TOPlist

Google Chrome letos začne blokovat obsah ve Flashi

Google Chrome končí s Flashem – náheďák

Že je Flash již přežitým formátem není žádným tajemstvím. Google se nyní rozhodl, že proces záhuby tohoto formátu urychlí pomocí svého prohlížeče Google Chrome, který ho začne blokovat na drtivé většině webových stránek.

Vývojový tým prohlížeče Google Chrome odhalil minulý týden plán, který počítá s automatickým přepínám Flash obsahu na HTML5 tam, kde je to možné. Pokud ale daný web HTML5 verzi obsahu nemá, uživatel se k obsahu dostane až ve chvíli, kdy uživatel spuštění přehrání obsahu dovolí.

Kdy bude Flash blokován a jak bude Google Chrome fungovat?

Podle tohoto plánu, který je ale zatím ještě stále ve fázi návrhu, by mělo k realizaci dojít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Samotný Flash Player ale ještě nějakou chvíli v prohlížeči zůstane. Uživatel bude mít možnost zvolit, zda obsah nechá přehrát pouze jednou, zda ho na konkrétním webu bude moci prohlížeč spouštět vždy nebo naopak zda bude Flash na daném webu navždy zakázán (jak můžete vidět na obrázku níže).

Google Chrome - blokování Flashe

Vývojáři takto chtějí zajistit, aby uživatel získal co nejméně možných výzev a možností spuštění Flashe. Vývojářský tým také navrhl whitelist, na kterém bude deset největších a nejznámějších webů využívajících Flash, aby nedošlo k jejich ochromení či znefunkčnění. Tento whitelist by ale měl získat pouze roční platnost a provozovatelé těchto TOP webů tak budou donuceni přejít na HTML5.  Podle vnitřních metrik Googlu by na whitelistu měly zůstat weby YouTube, Facebook, Yahoo, VK.com, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazon a Mail.ru.

Tento plán je tedy cílen právě na vývojáře webů a jejich provozovatele, s tím, aby už konečně opustili přežitý, náročný a zastaralý Flash a přestavěli své weby do HTML5 verze webu.

Zdroj: mashable.com

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)