Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit: O výhře rozhodne až čas (recenze)

Xiaomi Huami Amazfit

Společnost Xiaomi se vrhla do vod chytrých hodinek se svým modelem Xiaomi Huami Amazfit. Tyto sportovní smartwatch jsme detailně otestovali – jak dopadly v naší recenzi? Podaří se jejich vstup na trh?

Xiaomi Huami Amazfit – obsah

Na sport, určitě ne do společnosti

Balení, ve kterém chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit dorazily, je vcelku jednoduché a ukrývá jen samotné hodinky, nabíjecí kolébku, manuál v čínštině a krátký MicroUSB kablík. Už od pohledu necílí testované hodinky mezi luxusní modely, ale spíše na aktivní uživatele a jsou určeny na sport. Názory na design se i u nás v redakci rozchází – některým se líbí, některým vůbec ne. Názor si tak budete muset udělat sami.

Kruhový design je už dnes skoro standardem u chytrých hodinek a jinak tomu není ani v tomto případě. Ciferník je trochu netradičně vyroben z odolné keramiky, která je právě kontroverzním prvkem ohledně designu. Pro někoho totiž může působit až moc lacině, celkově jsme ale názoru, že hodinky svým designem rozhodně neurazí a ke sportu se hodí. Okolo displeje je bohužel ještě tenký černý rámeček, spodní strana je navíc přerušena čidlem světla podobně jako u Moto 360.

chytre-hodinky-xiaomi-huami-amazfit-konstrukce-predni-strana

Hodinky jsou poměrně široké, což je trochu škoda. Na pravé straně se nachází jediné tlačítko, kterým je možné hodinky odemknout. Probuzení poklepáním bohužel nefunguje (nebo se nám jej v čínštině nepodařilo aktivovat). Dobrou zprávou zůstává, že lze pásek vyměnit za standardní 22mm. Na spodní straně ukrývají hodinky Xiaomi Huami Amazfit senzor srdečního tepu a PINy pro nabíjení. Hodinky se vkládají do speciální kolébky, která se připojí do USB.

chytre-hodinky-xiaomi-huami-amazfit-konstrukce-zadni-strana

Xiaomi se pustilo do chytrých hodinek. Jak vypadají naživo?

Xiaomi se pustilo do chytrých hodinek. Jak vypadají naživo?

Klidně i na každodenní nošení

Bez přemýšlení jsme chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit nasadili na ruku a začali používat. Už po krátké době se pohodlně usídlily na ruce a s jejich nošením jsme neměli žádný problém. V teplejších dnech se pod nimi sice začíná trochu potit ruka, není to však nic strašného. Pásek nabízí spoustu možností délky, takže si na své přijdou nejen muži, ale i ženy. Nutno ale podotknout, že na ženskou ruku jsou hodinky možná trochu větší.

Odolnost hodinek je obdobná jako u konkurenčních modelů, tedy IP67. To v praxi znamená, že hodinky přežijí ponoření do metrové hloubky až po dobu 30 minut, ovšem v laboratorních podmínkách. Koupání, sprchování nebo déšť hodinky bez problémů ustojí, plavání ale rozhodně nedoporučujeme.

chytre-hodinky-xiaomi-huami-amazfit-konstrukce-na-ruce

Displej s perfektní čitelností na slunci

Xiaomi jde trochu proti ostatních výrobcům chytrých hodinek a podobá se Pebblu. Displej hodinek totiž nenabídne tak bohaté podání barev, na druhou stranu využívá odraženého světla pro lepší čitelnost. Výsledkem je, že i na přímém slunci jsou informace na displeji bez problémů vidět. A to je něco, o čem si může většina chytrých hodinek nechat jen zdát. Je jen na uživateli, zda dává přednost hezčímu podání barev a obrazu celkově nebo čitelnosti.

Rozlišení činí 320×300 px, úhlopříčka pak 1,34″, díky čemuž je jemnost dostatečných 327 PPI. Pozorovací úhly jsou o poznání horší než u IPS či OLED displejů a v noci musíte stále používat podsvícení displeje, jinak totiž není nic vidět. Displej je dotykový, trochu nám ale scházelo nějaké gesto pro probuzení. To totiž vždy musíte provést tlačítkem na straně, což je pro nás jako uživatele hodinek Android Wear trochu nezvyk.

chytre-hodinky-xiaomi-huami-amazfit-displej-citelnost

Celkově ale hodnotíme displej spíše pozitivně – kvalita zobrazení sice zdaleka nedosahuje kvalit OLED či IPS displejů, u chytrých hodinek to ale není tak podstatné a na zobrazení času nebo notifikací to bohatě postačí. Daleko více jsme ocenili skvělou čitelnost na slunci a úsporu energie, která je právě díky využívání odraženého světla radikální.

