Google Cloud Print v praxi aneb Jak na tisk z telefonu

gcp_ico

Google minulý týden ve středu uvolnil aplikaci Cloud Print pro Android. Ukážeme vám, k čemu je tento program vlastně dobrý, jak nastavit a provádět tisk z telefonu. Povíme si také více o tom, co vlastně Google Cloud Print je.

Co je Google Cloud Print?

Pravděpodobně jste už slyšeli o sdílených tiskárnách, na kterých skrze počítačovou síť mohou tisknout dva nebo více počítačů. Tato funkce je ale omezena pouze na lokální počítačovou síť (LAN) a vyžaduje konfiguraci síťového sdílení, většinou instalaci ovladačů na všechny počítače a nastavení oprávnění. „Cloudový tisk“ může například řešit otázku, jak z domova vytisknout dokumenty na tiskárně v práci, aniž byste se museli připojovat skrze VPN.

Google Cloud Print je tedy webová služba propojená s desktopovou aplikací Chrome, která funguje na operačních systémech Windows, Mac OS X a Linux. Umožňuje vzdáleně tisknout skrze cloud z prakticky jakéhokoli prostředí (počítač, notebook, tablet, mobilní telefon, web, …) na kterékoli zařízení, ke kterému má uživatel přístup. Není přitom nutné instalovat ovladače cílové tiskárny na zařízení, ze kterého hodláme tisknout – ve většině případů je nezbytné mít ovladače jen na cílovém počítači, který bude tisk provádět, což je proti běžnému síťovému sdílení poměrně velká úspora času. Některé tiskárny (viz níže) jsou schopny tisknout z cloudu i samostatně, tedy bez nutnosti připojení k PC.

Google představil Cloud Print v dubnu 2010 jako budoucí řešení pro tisk z operačního systému Chrome OS. Poté uvolnil předběžnou verzi zdrojového kódu. 25. ledna 2011 dosáhla služba stádia beta verze dne, ve kterém je dodnes. Od 14. prosince 2011 Google Cloud Print umožňuje uživatelům jednoduchým způsobem sdílet tiskárny.

Odpovědi na další otázky k této službě najdete na oficiální stránce nápovědy.

Jak nastavit tiskárnu a počítač?

Jako první si na stránce Tiskárny podporující tisk z cloudu zjistěte, zda vaše tiskárna přímo podporuje tuto formu tisku. S velkou pravděpodobností zjistíte, že tiskárna tuto funkci nemá, nicméně existuje poměrně jednoduché řešení v podobě Cloud Print Connectoru. Budete ovšem potřebovat webový prohlížeč Google Chrome, do kterého je „konektor“ implementován od verze 9, oficiálně byl povolen v 16. verzi a účet Google.

Pokud obojí máte, pokračujte následovně:

  1. Klepněte na tlačítko Přizpůsobení a ovládání Google Chrome a z nabídky vyberte Nastavení.
    Přizpůsobení a ovládání Google Chrome - Nastavení Přizpůsobení a ovládání Google Chrome – Nastavení

  2. Na úvodní stránce klepněte na Zobrazit rozšířená nastavení a v sekci Google Cloud Print klepněte na Přidat tiskárny. Můžete také narazit na volbu Přihlásit se do služby Google Cloud Print – v takovém případě je postup identický.
    Zobrazit rozšířená nastavení-Google Cloud Print-Přidat tiskárny Zobrazit rozšířená nastavení-Google Cloud Print-Přidat tiskárny

  3. Tím se dostanete na webovou stránku, na které skrze tlačítko Přidat tiskárny přidáte k vašemu účtu do služby Google Cloud Print všechny tiskárny připojené k počítači.
  4. Po chvilce by se měla objevit hláška Děkujeme, nyní je vše připraveno. Vaše tiskárny jsou nyní zaregistrovány ve službě Google Cloud Print.
    Jsme připraveni na cloudový tisk Jsme připraveni na cloudový tisk

Správu tiskáren a tiskových úloh můžete provádět na stránce https://www.google.com/cloudprint. Tím je vše připraveno k tisku a my se můžeme vrhnout na mobilní telefon nebo tablet.

Správa tiskových úloh v telefonu Správa tiskových úloh v telefonu

Správa tiskových úloh v telefonu Správa tiskových úloh v telefonu

Více o nastavení prohlížeče Chrome a cloudového tisku najdete ve článku Google Cloud Print v praxi: tiskněte odkudkoli kamkoli.

Jak tisknout z telefonu či tabletu s Androidem?

Jako první budete muset nainstalovat aplikaci Cloud Print, což provedete standardním způsobem z Obchodu Play. Instalační balíček má necelé 2 MB a můžete ho instalovat na jakékoli zařízení s Androidem 2.3.3 a vyšším.

Co tato aplikace nabízí? Podívejme se do Obchodu Play:

  • Tisk z libovolného kompatibilního zařízení s Androidem na jakékoli tiskárně připojené ke Google Cloud Print.
  • Sdílení obrázku nebo dokumentu z aplikací jako je například galerie přímo na Cloud Print.
  • Možnost sledovat stav vašich tiskových úloh.

