Baterie s „hasicím přístrojem“ zabrání vzplanutí a explozi

baterie-s-hasicim-pristrojem-ico

Lithium-iontové baterie, které jsou instalovány do chytrých telefonů a mnoha dalších zařízeních, rozhodně nepatří k nejbezpečnějším. Za určitých okolností se totiž mohou vznítit a explodovat, jak jasně dokazuje loňská aféra kolem Samsungu Galaxy Note 7 (viz aktualita: Vyšetřování odhalilo příčinu požárů Samsungů Galaxy Note 7). Vědci proto pracují na bateriích s „integrovaným hasicím přístrojem“.

Výzkumníci ze Stanford University pracuji na bezpečnějších bateriích a vydali se poměrně zajímavou cestou. Nedávno totiž vytvořili lithium-iontovou baterii, která má „zabudovaný hasicí přístroj“. Podstata tkví v přidání chemické sloučeniny zvané trifenylfosfát do plastových vláken, která oddělují pozitivní a negativní elektrody. Jakmile baterie dosáhne teploty 150 stupňů Celsia, plastová vlákna se roztaví a uvolní chemickou látku, která zamezí vzplanutí baterie. Trifenylfosfát je sloučenina běžně používá jako zpomalovač hoření. Vědci, kteří nový bezpečnostní prvek testovali, tvrdí, že může uhasit plameny během pouhých čtyř desetin sekundy.

Princip baterií s integrovaným hasicím přístrojem Princip baterií s integrovaným hasicím přístrojem

Baterie s „hasicím přístrojem“ není novinkou

Samotná myšlenka není nová – s podobnými technikami se v minulosti již několikrát experimentovalo. Vedoucí výzkumu Yi Cui tvrdí, že od předchůdců se tento systém liší tím, že nebude mít vliv na výkon samotné baterie a látka se nebude uvolňovat při běžných teplotách. Předchozí pokusy o zabudování hasební látky do baterie výrazně snižovaly jejich výkonnost. „Naše chytré separátory zpomalující hoření za normálních podmínek nijak neovlivňují elektrochemickou výkonnost baterie. Nicméně jakmile dojde k potenciálnímu úniku tepla, zpomalovač hoření se aktivuje a utlumí požár nebo výbuch v zárodku.“ uvedl Yi Cui.

Zpomalovač hoření se aktivuje a utlumí požár nebo výbuch v zárodku Zpomalovač hoření se aktivuje a utlumí požár nebo výbuch v zárodku

Zprávy o nových technologiích v segmentu baterií přicházejí v poslední době poměrně často. Není se čemu divit – akumulátory jen velmi těžko drží krok s neustále rostoucím výkonem dnešních chytrých zařízení. Zatímco hardware současných smartphonů dnes může směle konkurovat kancelářským počítačům, baterie jsou z hlediska technologie v minulém století. Stejně jako ve většině ostatních případů ani zde není žádná záruka, že se nová technologie dostane do sériové výroby. Je to ale naděje, že se v budoucnosti budeme moci spolehnout na vyšší bezpečnost akumulátorů.

Co říkáte na nápad vědců ze Stanford University? Myslíte, že tudy vede cesta k vyšší bezpečnosti baterií? Nebo vás napadá jiný způsob, jak zamezit požárům a výbuchům akumulátorů? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidauthority.com, sciencemag.org, engadget.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)