TOPlist

Google (zase) chystá změnu vzhledu navigačních tlačítek

google_android_n_lista_ico

Náhledový obrázek tohoto článku zobrazuje, jak by mohla vypadat softwarová navigační tlačítka v připravovaném Androidu N. Pokud se tato verze potvrdí, můžeme ji očekávat přinejmenším na zařízeních s čistým operačním systémem – tedy telefonech Google Nexus. Zda se objeví i na obrazovkách jiných produktů je otázkou – navigační lištu si totiž výrobci mohou upravit dle svých potřeb.

Informace pochází od důvěryhodného, avšak z pochopitelných důvodů nepublikovaného zdroje. Bez ohledu na úroveň spolehlivosti je samozřejmě možné, že některé nebo všechny detaily budou ještě do uvedení finální verze změněny nebo úplně zrušeny. Platí tedy, že dokud není nic oficiálně oznámeno, nemůžeme s tím zcela jistě počítat.

Takto prý Google hodlá změnit navigační lištu Takto prý Google hodlá změnit navigační lištu

Redaktoři serveru Android Police, kteří s informací o změně vzhledu navigačních tlačítek přišli jako první, hodnotí spolehlivost informace na 70 %. Ve prospěch hovoří skutečnost, že zdroj této zprávy se v minulosti již několikrát ukázal jako spolehlivý a podal prý přesvědčivé důkazy. Pomyslné body ale byly odečteny za následující nedostatky:

  • V současnosti je to jediný zdroj – informaci tedy nelze ověřit.
  • Vzhled sám o sobě nemusí být konečný, nebo to může být pouze testovací design – i když se domníváme, že to je nepravděpodobné.
  • Není možné sdílet originální snímky obrazovky – obrázky, které vidíte v tomto článku, jsou pouze ručně vytvořenou kopií.

Jen pro Google Nexus, nebo pro všechny?

I kdybychom tedy vzali v potaz všechny skutečnosti, hovořící ve prospěch nové navigační lišty, stále nevíme nic o tom, zda ji Google připravuje pouze pro Nexusy, nebo jestli bude v tomto provedení určená i pro ostatní zařízení. Navíc je možné, že se ještě tento ovládací systémový prvek změní, nebo se vyhledávací gigant vrátí k původnímu konceptu.

Tlačítko Domů má nyní po čtyřech stranách barevné prvky, které jsou při dlouhém stisku animované. Zajímavou změnou je také černé pozadí – zde Android Police spekuluje, že by navigační lišta mohla být neprůhledná. S tím si ale dovolíme nesouhlasit, neboť by se z pohledu uživatelského prostředí jednalo o krok zpátky.

Vizuální změna tlačítka Domů rozhodně podle obrázku nepůsobí nijak dramatickým ani revolučním dojmem. Z hlediska používání a funkčnosti pak patrně nebude mít vůbec žádný dopad. I tak si ale dovolíme tvrdit, že rozdělí uživatele na dva nesmiřitelné názorové tábory – jedněm se oživení v podobě barviček bude líbit, druhým bude narušovat představu o čistém systému bez zbytečností.

Co říkáte na nové provedení navigačních tlačítek vy? Líbí se vám? Nebo spíše preferujete decentnější současnou podobu? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)