Google Nexus 7 – bude vylepšený model opět skvělý?

nexus-7-uk-delivery-date

Loňský rok by se dal v oblasti tabletů považovat za přelomový. Za vše může – tradičně – Google, který představil skvělý tablet Nexus 7. Tento sedmipalcový klenot přišel se skvělým zpracováním, vysokým výkonem a hlavně vznikl jako dítě samotného tvůrce Androidu. Již brzy se dočkáme vydání vylepšené verze. Bude opět tak skvělý?

Nexus 7

Cenou převrátil trh naruby

Než se zákazník rozhodne pro koupi nového přístroje, jeho zrak se zcela jistě zaměří pouze na konkrétní skupinu produktů, která odpovídá finančním možnostem. A zde platí stejné pravidlo jak s blechami v kožichu – čím méně, tím lépe. Zde Google zaúřadoval, když oznámil, že chce nový tabletí Nexus vpustit do světa s cenovkou 200 dolarů. Možná se zdálo, že za tuto cenu se bude šetřit opravdu na všem, ale praxe ukázala, že tomu tak není – poměr cena/výkon a kvalita přeskočil konkurenci o parník. Trh se najednou změnil na dobu před Nexusem 7 a po Nexusu 7. Spousta výrobců musela své modely zlevnit a připravit vhodné alternativy. Jako vždy ale těžil zákazník – a tak to má být. Díky, strejdo!

Skvělé zpracování zajistil Asus

Jelikož si jde cena a kvalita ruku v ruce, před vydáním padaly obavy, jak dobře bude tak vybavený model s nízkou cenovkou zpracován. Dočkáme se konstrukce, která může díky vrzání posloužit jako moderní hudební doprovod? Teď už máme jasno – ne! Sázka padla na jistotu v podobně společnosti Asus, která se na mobilní platformě věnuje především tabletům a má spoustu zkušeností. A vyplatilo se. Nexus 7 se již při prvním uchopení příjemně přitulí k vaší pokožce a vy si jej zamilujete. Tablet můžete klidně podrobit všemožnému ohýbání, které přijme pouze jako rozcvičku pomyslné páteře – ovšem bez zvukového doprovodu vrzání.

Za zrodem tabletu stojí také Asus Za zrodem tabletu stojí také Asus

Sedm palců se ještě vejde do kapsy

Je velikost tabletu – placky s dotykovým displejem – důležitá? Nesmírně. I když si spousta zákazníků libuje v desetipalcových tabletech, kterými nahrazují notebooky, sedmi palci se Google trefil do většího počtu bláznů s chutí pro koupi zvětšeného telefonu. A není divu – sedm palců je skvělým kompromisem. Přístroj se v rukou nepromění po několika minutách v horký brambor, který nesnáší hlavně vaše svaly, a módní specialisté mohou přístroj vměstnat do zadní kapsy džínů. Ale pozor – ne všechny kalhoty budou „Nexus 7 Ready“.

Nexus 7 se dá ještě vpravit do větších kapes u kalhot Nexus 7 se dá ještě vpravit do větších kapes u kalhot

Výkonu na rozdávání

Vysoký výkon, nízká cena. Kdybychom čárku v předchozí větě nahradily křížkem značící rozpor, nebudeme daleko od pravdy. Google nás však přesvědčil, že to jde i jinak a přerostlý Nexus dostal hnací motor jménem Tegra 3. Ano, tablet s cenou 200 dolarů a skvělým zpracováním dostal čtyřjádrový procesor a výkonný grafický čip. Podpořen 1GB RAM pamětí se z Nexusu 7 stává stroj, který se jen tak nezastaví – hrajte hry, přehrávejte video ve vysokém rozlišení nebo zvyšujte své ego v benchmarcích – s tím vším si tento stroj poradí.

Díky Tegře se dají hrát na Nexusu téměř všechny hry Díky Tegře se dají hrát na Nexusu téměř všechny hry

Softwarová péče na jedničku

Slovo Nexus se pro androidí obecenstvo stalo symbolem krásy a dokonalosti. Přístroje s tímto štítkem totiž dostávají ten nejlepší software, co je možné stvořit – čistý Android přímo od Googlu. Ten se vyznačuje především skvělou optimalizací, rychlostí a „čistým vzhledem“. A co víc! Objeví-li se Android s číslem třeba jen o jednu desetinu vyšším, budete jako majitelé těchto klenotů první, kdo jej mít bude. A to je obrovské plus zejména v případě, kdy se Google vytasí s větším updatem.

