TOPlist

Hra Threes! – trojky, které dobyly Google Play

Threes! – náhled

Premiérový počin vývojářů Sirvo llc se několik týdnů držel na prvním místě obchodu Google Play v kategorii nejlepších nových placených her. Jednoduchý koncept, příjemná hudba, milý vzhled a intuitivní ovládání dělají z Threes! ideálního společníka pro volné chvíle. Pocket Gamer se nebál napsat: „Klidně můžete smazat Candy Crush Saga.“. Čím tedy Threes! okouzlují?

Princip hry

Threes! vynikají jednoduchou myšlenkou, kterou ale není úplně lehké pobrat. Na úvodní obrazovce doporučuji napoprvé kliknout na Tutorial, který vás provede herním principem. Ten spočívá v pohybu očíslovaných dlaždic na poli 4×4. Cílem hry je sčítáním stejných násobků trojky docílit co nejhodnotnějších dlaždic. Každým tahem máte na výběr, kterým směrem se dlaždice na displeji vydají. O jedno políčko se pak posunou všechny dlaždice, které mohou – mantinel hracího pole nebo odlišná dlaždice je dál nepustí. Čímž se dostávám k jádru Threes!: dlaždice se stejným číslem (pokud se ona sama neposouvá) se nechá dlaždicí v pohybu překrýt, jejich čísla se sečtou a vznikne tak dlaždice s dvojnásobnou hodnotou. Dvě trojky vytvoří šestku, šestky dvanáctku a na stejném principu se pokračuje až do čtyřmístných hodnot. Výjimkou jsou jednička a dvojka, ty se překrýt mohou a vytváří tak trojku.

Threes! - Herní princip

V čem je háček? Každým překryvem jedna dlaždice mizí, ale při každém tahu se na jedno volné políčko dostává dlaždice nová. Hra končí, když je všech 16 políček zaplněných a nelze provést žádný překryv. Nahoře vidíte, které číslo se po následném tahu objeví, s tím je potřeba strategicky pracovat, jinak se moc daleko nedostanete. Celé Threes! jsou hodně o strategii a trpělivosti – jeden šikovný tah, který pouze posune pár dlaždic, může předcházet tahu se 4 překryvy.

Stále není jasno? Snad pomůže video:

Threes! Trailer

Threes! Trailer

Design a audio

Umělecké zpracování je to, co vyneslo Threes! na vrchol. Logických her založených na číslech je spousta, Threes! přidávají i sympatický audiovizuální kabátek a tím si získávají srdce hráčů. Minimalistický design spolu s podmanivou melodií tvoří příjemný celek, prim ale hrají samotné dlaždice. Od trojky výš má každé číslo svoji jedinečnou tvářičku, jméno a sadu zvuků, kterými se představí při objevení se na herním poli. Menší čísla se trochu stydí, ale třeba 192 vás velmi zdvořile pozdraví, dokonce neváhají dát o sobě vědět, nezahrajete-li po určité době tah. Číslo navíc dokáže projevit radost, když se na poli objeví dlaždice se stejnou hodnotou, ještě větší radost má, když jsou bok po boku. Zavání to kýčem, výsledný dojem je ale nevtíravě roztomilý. Přehled nejlepších skóre formou nástěnky a sbírka dosažených čísel na úvodní obrazovce (s kratičkou anekdotou ke každému z nich) jsou už jen detaily, které potěší.

Threes! - úvodní obrazovka

Ovládání a závěr

Ovládání vzhledem k jednoduchému principu není vůbec složité. Zvláště jej ocení majitelé zařízení s většími úhlopříčkami, kteří při držení jednou rukou nedosáhnou všude – potáhnout prstem jedním ze 4 směrů stačí nepatrně a kdekoli na displeji, klidně v dolním rohu. Jedinou možnou výtkou je světlé pozadí po celou dobu hraní, baterii totiž příliš nešetří. V nastavení sice naleznete vedle zvukového nastavení i možnost Conserve Battery, ta ale pouze pokazí plynulost animace. Ocenil bych tedy tzv. Night Mode – černé pozadí spolu s pozměněnými barvami ve hře. Je zde přítomna možnost sdílet skóre pomocí Google a hra je k dispozici na Google Play za necelých 40 korun. Threes! se staly ideálním společníkem při cestách tramvají nebo autobusem, jedna hra totiž nezabere víc než pár minut. Maximálně doporučuji.

Klady

+ Princip hry, který jen tak nezevšední

+ Jednoduchý, přehledný design

+ Intuitivní ovládání

+ Ideální při pár volných minutách, např. v městské dopravě

Zápory

– Vzhled a chování dlaždic na hraně kýčovitosti

– Světlé pozadí, spotřeba baterie

– Na logickou hru docela vysoká cena

Jakub Krejčí
O Autorovi - Jakub Krejčí

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)