TOPlist

Gululu: chytrá láhev ohlídá pitný režim vašich dětí

gululu_ico

Většina dospělých jedinců má problémy s dodržováním pitného režimu, tedy vypitím dostatečného množství tekutin v průběhu dne. Situaci lze řešit několika způsoby – například zaznamenáváním vypitého množství do nějaké aplikace, která vás upozorní v momentě, kdy je vhodné se opět napít. To ale vyžaduje jistou disciplínu, nutnou pro zaznamenávání vypitých tekutin. Ještě zásadnější je však dostatečný příjem tekutin pro děti, kterým tuto nutnost musí často připomínat rodiče. Řešením je chytrá láhev Gululu!

Gululu: láhev, která bude děti bavit

Se zajímavým nápadem přišla společnost Bowhead Technology, která věří, že naučí děti pít správné množství vody v průběhu dne. Jedná se o odolnou plastovou láhev, která má na boku displej zobrazující animované zvířátko, jež vtáhne dítě do dodržování pitného režimu formou hry. Na obrazovce „plave“ jeden z několika volitelných mazlíčků, který reaguje na to, když dítě s láhví manipuluje. Například se umí radovat, když se potomek napije nebo dostane závrať, pokud s láhví zatřepe. Další triky jsou spojené s dotekovými proužky po obou stranách. Jak dítě láhev používá, zvířátko roste a získává další dovednosti, kterými dítě podporuje v pravidelném pití.

Gululu: láhev, která bude děti bavit Gululu: láhev, která bude děti bavit

Propojení s chytrým telefonem

Na konci dne jsou data o množství vypitých tekutin uložena a synchronizována do telefonu rodičů, kde jsou k dispozici spolu s dalšími informacemi. Rodiče mohou například nastavit školní hodiny, kdy láhev nemůže být použita jako hračka, ale stále slouží ke sledování spotřeby, režim spánku, kdy je jas obrazovky nastaven na nejnižší úroveň, aby se zabránilo rozptylování nebo náhodnému probuzení dítěte a sociální systém pro propojení s dalšími dětmi, používajícími láhve Gululu.

Láhev je propojená s chytrým telefonem Láhev je propojená s chytrým telefonem

Sociální síť dovoluje dětem sledovat navzájem své skóre a umožňuje, aby jedno zvířátko navštívilo druhé, když jsou dvě láhve vedle sebe. Aplikace také nastavuje limity v závislosti na věku a váze dítěte.

Princip fungování láhve Gululu Princip fungování láhve Gululu

Děti má motivovat především snaha o udržování virtuálního mazlíčka, která má přispět ke zlepšení pitného režimu. Redaktor Russell Holly ze serveru Android Central, který Gululu testoval na vlastní dceři, skutečně potvrzuje, že dítě samo vypilo více tekutin než na začátku.

Láhev, respektive počítač obstarávající virtuálního mazlíčka, je napájena baterií, která dle výrobce vydrží až čtyři dny provozu, nicméně v praktickém testu musela do nabíječky zhruba každé dva dny. Nabíjení je řešeno bezdrátově a úroveň nabití prezentují rybičky, plující po displeji.

Pravidelný pitný režim je pro děti důležitý Pravidelný pitný režim je pro děti důležitý

Láhev Gululu není levná – na Kickstarteru ji pořídíte za 99 dolarů, tedy v přepočtu asi za 2 400 Kč. K dispozici je v pěti různých barvách. Pokud ale máte potomka, který zapomíná pravidelně pít, je to investice, která patrně stojí za to.

Zdroje: androidcentral.com, kickstarter.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)