HP servíruje Android na 21 palcích – představilo Slate 21

hpslate21_ico

Na velikosti prý záleží, takže jak velkou úhlopříčku má obrazovka vašeho největšího zařízení s Androidem? Osm palců? Devět? Slyším deset? Dá někdo víc? Ano, vítězství je přiklepnuto pánovi od HP, který přišel s 21,5palcovým Androidem.

Po odlehčeném úvodním odstavci si hned dovolíme malou korekci – 21 palců je sice dost, nicméně největší zařízení s Androidem to přesto nebude. I tak ale ukazuje zajímavý trend, který si dnes ještě možná neumíme tak zcela představit – totiž použití Androidu jako desktopového systému. Jak jste asi už někde četli, zájem o počítače klesá. Vina je dávána tabletům, jež pro mnohé činnosti, na které bylo nutné zapínat relativně velkou krabici, naprosto postačují, navíc jsou energeticky méně náročné a zpravidla i rychleji připravené k akci.

Společnost HP se přizpůsobila novým podmínkám na trhu a přišla nejprve s nenápadným tabletem Slate 7 (kdo uhodne, jakou měl úhlopříčku? ;) ). Určitou nejistotu jak uživatelů, tak výrobců, vyjadřuje další zařízení – hybridní notebook Split X2, na kterém bylo možné volit mezi Windows 8 a Androidem.

Nyní přichází na řadu opravdu pořádný kalibr – HP představilo (co to vlastně je? Tablet? Monitor? Počítač integrovaný do monitoru?) zařízení se 21,5palcovou obrazovkou a nejnovějším Androidem 4.2.2 Jelly Bean. Dochází tak k zajímavému paradoxu: zatímco Microsoft věnoval spoustu času a úsilí, aby dostal Windows z počítačů na chytré telefony a tablety, Android postupuje přesně opačným směrem.

Displej drží ve svislé poloze podpěra, před sebou tak budete mít 21,5 palcový tablet s IPS obrazovkou, Full HD rozlišením (1920 x 1080) a digitizérem Wacom, podporujícím snímání až deseti doteků současně. Uvnitř se skrývá „nabušený“ procesor – nejnovější čip nVidia Tegra 4. Na přední straně bude k dispozici kamera HP TrueVision HD a stereofonní reproduktory s podporou prostorového zvuku DTS Digital Theater sound. Novinka od HP tak lehce poslouží jako multimediální centrum pro celou rodinu, stejně jako zařízení pro designéry a kreativní lidi.

HP tvrdí, že připravilo řadu funkcí pro usnadnění práce s Androidem na desktopu, včetně podpory pro až pět profilů služby Google, ovladačů pro USB periferie a software Splashtop pro spouštění Windows aplikací, či kancelářský balík Kingsoft Office.

Z technických parametrů zmiňme ještě 8 GB interní paměti s možností rozšíření pomocí paměťové karty, flashdisku nebo externího USB disku.

HP Slate 21 bude k dispozici od září za cenu kolem 400 dolarů (cca 7 900 Kč).

Zdroje: Hi-tech@mail.ru a ZDNet.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)