Google Keep: 5 tipů na funkce, které možná nepoužíváte či neznáte

keep_tipy_ico

Aplikace pro správu poznámek by měla splňovat přinejmenším tři kritéria: měla by být jednoduchá s možností zadat více typů poznámek, schopná provozu na více platformách (přinejmenším mobil a web) a neměla by zabírat příliš mnoho místa v úložišti a operační paměti. Aplikace Google Keep tyto tři podmínky naplňuje beze zbytku, proto si našla již více než padesát milionů uživatelů. Kromě vytváření prostých textových poznámek, zvládá také odrážkové „odškrtávací“ seznamy, zadávání hlasem a přidávání fotografií. Tím ale možnosti tohoto nástroje zdaleka nekončí! V tomto článku vám představíme rovných pět funkcí, které možná neznáte či nepoužíváte.

Google Keep umí textové poznámky, odrážkové seznamy, zadávání hlasem a přidávání fotografií. Google Keep umí textové poznámky, odrážkové seznamy, zadávání hlasem a přidávání fotografií.

Upomínky k místu

Toto je jedna z funkcí, kterou asi většina uživatelů nepoužívá, přitom může být velice užitečná! Kolikrát se vaše poznámky vztahují nikoli k datu a času, ale ke konkrétnímu místu? Například rohlíky a mléko budete chtít patrně koupit v obchodě s potravinami. Své zdravotní obtíže nejlépe proberete (kromě příbuzných a přátel) se svým ošetřujícím lékařem. Slíbili jste rodičům opravu počítače „až přijedete na návštěvu“? A právě zde vám může být Google Keep velmi užitečný. Umí totiž upozornit na danou poznámku v momentě, kdy se objevíte v určeném místě.

Jak tedy na to? Řekněme, že máte připravenou poznámku, na kterou chcete upozornit při návštěvě svého oblíbeného obchodu.

  1. V dolní části okna je tlačítko Připomenout.
  2. Když na něj klepnete, zobrazí se nabídka dne a času, kdy vám bude poznámka připomenuta.
  3. Klepněte na tlačítko s obrázkem hodin a zobrazí se nabídka Připomenutí času a Připomenutí místa. Zvolte druhou nabízenou možnost.
  4. Do vyhledávání napište název místa, na kterém chcete poznámku připomenout.
  5. Potvrďte volbu místa.
  6. Poznámka by nyní měla mít připomínku vztaženou k místu.

Jakmile se ocitnete v daném místě, zobrazí se v oznámeních připomenutí. Aplikace si tak nejen pamatuje, co chcete koupit, ale ve vhodný moment vám také tuto informaci předloží.

Převod textů z obrázků

Pokud chcete do poznámek uložit text – například z učebnice, knihy, prospektu, prezentace, … – můžete samozřejmě udělat fotku a přiložit ji k poznámce. Pokud ale budete s textem chtít dále pracovat – například ho citovat, zařadit do dalších dokumentů či materiálů – má Google Keep velmi užitečnou pomůcku. Namísto pracného opisování využijte funkci rozpoznávání textů. Tato funkce však vyžaduje funkční připojení k Internetu a (pochopitelně) fotografii, snímek obrazovky nebo jiný obrázek, který obsahuje text.

Jak tedy na to?

  1. Vytvořte v Google Keep novou poznámku a připojte k ní obrázek.
  2. Poté, co bude dokončeno nahrávání obrázku, otevřete kontextovou nabídku.
  3. Zvolte položku Načíst text z obrázku.
  4. Text z obrázku bude následně převeden do obsahu poznámky, kde ho můžete dále upravovat.

Kvalita převodu samozřejmě závisí na mnoha faktorech – především na čitelnosti předlohy. Na základě zběžného testu však můžeme konstatovat, že výsledky jsou poměrně uspokojivé.

Barvy pro lepší přehled

Díky barvám budou vaše poznámky nejen lépe vypadat, ale lze je tímto způsobem také kategorizovat. Stačí jen několik klepnutí a vaše poznámka může mít jednu z osmi barev – na výběr je bílá, červená, oranžová, žlutá, šedá, modrá, zelenomodrá a zelená.

Expert na produktivitu Mike Vardy doporučuje používat barvy pro snadnější orientaci. Sám přitom používá čtyři barvy pro čtyři kategorie: osobní, pracovní, jiné a dokončené. Můžete také rozdělit úkoly do několika kategorií a přiřadit každé kategorii jednu barvu. Pak bude pro vás snazší rozhodnout se, který úkol byste měli udělat jako první.

Barvu poznámce přiřadíte takto:

  1. Vytvořte v Google Keep novou poznámku, nebo otevřete již existující.
  2. V horním panelu nástrojů klepněte na tlačítko s malířskou paletou.
  3. Zvolte barvu dle svých představ či pravidel.

Pokud si v barvách zavedete nějaký řád, uvidíte, o kolik lépe se vám bude v aplikaci orientovat.

Obnova smazaných poznámek

Pokud omylem odstraníte poznámku z Google Keep, můžete ji obnovit. Hned na začátek ale nezapomeňme na jeden důležitý fakt: totiž že obnovení je možné pouze do sedmi dnů od smazání.

Chcete-li obnovit smazanou poznámku, postupujte takto:

  1. Otevřete postranní nabídku.
  2. Přejděte do sekce Koš.
  3. Vyberte poznámku, kterou chcete obnovit.
  4. Po výběru poznámky uvidíte v pravém horním rohu obrázek škrtnutého koše.
  5. Klepněte na toto tlačítko pro obnovení poznámky.

Jednoduchá spolupráce s dalšími uživateli

Chcete-li některou z poznámek sdílet s dalším uživatelem (hodí se například v domácnostech pro nákupní lístek, do kterého mohou přidávat položky všichni účastníci), pak Google Keep nabízí funkci sdílení.

Jak tedy na to?

  1. Vytvořte nebo otevřete poznámku, kterou chcete sdílet s dalším uživatelem.
  2. V horním panelu nástrojů klepněte na ikonu s postavičkou a znaménkem „plus“.
  3. Zadejte adresy uživatelů, se kterými chcete poznámku sdílet.
  4. Dialog pro sdílení uložte.

Pozvaným uživatelům přijde e-mail s informací, že s nimi sdílíte poznámku.

Obsah poznámky mohou upravovat všichni uživatelé, se kterými jste ji sdíleli. Organizační nástroje, jako jsou barvy, upomínky a archivace, ale sdíleny nejsou. V případě odstranění poznámky do koše bude tato smazána také všem dalším uživatelům.

Ovládáte Google Keep? Podělte se!

Znáte nějaké další tipy a triky pro Google Keep, které jsme zde neuvedli? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích pod tímto článkem!

Google Keep

Google Keep

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Inspirováno článkem 5 Powerful Google Keep Features You Might Not be Using ze serveru DroidViews.

Chcete přispět k tvorbě návodů pro běžné uživatele a navíc vyhrát každý měsíc Nexus 6? Staňte se Mobile Masterem a natočte jednoduchý třeba na Google Keep.

logo-mobile-master-04-360x131-360x131

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)