PDF, aniž byste museli výrazněji přibližovat. Zkrátka na čtení a prohlížení multimediálního obsahu je tento tablet ideální.

Zvuk ze zadních reproduktoru je poměrně dobrý a hlasitý. Problém nastává při větší hlasitosti, kdy reproduktory „chrčí“. Zážitek z hudby je tak nulový. Pro lepší poslech tedy doporučuji použít sluchátka. Pro filmový požitek je zvuk dostačující.

GPS

GPS je dle mého názoru na dobré úrovni. Signál se chytá po několika sekundách. V tabletu jsou nainstalovány mapy a navigace od Googlu. Aby toho nebylo málo, HTC připravilo ve svém novém Sense aplikace Locations a automobilový panel. Locations je podobná služba jako Google places. Díky ní si můžete vyhledávat body zájmu dle své polohy nebo zadané adresy a zobrazit si je na mapě. Automobilový panel funguje jako navigace. Mapa České republiky stažena bez problému, nicméně nejsem si jistý, zda mapové podklady jsou časově neomezené nebo jsou placené. Bohužel nevlastním automobil, proto nemohu vyzkoušet navigaci v praxi. Jen mě napadá, zda sedmipalcový tablet nebude při jízdě překážet ve výhledu.

Fotoaparát

Ve Flyeru má uživatel k dispozici dva fotoaparáty. Jeden je umístěn na zadní straně přístroje a má 5 MPx. Bohužel bez led diody. Ale myslím si, že to vůbec nevadí, protože tablet primárně určen k focení není. Navíc když Vás uvidí lidé na ulici fotit s tak velkým zařízením, budete vypadat komicky. Za denního světla pořídíte jasné a pěkné fotky. Za horších světelných podmínek se v pořízených obrázcích objevuje šum. Na focení v noci můžete kvůli absenci led diody zcela zapomenout. Video lze pořídít v rozlišení 1280 x 720. Stáhnete-li si na níže uvedeném odkazu zip soubor, naleznete v něm natočené video a můžete sami posoudit jeho kvalitu. Pokud natáčíte a nehýbete se, dostanete pěkné video. Horší je to s pořízením záznamu za pohybu.

Druhý fotoaparát se nachází nad horním displejem a lze s ním pořídit snímky v rozlišení 1,3 MPx. Tato druhá kamera slouží pro videohovory přes Skype či podobné služby. Pro vytvoření fotky svého obličeje udělalo HTC aplikaci Snapbooth. Má v sobě zahrnutou řadu filtrů fotek, díky čemuž můžete s tímto programem zažít velkou legraci. Někdy Váš obličej natolik zdeformuje, že se ani nepoznáte.

Efekty

Vyfocené fotografie naleznete zde. Na natočené video se můžete podívat zde.

Stylus a kreslící funkce

V základním balení je hliníková tužka, která slouží ke kreslení na displeji. Aby fungovala, musíte do ní vložit AAA baterii. Bohužel nemám informace, jak dlouho by tužka mohla vydržet, ale odhaduji, že to budou měsíce. Kreslící funkce se vyvolají dotykem tužky na obrazovku nebo pomocí speciálního senzorového tlačítka ve tvaru kolečka se štětcem uvnitř, které se nachází vedle senzorových Android tlačítek. Pokud nepracujete v režimu malování, dotyk na tuto speciální ikonu způsobí vyvolání nabídky, která Vám umožní zapnout kreslení na momentální obrazovku, nebo se můžete přesunout do poznámek. Jste-li již v režimu malování, dotykem pera na speciální ikonu vyvoláte nabídku, kde si můžete měnit nejrůznější kreslící pomůcky od tužky až po štětec. Samozřejmostí je nastavení velikosti a barvy čáry. Přesně tato funkce odlišuje HTC Flyer od konkurence. Jen těžko budete hledat tablet, který toto umí.

Kreslení

A že to myslí HTC s poznámkami v tabletu vážně, je tu připravena speciální aplikace poznámky, kde si můžete malovat, nahrávat hlas, psát text či připojit do poznámek nějakou fotografii. Vše je možné synchronizovat s účtem od Evernote. Výborná funkce je psát nad čímkoliv, co je na obrazovce. Proto si lze udělat poznámky do jakéhokoliv textu. Pokud si zobrazíte například PDF a něco si nakreslíte do textu, můžete si to uložit do poznámek. Je trochu škoda, že tablet nelze ovládat kreslícím perem. A přitom je to první věc, která Vás napadne při pohledu na Flyer a jeho tužku. Bohužel s ní si můžete pouze kreslit.