Dostačující hardware

O útrobách hodinek Xiaomi Huami Amazfit toho na internetu příliš nezjistíme, není to pro nás ale zase tak podstatné – důležité je, jak hodinky fungují v praxi. V útrobách tepe dvoujádrový procesor s frekvencí 1,2 GHz, který je navíc doplněn 512MB RAM pamětí a 4GB vnitřním úložištěm. Nechybí ani Wi-Fi konektivita, GPS, senzor srdečního tepu, osvětlení a baterie s kapacitou 280 mAh.

[aps_product_sz id=“411411″]

Vlastní systém v rozsypaném čaji

Žádný Android Wear, žádný Tizen. Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit mají vlastní systém, který je velmi jednoduchý i intuitivní. Základní obrazovka nabídne pokročilý ciferník s mnoha údaji nejen o čase a datu, ale i třeba o stavu baterie a počtu ušlých kroků. Tahem prstu odspoda vzhůru zobrazíte poslední notifikace, opačným gestem notifikační lištu s přístupem do nastavení.

Mezi dalšími položkami menu se lze přesouvat tahem prstu do stran – zde nalezneme sportovní aktivity, plnění denního cíle, měření srdečního tepu či třeba elektronický kompas. Pro návrat z jednotlivých částí menu slouží gesto posunu prstu zleva doprava. Celkově nám systém přijde velmi jednoduchý, přehledný i rychlý. Bohužel je tu jeden velký háček – prozatím je pouze v čínštině, takže se člověk musí orientovat podle obrázků. A to je dost velký problém.

Notifikace – libovolná aplikace z telefonu

Systém notifikací je rovněž velice jednoduchý, dokáže ale zároveň zobrazovat události ze všech aplikací z telefonu. Stačí je pouze povolit v aplikaci Amazfit v mobilním telefonu. Většina notifikací nenabízí žádnou interakci a lze je pouze zavřít nebo trvale aplikaci odstranit z upozornění. V případě GMailu nám ale hodinky nabídnout i možnost smazání e-mailu, rychlé odpovědi či třeba archivace, což je šikovné.

Notifikace se řadí za sebou a uživatel k nim přistoupí tažením prstu ze spodní strany na domovské obrazovce s ciferníkem. Tahem prstu zleva doprava lze notifikace smazat. Sympatické je, že pokud smažeme notifikaci v hodinkách, zmizí i v telefonu a naopak. Nemusíte tedy dvakrát odstraňovat již přečtenou notifikaci, ať už se jedná o cokoliv. Vibrace jsou decentní, ale zároveň vám nic neuteče. Naopak jsme ocenili, že i když hodinky ležely někde na stole, neobtěžovaly hlasitým drnčením.

Hudba a Bluetooth

Chytré hodinky od Xiaomi se pyšní Bluetooth konektivitou a stejně tak 4GB vnitřním úložištěm. Přímo se tak vybízí propojit hodinky s bezdrátovými sluchátky a používat je při sportu na přehrávání hudby. Zatímco připojení s Bluetooth headsetem proběhlo snadno a rychle (stačí v nastavení přejít do Bluetooth nastavení a spárovat sluchátka), přehrávání hudby jsme trochu hledali.

Kopírování hudby do sluchátek není žádná věda – stačí Xiaomi Huami Amazfit připojit přes USB k počítači, hodinky se přihlásí jako MTP zařízení a následně zkopírujete MP3 do složky Music. Přehrávání hudby jsme ale v menu jen tak nenašli a jediný způsob, kterým se nám podařilo spustit přehrávání, bylo až spuštění sportovní aktivity. Přehrávač se poté spustil automaticky.


Konektivita a aplikace

Oficiální aplikace pro telefon je samozřejmě rovněž v čínštině, museli jsme tedy na internetu pohledat přeloženou verzi do angličtiny. Spárování s hodinkami nebyl vůbec žádný problém, stejně tak jejich nastavování skrze aplikaci. Můžeme zde měnit například ciferníky (bohužel ale ne ten, který je vidět v pohotovostním režimu), nastavit aplikace, které mohou posílat do hodinek notifikace nebo řadit aplikace v hodinkách.

Spolehlivost připojení byla 100%, hodinky se samovolně neodpojovaly a zároveň se ihned připojily, pokud jsme se přiblížili. Díky tomu se uživatelé nemusí vůbec o nic starat a hodinky jsou stále připojeny k telefonu, pokud jste v jeho dosahu. Bez výtek.


