Novinky v Hangouts 11: video zprávy a konec sloučených konverzací

hangouts_11_ico

Google uvolňuje další aktualizaci své komunikační aplikace pro Android. Hangouts 11 přinášejí hned několik zásadních novinek, mezi které patří možnost posílání video zpráv či konec sloučených konverzací.

Video zprávy

Patrně nejzásadnější novinkou je možnost posílání video zpráv. Poněkud paradoxní je, že tato možnost byla dostupná ve verzi pro iOS, nicméně na Android se v tomto směru až dosud tak nějak zapomnělo.

Funguje to velmi jednoduše: v konverzaci přibylo nové tlačítko s obrázkem kamery. Když na něj klepnete, dostanete možnost nahrát video, poté následuje potvrzení. Následně se video nahraje (o průběhu informuje indikační pruh), zpracuje (o tom informuje kruhový ukazatel) a nakonec si ho příjemce může přehrát.

Poněkud zvláštně ovšem působí skutečnost, že příjemce video nepřehraje přímo v Hangouts, ale musí k tomuto účelu spustit odpovídající aplikaci.

Na iOS mohou být videa dlouhá až dvě minuty, na Androidu to však vypadá, že bude možné odesílat ještě delší nahrávky.

Na novince v podobě video zpráv je nejzajímavější ta skutečnost, že ji jako první měli k dispozici uživatelé iOS a na uživatele Androidu přišla řada až nyní.

Konec slučování konverzací

Poměrně očekávané jsou změny týkající se podpory SMS zpráv v aplikaci Hangouts. Ty se daly čekat především poté, co samotný Google v rámci svého komunikátoru verze 7.0 doporučoval na práci s textovkami program Messenger (viz aktualita Hangouts 7.0: rychlé odpovědi, odklon od SMS a další novinky).

Hangouts 7.0 doporučovaly na práci s textovkami program Messenger Hangouts 7.0 doporučovaly na práci s textovkami program Messenger

Po aktualizaci na Hangouts 11 je tu další krůček tímto směrem – tato verze totiž odstraňuje sloučené konverzace. Aplikace sice nadále umí posílat běžné textové zprávy, nicméně již nebude možné přepínat mezi komunikací přes Hangouts a SMS v rámci jednoho vlákna. Ještě v předchozí verzi přitom bylo možné tuto funkci povolit či zakázat v nastavení. V případě aktivace pak šlo přes rozbalovací nabídku vybrat, zda bude zpráva odeslána přes Hangouts, nebo jako SMS. Nyní budou k dispozici samostatná vlákna pro jednotlivé typy konverzací, a to i v případě, že všechny zprávy budou v rámci stejného kontaktu. Konverzace přes Hangouts nejsou nijak označené, u vláken složených ze SMS zpráv je šedá ikona SMS.

Google k této novince připravil stránku nápovědy, kde vysvětluje situaci: „Když aplikaci Hangouts pro Android aktualizujete na verzi 11.0, nebudete už moci sloučit své konverzace Hangouts se zprávami SMS. Proč už slučování konverzací není k dispozici? Sloučené konverzace umožňovaly zobrazit zprávy Hangouts a SMS ve stejné konverzaci. Tuto funkci jsme se rozhodli odebrat, protože byla matoucí pro uživatele a málo využívaná. Pokud hledáte jinou aplikaci na zprávy SMS, doporučujeme vám aplikaci Messenger od Googlu.“ Sloučené konverzace budou automaticky rozděleny při aktualizaci.

Kde a jak získat Hangouts 11?

Google uvolňuje aktualizaci na Hangouts 11 postupně v několika etapách. Jednotliví uživatelé si tak budou muset počkat několik hodin až dnů, než na ně přijde řada.

Pokud se vám čekat nechce, můžete si stáhnout instalační balíček z alternativního zdroje APK Mirror. V takovém případě je ale nutné v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Soubor je podepsán Googlem a aktualizuje stávající verzi aplikace. Kryptografický podpis zaručuje, že soubor je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Hangouts
Hangouts

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)