TOPlist

Google Keep v nové verzi rozpoznává ručně psaný text

google-keep-rucne-psany-text_ico

Nová verze aplikace Google Keep s číslem 3.4 nepřináší na první pohled žádné novinky. To hlavní je totiž ukryto v nabídce poznámky s nákresem (ikona propisovačky v dolní nástrojové liště). Dosud bylo možné takový typ poznámky jen odeslat, nebo smazat. Aktualizace přidává do kontextové nabídky novou položku, díky které Google Keep rozpoznává ručně psaný text. Další chystanou novinku pak odhalil rozbor zdrojových kódů.

Jak rozpoznat ručně psaný text?

Funkcí pro rozpoznávání textu disponuje Google Keep již nějakou dobu. K nalezení byla v nabídce při vkládání obrázku do poznámky jako položka Načíst text z obrázku. Pokud jste takto nechali zpracovat nějaký obrázek, použila aplikace funkci optického rozpoznávání znaků (OCR). Identifikovaný text pak vložila do obsahu poznámky, kde s ním bylo možné dále pracovat.

V poslední verzi přibyla podpora ručně psaného textu v režimu nakreslených poznámek. Stačí tedy napsat jakýkoli text na obrazovce rukou nebo stylusem a následně využít funkci Načíst text z obrázku v kontextové nabídce. Napsaný text je následně rozpoznán a vložen do textové části poznámky. Ze zběžného otestování soudíme, že je nutné psát poměrně čitelně, aby algoritmus rozpoznal jednotlivé znaky. Bohužel česká diakritika činila aplikaci problémy.

Další změny v režimu kreslení

V režimu kreslení tím ale změny nekončí. Rozbor zdrojových kódů odhalil přípravu nových funkcí v podobě vkládání samolepek, tvarů a textu. Můžeme předpokládat, že samolepky a tvary bude uživatel vybírat v nějaké nabídce, přičemž v dalším kroku je bude moci přizpůsobit svým požadavkům a představám. V případě textu bychom čekali standardní nástroj pro vložení písmen a slov do obrázků namísto jejich psaní rukou. Předpokládat můžeme také alespoň základní možnosti formátování, jako je velikost písma a barva textu. Možná se dočkáme i možnosti změny fontu. Keep však není textový editor, takže není důvod, aby nabízel nějaké pokročilejší formátovací funkce.

Kde získat Google Keep 3.4?

Na redakčním telefonu Sony Xperia Z3 s Androidem 6.0.1 jsme aktualizaci aplikace Google Keep obdrželi v pátek ráno. Google obvykle uvolňuje updaty postupně, takže je možné, že si budete muset počkat několik hodin až dní.

Jestliže se vám čekat nechce, můžete si stáhnout instalační balíček z alternativního zdroje APKMirror. Soubor je velký 10,9 MB a můžete ho použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším. Před instalací je však nutné v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Zdroj: androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)