Záznam aktivit a GPS

Díky přítomnost GPS se hodinky skvěle hodí pro chůzi, běh nebo jízdu na kole. Tažením prstu zleva doprava se dostáváme k fitness funkcím, kde lze rychle vybrat mezi chůzí, během či zdolávání převýšení. Po výběru jednoho ze sportů se automaticky spustí vyhledávání GPS pozice, které v našem případě trvalo přibližně 20 sekund – tak akorát na protažení před sportem.

Následuje odpočet doprovázen vibracemi a sportovní klání může začít. Automaticky se spustí i přehrávání hudby, pokud jsou připojena Bluetooth sluchátka. Dva kilometry běhu spotřebují při zapnuté GPS přibližně 5 % baterie a je tedy potřeba brát na vědomí, že častá sportovní aktivita vede k rychlému vybíjení.

Přesnost GPS je na dobré úrovni a rozhodně pro porovnávání svých výkonů stačí. Své výsledky lze prohlížet nejen v prostředí hodinek, ale také v mobilní aplikaci (pokud máte zároveň nainstalovanou nejnovější verzi Mi Fit). Hodinky pravidelně měří i srdeční tep, který si pak můžete zkontrolovat v grafu.

Bohužel zatím chybí nějaké větší propojení se známějšími aplikacemi pro sledování sportovních aktivit. A v tom může být prozatímní slabina celého zařízení, pokud patříte mezi náročnější sportovce. Podporu Google Fit bychom opravdu ocenili.


Baterie a výdrž – milé překvapení

Tak trochu jsme si zvykli, že chytré hodinky nabíjíme pomalu stejně často jako mobilní telefon. Tedy někdy každý den, někdy každý druhý. Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit slibují podle autorů až 5denní výdrž, pokud budete GPS funkci využívat jen občas (maximálně hodinu denně). Při našem používání jsme došli k podobným číslům.

Pokud jsme hodinky používali na spoustu notifikací a občas i GPS funkci (maximálně desítky minut denně), dostali jsme se skutečně k výdrži 5 dnů. Pokud by se člověk naučil na noc hodinky vypínat a GPS nepoužíval třeba vůbec, mohl by se dostat i třeba k týdenní výdrži. A to rozhodně nezní špatně, že?

Nabíjení pak řešeno jednoduchým dockem, do kterého se vsadí hodinky a ten se následně připojí do USB běžným MicroUSB kabelem. Lze tedy použít USB notebooku nebo běžnou nabíječku mobilního telefonu.

chytre-hodinky-xiaomi-huami-amazfit-nabijeni-dock

Závěr – potenciál do budoucna

Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit se na českém trhu prozatím neprodávají, a tak nelze v současné době říci jejich cenu. Cena na čínském trhu se pohybuje okolo 150 $, po připočtení DPH, marže, dopravy a dalších služeb bychom se mohli reálně dostat na částku okolo 5-6 tisíc korun.

Počin čínské společnosti na tom není vůbec špatně – smartwatch nabídnou moderní konstrukci z odolné keramiky, perfektně čitelný a úsporný displej, podporu GPS i vlastní paměť pro hudbu. Doplňuje to slušná výdrž na jedno nabití, která se blíží k 5 dnům průměrného používání.

Velkým mínusem je ale v současné době systém, který sice není sám o sobě vůbec špatný (je rychlý, jednoduchý i intuitivní), ale bohužel je pouze v čínštině. Český nebo alespoň anglický překlad je dosud v nedohlednu, což hodinky staví pro české zákazníky do obtížné pozice. Uzavřený systém bohužel nenabízí ani žádné další známé aplikace a nepřišli jsme ani na způsob, jak exportovat sportovní aktivity třeba do platformy Google Fit.

Závěrečný verdikt: Chytré hodinky Xiaomi Huami Amazfit mají velký potenciál a mohou se stát dobrým parťákem pro uživatele, kteří hledají moderní hodinky s GPS, delší výdrží na jedno nabití i rozumnou cenou. Bohužel vše v současné době zabíjí fakt, že jsou pouze v čínštině.

Pokud patříte mezi dobrodruhy a chcete se přiučit čínštině, hodinky poslouží dobře. Ostatním uživatelům doporučujeme ještě nějaký ten čas počkat, než se objeví lokalizace do příjemnějšího jazyka, nebo sáhnout po konkurenci.

Klady

+ Moderní design a kvalitní zpracování (odolnost IP67).
+ Čitelný a úsporný displej.
+ Podpora GPS.
+ Vnitřní paměť a možnost přehrávání hudby do Bluetooth sluchátek.
+ Slušná výdrž na jedno nabití.

Zápory

– Systém pouze v čínštině.
– Chybí podpora Google Fit.
– Ocenili bychom gesto poklepání pro probuzení obrazovky.
– Uzavřený systém s minimem dalších aplikací.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Xiaomimobile.cz.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)