TOPlist

Ukázkové aplikace od Googlu: DirectShare, MidiSynth a MidiScope

direct_share_ico

Tři nové aplikace z nadpisu, které Google publikoval, budou patrně zajímat jen vývojáře a skalní fanoušky operačního systému Android. Běžným uživatelům nepřinesou nic, neboť vlastně ani nic pořádného (=využitelného v běžném životě) nedělají. K čemu tedy jsou? Google na těchto programech prezentuje některé nové funkce a slouží primárně jako praktická ukázka pro vývojáře, kteří se mohou podívat, jak zlepšit své aplikace a podporovat nové prvky. Novinky v podobě programů DirectShare, MidiSynth a MidiScope byly prezentovány včera na oficiálním vývojářském blogu.

DirectShare

Systémové sdílení na Androidu slouží ke snadnému odeslání dat či informací z jedné aplikace do druhé a je jedním ze základních stavebních kamenů této platformy. Sdílení dat s dalšími uživateli je ale o něco složitější a zpravidla se při něm neobejdete bez nějakého dalšího programu. DirectShare je nová funkce v Android Marshmallow, která poskytuje rozhraní pro rychlé a intuitivní sdílení dat s konkrétním uživatelem, kterého si zvolíte ze seznamu. Ve skutečnosti se v případě DirectShare vlastně jedná o obyčejnou aplikaci pro posílání zpráv, která jen nabízí novou možnost. Příklad ukazuje, jak poskytnout funkci DirectShare a některé její možnosti.

Vývojáři, kteří hodlají pracovat s aplikací DirectShare, musí implementovat službu rozšiřující ChooserTargetService, přepsat metodu onGetChooserTargets () a provést ještě několik dalších úprav, které jsou popsány na oficiálním blogu.

Další informace o DirectShare najdete na oficiálních stránkách.

MidiSynth

Android 6.0 Marshmallow přichází s podporou MIDI. Aplikace MidiSynth ukazuje, jak lze pomocí API MIDI (android.media.mid) přijímat a přehrávat MIDI zprávy z připojených klávesnic. Aplikace zobrazí seznam dostupných zařízení, upozorní při připojení a odpojení MIDI zařízení a ukazuje, jak jsou přijímány a zpracovány MIDI zprávy. K telefonu, tabletu, či jinému zařízení s Androidem by tak v budoucnu mělo být možné připojit MIDI klávesnice.

Aplikace tedy v bodech umí:

  • Vypsat seznam dostupných zařízení (včetně jména, výrobce, možností, atd.)
  • Upozornit, když je zařízení MIDI připojeno nebo odpojeno.
  • Přijímat a zpracovávat zprávy.

Program také obsahuje jednoduchou implementaci oscilátoru a přehrávání tónů.

Další informace o MidiSynth najdete na oficiálních stránkách.

MidiScope

Také aplikace MidiScope ukazuje praktické využití API MIDI – konkrétně způsob přijímání a zpracovávání signálů, přicházejících z připojených zařízení. Nejde ale o přehrávání, nýbrž zobrazení těchto vstupních instancí v protokolu.

Další informace o MidiScope najdete na oficiálních stránkách.

Zdroje: Android Authority, Android Developers Blog.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)