Google pracuje na opravě vážné chyby „mm-qcamera-daemon“, která přehřívala telefon

chyba_ico

Nedávno byla v Androidu 4.4.2 objevena chyba, která je veřejnosti známa jako mm-qcamera-daemon, což je jméno procesu, který za určitých okolností může začít používat až 50 % času procesoru. Výsledkem je zahřívání zařízení a výrazně zvýšená spotřeba elektrické energie. Zjištění důvodu přehřátí telefonu přitom není těžké – stačí se podívat do systémového nastavení do sekce Baterie, kde je k vidění seznam procesů, seřazený sestupně podle toho, jak moc spotřebovávají energii.

Google pracuje na opravě vážné chyby mm-qcamera-daemon v Androidu 4.4.2 Google pracuje na opravě vážné chyby mm-qcamera-daemon v Androidu 4.4.2

Samotné nalezení problému ovšem nestačí – v další fázi se čeká na to, jak se k chybě postaví Google. Ten již uznal existenci chyby s číslem 60058 a zahájil práce na opravě. Dočasným řešením má být dle oficiálního stanoviska restart zařízení, který by měl alespoň na nějakou dobu eliminovat výskyt problému. Někteří uživatelé potvrzují, že při restartu zařízení každý den se chyba neprojevuje.

Google také údajně poznamenal, že na chybě se do nějaké míry podílí nejnovější verze komunikátoru Skype, který zmiňovaný proces náhodně a opakovaně volá, ačkoli aplikace samotná v daných okamžicích neběží. Dalším možným dočasným řešením by tak údajně mohla být odinstalace Skype z telefonu, čímž by se riziko výskytu chyby mělo snížit.

Zatím nepadl žádný konkrétní termín, kdy by se postižení měli dočkat aktualizace s opravou, nicméně podle vývojářů je to jedna z aktuálních „vysokých priorit“. Horší zprávou je skutečnost, že Google uvedený update, který pravděpodobně ponese číslo verze 4.4.3, může vydat pouze pro zařízení Nexus. U ostatních telefonů bude nutné počkat, až výrobce připraví vlastní aktualizační balíček, přizpůsobený svému hardwaru.

Zdroje: 4PDA, Phandroid.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)