Přístroje Nexus dostanou nejnovější Android vždy jako první Přístroje Nexus dostanou nejnovější Android vždy jako první

32GB verze s 3G zaplnila mezeru

I když se stal Nexus 7 darem z křemíkových nebes, nebyl dokonalý. Mnoho uživatelů jej odsoudilo k smrti zejména kvůli malé interní paměti bez možnosti navýšení a absenci 3G slotu. To se ale vyřešilo vydáním Nexusu 7 32 GB, který nabídne dostatek prostoru – komu nestačí, stačí po sobě občas uklidit – a internetové připojení kdekoliv na cestách.

 

Kosmetická změna u 32GB modelu - slot pro SIM kartu Kosmetická změna u 32GB modelu – slot pro SIM kartu

Vylepšený Nexus 7 – jaký bude?

Výborný Nexus 7 bude ještě lepší. Tak nás láká Google na chystaný model sedmipalcového tabletu. A my tomu po zkušenostech prostě věříme.

Full HD na sedmi palcích? Vypadá to nadějně

Ačkoliv si uživatelé současných modelů zase tolik na počet pixelů displeje nestěžují, dnešní rok je ve znamení zjemňování a lákání našeho zraku na pidipixely. A nový Nexus 7 by měl podle všeho do těchto kolejí také naskočit. Proslýchá se, že HD rozlišení vystřídá Full HD a jemnost displeje rázem povyroste na hodnotu kolem 300 PPI – a to je skvělé! Lidskému oku bude displej ještě více lahodit a bude to změna vítaná, i když ne nezbytná.

 

Full HD rozlišení by zajistilo skvělou jemnost displeje Full HD rozlišení by zajistilo skvělou jemnost displeje

Tegru 3 nahradí konkurence

Na výkon jsme si ani v době recenze rozhodně nestěžovali, u nového modelu si ale podle všeho vyzkoušíme čip od konkurence – Qualcomm Snapdragon. A my musíme říci, že je to vítaná změna. Novější Snapdragony jsou o dost lepší než Tegra 3 a reálné nasazení Tegry 4 je stále v nedohlednu. Je to tedy logický a vítaný krok.

Qualcomm Snapdragon nahradí Tegru 3 od Nvidie Qualcomm Snapdragon nahradí Tegru 3 od Nvidie

Android 5 na palubě

Představení dalšího Nexusu = další verze systému Android. Toto nepsané pravidlo by mohlo platit i nyní, neboť se vydání Androidu 5 blíží. Spojí Google tyto dvě velké akce dohromady? My doufáme, že ano a že bude mít vylepšený Nexus 7 Android 5 na palubě od počátku. A kdyby náhodou ne, určitě se aktualizace dočká.

Nový Android 5 by se mohl jmenovat Limetkový koláč (Key lime pie) Nový Android 5 by se mohl jmenovat Limetkový koláč (Key lime pie)

Představení snad již brzy na Google I/O

Americká společnost nás ráda napíná jako struny a my těsně před Google I/O – akcí, kde Google představí své novinky – stále nevíme, co nového se na trh dostane. My ale pevně věříme, že se období mezi 15. a 17. květnem zapíše do dějin jako vydání druhé generace sexy tabletu Nexus 7. Držte palce s námi.

Google I/O letos vypukne již 15. května - dočkáme se zde nového Nexusu 7? Google I/O letos vypukne již 15. května – dočkáme se zde nového Nexusu 7?

Bude skvělý? Zcela určitě

Odhadnout úspěch zařízení, které ještě nebylo představeno, je v zásadě těžké a někdy nemožné. V případě Nexusu 7 to však nemusí platit. Stačí si posbírat jednotlivé střípky informací o novém modelu, přiložit vyšlapané cestičky dosavadním Nexusem 7 a jsme zavedeni k ukazateli, který hlásá – Nexus 7 II budete milovat. A když se to může zdát zatím pouze jako zbožné přání, my s tím tak trochu počítáme. Přeci jen – vzít něco skvělého a ještě vylepšit, to většinou dopadne dobře. Pokud zůstane také cena (což by měla), není co řešit. Doufejme, že Google (ne)mile nepřekvapení.

Nový Nexus 7 bude jistě úspěšný Nový Nexus 7 bude jistě úspěšný

Vlastníte Nexus 7? Jaký je? Těšíte se na jeho vylepšený model?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)