Google spouští Vyhledávání v aplikacích – nový způsob, jak hledat a najít

vyhledavani_v_aplikacich_ico

Jednou ze silných stránek operačního systému Android byly nesporně jeho vyhledávací schopnosti. Není divu – přeci jen za ním stojí jednička mezi webovými vyhledávači. Bohužel po odstranění možnosti prohledávání obsahu v zařízení, ke kterému došlo ve verzi 4.4 Ice Cream Sandwich, tyto schopnosti poněkud ochably. Google to hodlá napravit nově představenou funkcí Vyhledávání v aplikacích, kterou již dříve odhalily rozbory zdrojových kódů.

Vyhledávání v aplikacích najde, co hledáte

Funkce Vyhledávání v aplikacích je v podstatě rozšířením vyhledávací aplikace Google, ke které se dostanete přes widget na ploše nebo domovskou obrazovku Google Now. Po zadání hledaného výrazu jsou v horní liště nabídky jako Vše, Obrázky, Videa, Mapy, Zprávy, Aplikace a Knihy. Když nabídku posunete až na konec, najdete zde novou položku V aplikacích.

Vyhledávání v aplikacích umí aktuálně hledat v rámci programů Gmail, Spotify a YouTube. V následujících měsících pak přibude podpora aplikací Facebook Messenger, LinkedIn, Evernote, Glide, Todoist a Google Keep. Pokud nechcete, aby se některá aplikace zobrazovala ve výsledcích vyhledávání, můžete ji deaktivovat v nabídce Nastavení.

Co lze s novou funkcí hledat? Zde je několik příkladů:

  • Najít své kontakty a zprávy. Snadno najdete přítele, se kterým se chcete setkat, nebo název nové restaurace, o které se váš kamarád zmínil v chatu asi před měsícem.
  • Poslouchat své oblíbené skladby nebo pustit konkrétní video – vše najdete na jednom místě.
  • Udržovat pořádek ve svých úkolech a poznámkách. Chcete odškrtávat položky na nákupním lístku? Žádný problém – stačí ho najít a můžete začít.
Takto funguje Vyhledávání v aplikacích (pokud se animace nespustí, klepněte na obrázek) Takto funguje Vyhledávání v aplikacích (pokud se animace nespustí, klepněte na obrázek)

LG V20 exkluzivním pionýrem

Prvním telefonem, který bude plně integrovat tuto funkci, má být LG V20 – tedy první mobil, který se bude prodávat rovnou s operačním systémem Android 7.0 Nougat. Nabídka Vyhledávání v aplikacích u tohoto modelu dostupná přes ikonu/zástupce na domovské obrazovce. Bude prý umět hledat také v programech předinstalovaných výrobcem.

Takto bude funkce implementována na LG V20 (pokud se animace nespustí, klepněte na obrázek) Takto bude funkce implementována na LG V20 (pokud se animace nespustí, klepněte na obrázek)

Juno Cho, prezident společnosti LG Electronics, k výsledku spolupráce řekl: „V20 v kombinaci s vyhledávacími nástroji od Googlu umožní uživatelům vyhledávat informace, které potřebují, rychlejší, vhodnějším a inteligentním způsobem.“

O své soukromí se bát nemusíte

Možnost hledání v aplikacích se objeví na zařízeních s Androidem 6.0 Marshmallow a 7.0 Nougat, nicméně v tuto chvíli je patrně dostupná jen uživatelům, testujícím beta verzi aplikace Google. Dobrou zprávou je, že funkce bude dostupná i bez dostupného internetového připojení. Mělo by to znamenat, že zadané výrazy i výsledky zůstanou v soukromí a nejsou nahrávány jako součást údajů, které Google shromažďuje

My jsme novou funkci vyzkoušeli na redakčním telefonu Sony Xperia Z3 se čtvrtým testovacím sestavením Androidu N a beta verzí aplikace Google s číslem 6.3.36. Bohužel jsme jako odpověď na jakýkoli vyhledávací dotaz dostávali pouze hlášku The version of GMail on this phone is unsupported. Please update to newest version. („Verze GMailu na tomto telefonu není podporována. Prosím, aktualizujte na nejnovější verzi.“).

Zdroje: androidpolice.com, search.googleblog.com, lgnewsroom.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)