Omotal si nás Google kolem prstu? Jsme na něm tolik závislí?

jsme na googlu závislí

Nedávný výpadek Google služeb vyvolal obrovskou vlnu emocí. Mnozí smutnili, stěžovali si i vtipkovali na sociálních sítích. Tak či tak nám Google nechtěně ukázal, jak jsme na něj v současné době závislí. Měl by to být pro nás budíček?

Při výpadku Googlu si ani nevygooglujete, co se vlastně děje

Zní to asi vtipně, ale přesně to se včera dělo, když nefungoval vyhledávač Google. Dnešní doba je skvělá – něco nevím, zadám do Googlu a ihned dostanu odpověď. Skoro bychom se vsadili, že internetové prohlížeče včera přijaly tisíce dotazů typu „Proč nefunguje Google“. Výsledek se ale lidé nedozvěděli, a tak museli přistoupit k nejhoršímu – použít jiný vyhledávač nebo zapátrat na Facebooku, co se vlastně děje.

Spousta z vás nám dá jistě za pravdu, že Google si nás se svým vyhledávačem znamenitě přikoval a stali jsme se na něm závislí. V momentě, kdy byla tato služba vyřazena, nebylo vůbec snadné využívat jiné vyhledávač. Seznam měl jistě žně, jeho použití je však trochu odlišné a lidé odkojeni Googlem mohli narazit. Najít kýžené informace bylo těžší, protože konkurence vyhledává trochu jinak. Mohli bychom říci i hůře, ale to je spíše úhlem pohledu a zvyku.

google-vyhledavac

Večerní zábava bez YouTube a šok pro YouTubery

Vyhledávačem celá šlamastika nekončí – kdo chtěl strávit večerní pohodu u „kvalitní“ tvorby českých YouTuberů nebo se pobavit vtipnými karamboly zvířátek, opět nepochodil. YouTube dnes zdaleka není jen zdrojem návodů a účelových videí, ale mnohdy může i zastoupit televizi a běžné filmy v počítači. Pořadů a multimediální tvorby je zde nespočet, YouTube nás může pobavit i vzdělat. Nefunkčnost této služby vyděsila hlavně YouTubery, u nichž je fungování služby pro život nezbytné. Ve vzduchu poletovala vtipná představa desítek YouTuberů, kteří kráčí po zrušení YouTube na „pracák“.

google-youtuber

Nefunkční GMail, Hangouts a Google Drive – zde už končí sranda

Zatímco výpadek vyhledávače, YouTube a dalších „méně důležitých“ služeb byl spíše jen nepříjemným zážitkem, v případě e-mailu, Hangouts a úložišti Drive už šlo o velký problém. Na těchto systémech je totiž závislých spoustu firem a krátký výpadek mohl znamenat velké ztráty. Šlo to vidět i na fungování našeho webu a komunikace – v momentě, kdy došlo k výpadku, jsme nemohli využít zaběhlou komunikaci přes Hangouts ani GMail. Výměna informací a spolupráce se vrátila o několik let zpět.

Cenná data byla nepřístupná

Možná vůbec největším problémem je ale cloudové úložiště, kterému mnoho z nás svěřuje desítky i stovky gigabajtů důležitých dat. Googlu věříme, že jsou naše data v bezpečí, ale v momentě výpadku nám to bylo platné jako mrtvému zimník. Na naše data jsme nedosáhli. To samé se dá říci i o Googlu Dokumentech či Prezentacích, které byly náhle neaktivní. A to je nejen v byznysové sféře problém.

google-vyhledavac

Nešla vám WiFi v mobilním telefonu? Nebyli jste sami

Poměrně kuriózní pak byla situace, kdy se některé telefony s Androidem odmítaly připojit na domácí Wi-Fi síť. Ačkoliv nejsou služby Googlu k připojení k Wi-Fi samy o sobě potřeba, při každém připojování telefonu k Wi-Fi dochází k ověření přes Google captive portál. Pokud se telefon nedostane na servery Googlu, může vyhodnotit, že Wi-Fi nemá přístup k internetu a přehodit vás na mobilní připojení. Vtipné, že?

android-wifi

Pád zapříčinila vlastní chyba

Přestože přesný důvod pádu zatím neznáme, podle vyjádření Googlu se jednalo o chybu způsobenou běžnou údržbou sítě. Celkový kolaps ale bohužel nezastihl pouze služby Googlu, ale u mnohých i celkově připojení k internetu. Nefunkční se totiž staly i DNS servery od Googlu a jejich pád tedy pro mnohé představoval i pád internetu celkově. Výpadek se týkal zejména České republiky a třeba sousedi ze Slovenska povětšinou vesele surfovali dále.

Celý výpadek trval přibližně 2 hodiny a pro většinu z nás to byl spíše úsměvný okamžik. Dokonale nám ale ukázal, v jaké bryndě se můžeme bez Googlu ocitnout. Ačkoliv si to sami neuvědomujeme, Google se za poslední roky stal takovou ikonou, že jsme na jeho služby doslova závislí. Tento výpadek by pro nás mohl být budíčkem a alarmem zároveň a měli bychom se zamyslet, jestli je vhodné veškerá svá data a důležité funkce svěřovat jedné službě. Pokud máte data v cloudu i na pevném disku v uzavřeném trezoru, děláte správně.

Umíte si představit den bez Google služeb? Jste na jeho službách také závislí?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)