Poznámky

Systém

V tabletu je nadstavba HTC Sense ve verzi 3.0, která přináší několik vylepšení oproti předchozí verzi Sense nacházející se v telefonu HTC Desire. V tabletu se nachází procesor o taktu 1.5 GHz a disponuje RAM pamětí 1 GB, proto je celé prostředí svižné. Zádrhely v systému lze pozorovat jen když se něco dlouho zpracovává, např. když se instaluje aplikace z Marketu.

Odemykatelná obrazovka

První změny, které si v nové verzi všimnete, je odemykací obrazovka. V dolní části displeje je kroužek, který po chycení a tažení kamkoliv po obrazovce odemkne přístroj. Nad kroužkem jsou umístěny čtyři ikony aplikací, jejichž výběr lze změnit v nastavení. Přetažením ikony do kroužku se aplikace okamžitě spustí. Můžete tedy pohodlně spouštět nejpoužívanější programy bez předchozího odemknutí přístroje.

Máte-li tablet na šířku, což budete vzhledem k určení zařízení mít asi nejčastěji, uvidíte jednu plochu a částečně i plochy vedlejší. Gesty do stran lze mezi plochami listovat. Pohyb mezi nimi je doprovázen zajímavou animací. Pokud gestu do strany dáte větší rychlost, obrazovka se oddálí a můžete vidět koloč s plochami. Pomocí gesta štípnutí, se vytvoří náhled všech ploch.

Dřív jsem záviděl přístrojům od Samsungu, že mají v liště panel s rychlým nastavením. Teď ho má i nové Sense. A jelikož má Flyer velký displej, informací se vejde na lištu mnohem více. Nalezneme zde naposledy používáné aplikace, notifikace a nastavení.

U systému Android jsme zvyklí umisťovat si widgety či odkazy aplikací na plochu, měnit tapety a vyzvánění. HTC Sense tohle vše umí také. K tomu přidává ještě něco navrch. Z plochy lze zvolit položku Přizpůsobit, načež se otevře  široká nabídka možností změnit si svůj tablet dle libosti. Líbí se mi scény, které dokážou jedním klikem proměnit obsah ploch i tapetu. Nově jsem v menu spatřil zvukové sady. Ty slouží k rychlé obměně vyzvánění celého přístroje. Všechno nastavení se tedy soustřeďuje do jednoho místa.

Přizpůsobit

V menu aplikací si lze všimnout dolního panelu, kde se nacházejí tři ikony. První ikona zobrazuje všechny aplikace. Přesun na druhou ikonu způsobí vyfiltrování jen nejčastěji používaných programů. Pod poslední ikonou se skrývají všechny stažené aplikace z Marketu.

Aplikace

Zajímavou aplikací je HTC Watch. Původně tato služba měla být dostupná i v ČR. Bohužel v aplikaci stahování filmů není k dispozici. Ke shlédnutí je jen pár trailerů. Je to celkem škoda. Takovou službu bych rád viděl ve svém tabletu. Asi nezbývá nic jiného, než si počkat až sám Google zpřístupní pujčování filmů přes Market.

Dalším multimediálním programem nacházejícím se ve Flyeru je čtečka knih. HTC aplikaci udělalo strohou, ale zato podařenou. Stačí nahrát knihu ve formátu .epub kamkoliv na kartu nebo do paměti zařízení a čtečka ji sama naimportuje. Potěší podpora diakritiky.

Výběr knihy

Pro hudbu zde najdeme HTC přehrávač. Ten vypadá mnohem lépe než obyčejný Android přehrávač. Díky velikosti displeje je aplikace rozdělena na dva sloupce. V levém sloupci vyhledáváme a spravujeme hudbu. V druhém sloupci ovládáme nebo měníme ekvalizér přehrávané skladbě.

Hudební přehrávač

Svoje alba si prohlédnete v Galerii. Opět využívá dvousloupcového zobrazení. V prvním sloupci volíme zdroj alba jako je vnitřní paměť, Facebook, Flickr a po dohrání pluginu z HTC Hub i Picasa.

K sociálním sítím se lze připojit z HTC Friend. Osobně jsem si aplikaci oblíbil. Je provázána s kontakty. U jednotlivých kontaktů vidíte jejich statusy i sdílená alba.

