Google Family Link konečně přináší rodičovskou kontrolu na Android

google-family-link-konecne-prinasi-rodicovskou-kontrolu-na-android-ikona

Častými uživateli mobilních telefonů a tabletů s Androidem jsou samozřejmě i děti. Nejen na ně tak cílí producenti her, dětských filmů, pohádek a dalšího obsahu. Ani Googlu není tato cílová skupina lhostejná – přeci jen si v našich potomcích vychovává své budoucí potenciální uživatele. Nyní vyhledávací gigant přichází s nástrojem pro rodiče. Google Family Link je zatím jen na pozvánky a pouze pro uživatele v USA, můžeme však předpokládat, že po počáteční fázi bude rozšířen i do zbytku světa. Rodič díky tomuto nástroji může ovlivnit třeba to, jaké aplikace může dítě spouštět, limity a pravidla používání.

Jak Google Family Link funguje?

Google Family Link umožňuje rodičům vytvořit účet Google pro dítě, jehož správu budou mít na starosti. Účty půjde zakládat i pro děti mladší 13 let. Při nastavování účtu bude rodič vyzván k zaplacení částky 0,30 dolarů. Nejedná se však o snahu vydělávat – Google vyžaduje ověřitelný souhlas rodičů pro shromažďování osobních informací o dětech, a platba kartou je nejjednodušší schválenou metodou.

Jak funguje Google Family Link? Jak funguje Google Family Link?

Po instalaci aplikace a přihlášení do tohoto účtu dostanou rodiče řadu možností. Získají například přehled o tom, co si dítě stáhlo z Obchodu Play a zároveň mohou sledovat, kolik času tráví v jednotlivých aplikacích. Výstupy jsou prezentovány v podobě týdenních a měsíčních souhrnů. Instalaci aplikací mohou rodiče také schvalovat a zamítat. K dispozici jsou také limity používání, kdy rodič může určit, kolik času smí potomek na zařízení během dne strávit. V určených nočních hodinách, kdy má dítě spát, lze telefon nebo tablet vzdáleně uzamknout.

Co Google Family Link zatím neumí a nedělá, je nabídnutí „dětských verzí“ aplikací Google, ani možnost zakázat určité aplikace (například Hangouts nebo Chrome).

Přístup je zatím omezený

Kromě omezení na USA je tu ještě další limitující faktor: Google Family Link funguje pouze na zařízeních s Androidem 7.0 Nougat nebo vyšším. S ohledem na to, jak málo telefonů a tabletů disponuje touto verzí (dle posledních čísel 2,8 %), je to poměrně pozoruhodné omezení. Navíc tablety, které jsou u dětí přeci jen obvyklejší než telefony, poslední verzi Androidu zatím ještě nedostaly.

Rodiče ve Spojených státech si počínaje dneškem mohou požádat o pozvánku Rodiče ve Spojených státech si počínaje dneškem mohou požádat o pozvánku

Rodiče ve Spojených státech si počínaje dneškem mohou požádat o pozvánku na včasný přístup k programu Google Family Link. Google žádá uživatele o zpětnou vazbu, jak službu vylepšit, než ji spustí pro všechny.

Dle našeho mínění jde o krok směrem k tomu, aby byl Android použitelný v rodinách s malými dětmi. Ty často chtějí (a leckdy i opravdu potřebují) telefon, ale neměly by mít v jeho rámci neomezený přístup. Mnozí rodiče to řešili v rámci „normálních“ účtů Google pomocí různých aplikací a softwarových řešení. Do budoucna bude Family Link jednoduché řešení pro všechny rodiče, kteří se rozhodnou poskytnout ratolestem jejich první účet Google a telefon či tablet.

Hlídáte aktivity svých dětí na mobilních zařízeních? Jak?

Zdroje: 9to5google.com, families.google.com, androidcentral.com, androidheadlines.com, androidpolice.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)