Rxz2R2JUJ9 HhbFwPD3zHiV3HxlVbHNGf1HMttvqmrh1Qro ZuC5DIQ5 jpWjr8aVfo=w124
Cloud Print
Google Inc.
Verze 0.6.1b (12. 6. 2013)
Velikost 1,9 MB
2.3.3+

9g8sCQQ7YPKXIAAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

Přes ikonu, která přibude v seznamu aplikací, lze spravovat (konkrétně prohlížet a mazat) probíhající a dokončené tiskové úlohy, případně (s pomocí správce souborů nebo galerie) odeslat soubor k tisku Postup je v takovém případě následující:

  1. Klepněte na tlačítko s obrázkem tiskárny.
  2. Zvolte aplikaci, se kterou vyberete soubor k tisku.
  3. Vyberte soubor, který chcete vytisknout.
  4. Zvolte tiskárnu, na které hodláte tisknout.
  5. Nastavte parametry tisku (oboustranný tisk, orientace, velikost papíru a počet kopií) a stiskněte šipku v pravém horním rohu.

Následně by měla být úloha odeslána na tiskárnu, o čemž budete informováni v notifikační liště. Tiskové úlohy pak můžete sledovat a spravovat přímo v aplikaci.

Jak tisknout z jiných aplikací?

Naprosto jednoduše: skrze systémové sdílení. Vyzkoušeli jsme tímto způsobem například vytisknout textový dokument, uložený v Dropboxu. Vše probíhalo prakticky stejně, jako během tisku přímo z aplikace. Doba od odeslání z telefonu po vytištění na tiskárně se pohybovala kolem deseti sekund.

Požadovaný dokument nebo text budeme sdílet Požadovaný dokument nebo text budeme sdílet

V Gmailu můžeme sdílet jen označený text V Gmailu můžeme sdílet jen označený text

Tímto způsobem lze tisknout prakticky cokoli z jakékoli aplikace. Jediné, co je nutné, aby daný program podporoval systémové sdílení. Snadno tak třeba vytisknete příspěvky ze sociálních sítí, obrázky z galerií, nebo e-maily z Gmailu (v těch je ale nutné označit text, jež chcete vytisknout, a teprve poté ho sdílet).

Tisknout přitom můžete nejen na klasické tiskárna, ale také do PDF souboru. V takovém případě je výsledek uložen na Disk Google, odkud ho můžete stáhnout přes webové rozhraní nebo skrze nativní aplikaci.

Alternativní aplikace

Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala oficiální aplikace, můžete vyzkoušet některou z alternativ. Například:

Resumé

Tisk skrze cloud má samozřejmě své výhody i nevýhody. Začněme negativy – některým uživatelům bude možná vadit představa, že dokumenty, které budou tisknout tímto způsobem, poputují přes Google, což teoreticky znamená, že k nim může mít firma přístup. Přesto, že lze Google považovat za důvěryhodnou společnost, asi bychom nedoporučovali tímto způsobem tisknout tajné či důvěrné dokumenty. Uklidnit vás může tvrzení z nápovědy, podle kterého „Google uchovává kopii každého dokumentu odeslaného k tisku, … ale jen tak dlouho, dokud je tisková úloha aktivní a není dokončena. Musíme to udělat, abychom zajistili vytištění dokumentu. Jakmile je úloha dokončena, dokument je odstraněn z našich serverů … Dokumenty odeslané k tisku jsou považovány za osobní informace a jsou přísně důvěrné. Google nemá přístup k tisku dokumentů k jinému účelu, než ke zlepšení tisku.“

Nejzásadnějším kladem je beze sporu možnost tisknout ze zařízení, která sama o sobě není možné propojit s tiskárnou kabelem – tedy například z telefonů nebo tabletů. Další výhody:

  • Na zařízení, ze kterého budete tisknout, nemusíte instalovat ovladače tiskárny.
  • Je lhostejné, jaký operační systém je nainstalován na cílovém počítači a z jakého operačního systému tisknete.
  • Snadný tisk na prakticky tiskárnu z telefonu či tabletu, případně včetně možnosti tisknout na tiskárně jiného uživatele, pokud vám ji nasdílí.
  • Tisk skoro ze všech aplikací pro Android, které umí předat obsah skrze systémové sdílení.

Aplikace Cloud Print se dočkala poměrně vřelého přijetí – necelý týden po vydání si ji stáhlo více než sto tisíc uživatelů, bezmála tisícovka z nich hodnotila a průměrná známka byla velmi pěkných 4,7 z 5 možných. Patrně prvním českým uživatelem, který udělil pět hvězdiček a přidal také komentář, je Daniel Stříbrný, který program vyzkoušel na Nexusu 7. Dle jeho mínění jde o „Konečné řešení přímo od Googlu – jednoduché, svižné, paráda…“

Zbývají poslední náležitosti: aplikaci Cloud Print můžete stáhnout, nainstalovat a používat zdarma na Androidu 2.3.3 a vyšším.

Rxz2R2JUJ9 HhbFwPD3zHiV3HxlVbHNGf1HMttvqmrh1Qro ZuC5DIQ5 jpWjr8aVfo=w124
Cloud Print
Google Inc.
Verze 0.6.1b (12. 6. 2013)
Velikost 1,9 MB
2.3.3+

9g8sCQQ7YPKXIAAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)