TOPlist

Google v tichosti spustil službu Google Meet. K čemu má sloužit?

google-meet-ico

Ve druhé polovině loňského roku Google oznámil svůj záměr posunout komunikační aplikaci Hangouts blíže k firemní klientele. Součástí tohoto kroku byla také integrace Hangouts do balíku služeb G Suite. Běžným uživatelům pak nabídl jednoduché alternativy v podobě aplikací Allo a Duo, které se však zatím nedokázaly prosadit. Nyní vyhledávací gigant bez jakékoli snahy o publicitu spustil na adrese meet.google.com novou službu Google Meet.

Už na první pohled je evidentní podoba s webovou verzí Hangouts, kterou evokuje především fotografie na pozadí. Na rozdíl od Hangouts zde ale není možné zahájit telefonní hovor nebo textovou konverzaci. Ve zdrojových kódech se v popisku stránky nacházejí věty: „Setkání od Googlu v reálném čase. S pomocí webového prohlížeče sdílejte video, domovskou obrazovku a prezentace s kolegy a zákazníky.“ Úvodní strana umožňuje zadání kódu schůzky pro připojení a zobrazuje události naplánované v Kalendáři Google. Zatím zde ale není způsob, jak naplánovat či začít nový hovor.

Webová stránka služby Google Meet Webová stránka služby Google Meet

Informace o Google Meet vydolovány z verze pro iOS

V Apple App Store je již aplikace Google Meet ke stažení. Produktová stránka na webu G Suite zatím nefunguje a zobrazuje při pokusu o otevření chybu 404. Poněkud paradoxní je, že v Obchodě Play zatím žádný program pro Google Meet nenajdete. S ohledem na to, že webové stránky meet.google.com byly spuštěny teprve v úterý, lze předpokládat, že Google vyčkává na oficiální oznámení.

Další informace se podařilo vyčíst ze snímků aplikace v App Store. Vyplývá z nich, že Google Meet má sloužit jako prostředek pro firemní jednání – alternativa k Hangouts v oblasti textové, hlasové a video komunikace. V rámci aplikace mohou uživatelé používat celou řadu funkcí, které usnadňují týmovou komunikaci. Například pokud jste na cestách a nemůžete z nějakého důvodu použít video chat, máte možnost svůj tým zavolat pomocí speciálního „telefonního čísla“. Díky tomu by mělo být snadné získat všechny informace, které potřebujete, i při řízení nebo ve vlaku. Aplikaci lze také propojit s dalšími službami, jako jsou Gmail a Kalendář Google. Díky nim mohou spolupracovníci zvolit vhodnou dobu pro volání. Lze předpokládat, že Google Meet bude po spuštění stejně dobře spolupracovat i s ostatními součástmi G Suite.

Podobně jako Hangouts, také Google Meet nabídne skupinové videohovory v rozlišení HD s až třiceti účastníky (připomeňme, že video chat je na Hangouts omezen na 10 osob). Hlavní obrazovka aplikace zobrazí seznam plánovaných schůzek spolu s dalšími detaily, jako jsou čas, místo, předmět, účastníci a další. Klepnutím na zelené tlačítko je možné se připojit v režimu video chatu, tlačítka pak umožňují ztlumit hovor nebo vypnout video. Ve velkých konferencích je připraveno hlavní okno v horní části, kde můžete sledovat toho, kdo právě mluví. Pod ním následuje seznam účastníků se jmény a e-maily.

Předpokládáme, že další detaily se dozvíme, až Google svou novou službu oficiálně představí. Je jasné, že Hangouts do starého železa ještě nemíří – naposledy tento týden v nich Google vylepšil indikátor nepřečtených zpráv.

Co myslíte, že bude hlavní devizou služby Google Meet?

Zdroje: androidauthority.com, techcrunch.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)