Google Mapy 5.7 s navigací využívající MHD a stahováním mapových dat

google-maps-new-interface1

Google dnes vydal aktualizaci aplikace Google Mapy pro Android, která přináší několik zajímavých novinek.

nav1

MHD navigace

První je Transit Navigation (Beta), která vás naviguje skrz MHD. Podle vaší aktuální polohy najde nejbližší zastávku včetně nejbližšího spoje, při jízdě v MHD pak využívá GPS polohy a včas vás upozorní, že máte vystoupit, přičemž na displeji ukazuje seznam zastávek před vámi. To se velmi hodí v úplně cizím městě, obzvlášť pokud nemluvíte jazykem dané země. V tomto režimu lze mapy klidně přepnout na jinou aplikaci, Mapy vás samy upozorní notifikací a vibracemi v místě vaší zastávky. Na seznamu podporovaných měst je i 6 českých a národní linky poskytované Student Agency. Pro Ostravu však MHD navigace (doufáme, že dočasně) nefunguje :(

Menšího redesignu se dočkalo i uživatelské rozhraní, které nyní nabízí možnost hlasové navigace přímo při vyhledávání (pouze pro navigaci autem nebo pěší).

search suggest

Vylepšený našeptávač

Většího redesignu (ale ne zas tak moc :) se dočkaly výsledky našeptávače pro vyhledávání – navržené výsledky nyní mají také odpovídající ikony – např. ikonka hodin pro již jednou hledané výrazy, ikonka hvězdičky pro oblíbená místa apod. Našeptávač je také inteligentnější a dokáže využít dříve obdržených adres (Google už ale nezmiňuje jak obdržených) jejich upřednostněním v „našeptaných“ výsledcích.

Obrazovka s detaily místa dostala nový prohlížeč fotek. K tomu asi není moc co dodat :)

maps-download-4

Rozšíření pro stahování map

Poslední nepříliš zmiňovanou funkcí je pak stahování mapových dat do paměti telefonu. To je potřeba aktivovat z Google Labs – stiskněte Menu -> Více -> Laboratoře a tam jednoduše tapnout na ‚Stáhnout oblast mapy‘. Rozšíření pak lze využít při dlouhém přidržení prstu na libovolné místo na mapě a v detailech místa vybrat položku ‚Stáhnout oblast mapy‘. To vám do telefonu stáhne data 16 km okruhu od zvoleného místa, takže je možné pak mapy používat i bez připojení k internetu.

[Zdroj: Google Blog a Android Central]

Martin Klapetek
O Autorovi - Martin Klapetek

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)