Za hodně povedenou aplikací považuji Počasí. S tím si HTC opravdu vyhrálo. Data pro počasí poskytuje Accuweather. Zobrazované informace doprovází výborné animace. Z hlediska funkce bezvýznamné, ale kouká se na to hezky.

Za zmínku stojí také klávesnice. O té jsem přesvědčený, že patří k nejlepším, které jsem na Androidu měl tu čest poznat. Klávesy jsou díky velkému displeji velkorysé. Překlepy jsou tedy minimální. Konkurovat HTC klávesnici může snad jen SwiftKey X Beta.

Ještě něco málo k prostředí a systému bych rád zmínil. První, co mě zarazilo, je absence funkce volání. Přítomný Android 2.3 by to umožňoval. Možná to souvisí s aktualizací na nový systém, kde volací funkce nejsou. Zprávy odesílat kupodivu funguje. Nevím z jakého důvodu, ale nemohl jsem se přihlásit k některým službám jako je např. HTC Like. Dle popisu se ale stejně jedná pouze o aplikaci pro doporučování dalších programů, takže možná není o co stát. K HTC Hub jsem se přihlásil úspěšně, dokonce jsem stáhl i plugin pro Galerii. Nicméně stejně nešel použít, neustále hlásil, že se nedokáže spojit se službou htcsense.com. Na stránce htcsense.com si po zaregistrování můžete přidružit k účtu svoje zařízení. A k čemu  je tato služba dobrá? Ke sledování přístoje v případě odcizení. Na dálku ho lze celý vymazat nebo zablokovat. Líbí se mi, že celé Sense vytváří pro uživatele jednotné prostředí. Aplikace mají stejný kabát a uživatel se nebude ztrácet. Dobře je vyřešeno uživatelské rozhraní, ať už je tablet na výšku nebo šířku.

HTC HUB

Screenshotů jsem udělal kolem 80, ale všechny jsem je zde neuvedl. Proto jsem je pro zájemce zabalil a přikládám je k recenzi.

Výdrž baterie

Při intenzivním používání, kdy je obrazovka stále zapnutá (např. si čtete knihu), je schopen vydržet Flyer až 10 hodin. Výdrž samozřejmě záleží na množství aktuálně prováděných operací . Při zapnuté WiFi a veškerých synchronizacích se rapidně snižuje. Na tabletu si můžete pustit klidně celovečerní film, video vydrží přehrávat kolem čtyř a půl hodiny.

Výkonnostní testy

Pro milovníky čísel a testů jsem udělal screenschoty z benchmarků:

Neocore

Závěr

Na závěr bych udělal stručné shrnutí. HTC Flyer je celkem slušný pracant, ačkoli má jen jednojádrový procesor. Má pevnou hliníkovou konstrukci a sedmipalcový displej, který ovšem na slunci nepodává zázračné výkony. Hmotnost je vzhledem k velikosti nízká. To se může hodit třeba při čtení knih. Jako nevýhodu beru Android 2.3.3. Kdyby se Flyer objevil v době vydání Samsungu Galaxy Tab, bylo by to mnohem lepší. Přijít s tímto systémem v tabletu je v současnosti dle mého názoru už dost pozdě. Ale HTC slibuje, že update na Android 3.0 bude. Bohužel datum updatu není známo. Možná tento model zachrání na trhu jeho kreslící funkce, které jsou výtečné. Tablet se objevuje ve variantě s WiFi a 16 GB vnitřní paměti za cenu dle Heureky 12031 – 14795 Kč nebo WiFi + 3G modem a 32 GB za cenu 15245 – 17375 Kč. Jak se tak s odstupem dívám na hardwarové parametry i na celou recenzi, říkám si, že Flyer docela předražený kousek. Ale pokud cena půjde dolů a zároveň dostane aktualizaci na nový systém, mohl by se stát trhákem.

Za zapůjčení tabletu děkujeme společnosti TCCM, která je oficiálním zástupcem značky HTC pro ČR.

Klady

  • Hliníková konstrukce
  • Kreslící funkce
  • Vylepšené Sense
  • Rychlost tabletu
  • Hmotnost

Zápory

  • Android 2.3.3
  • Vysoká cena
  • U verze s 3G modulem absence volání
  • Čitelnost displeje na slunci
Michal Mátl
O Autorovi - Michal Mátl

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)