Google integruje Keep do svých Dokumentů. Co spojení přinese?

google-integruje-keep-do-svych-dokumentu-ico

Google integruje Keep do svých Dokumentů. Zatím to platí pouze pro nástroje pro firmy, které vyhledávací gigant nabízí pod hlavičkou G Suite. Přesto ale stojí za to vědět, co toto spojení uživatelům nabízí.

Základní myšlenka je víceméně prostá: poznámkový systém Google Keep se stává součástí balíku aplikací G Suite. Uživatelé této služby ho tak najdou v nabídce mezi ostatními programy. Podstatně zajímavější je integrace Keepu do Dokumentů Google, díky které lze poznámky, seznamy, obrázky a další prvky vkládat například do textového dokumentu pouhým přetažením myší. Vcelku jasnou představu, jak to celé funguje, si můžete udělat z následující animace.

Google integruje Keep do svých Dokumentů Google integruje Keep do svých Dokumentů

Google integruje Keep do svých Dokumentů a zaplňuje tím mezeru v nabídce svého balíku G Suite, ve kterém chyběl jednoduchý nástroj pro zaznamenávání poznámek, upomínek a rychlé ukládání dalších materiálů.

Vyhledávací gigant na svém blogu uvádí: „Skvělé nápady se mohou vynořit na nečekaných místech. Vytvořili jsme Keep, abyste mohli zachytit své myšlenky kdykoliv a kdekoliv. Šikovné nástroje vám pomohou snadno uspořádat poznámky, nápady a úkoly.“

Jak Google integruje Keep do svých Dokumentů?

Poznámky, seznamy a kresby tedy uživatel zadá do aplikace pro Android či iOS, případně ve webovém prohlížeči. Ve webové aplikaci Dokumenty Google si pak jednoduše aktivuje panel nástrojů Keep, který se otevře po pravé straně právě upravovaného dokumentu. S poznámkami lze pak pracovat například následovně:

  • Přetáhnout je z Keepu přímo do dokumentu.
  • Vyhledávat v poznámkách, zatímco v dokumentech hledáte další informace potřebné k dokončení projektu.
  • Přidávat nové poznámky do Keepu, včetně možnosti uložit vybraný text jako novou poznámku (stačí klepnout pravým tlačítkem myši a zvolit Uložit do poznámek Keep). Při otevření bude poznámka obsahovat odkaz zpět do zdrojového dokumentu, takže se k němu můžete kdykoli vrátit.

Ačkoli ne každý potřebuje aplikaci na uchovávání poznámek, pro Google je důležité rozšiřovat nabídku svých cloudových služeb. Konkurence totiž neusíná na vavřínech a například Microsoft byl v tomto směru o krůček napřed díky svému řešení OneNote, jež uživatelům balíku Office 365 nabízí v podstatě velmi podobné funkce. Google svůj Keep postupně vylepšuje – například v říjnu přibyla možnost přišpendlit důležité poznámky a v prosinci rozpoznávání ručně psaného textu.

Popsaná integrace poznámek Keep do Dokumentů Google by se měla projevit u všech uživatelů balíku G Suite během následujících dvou dnů.

Je integrace poznámek Keep do Dokumentů Google dobrý nápad?

Zdroje: androidcentral.com, blog.google, gsuiteupdates.googleblog.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)