GO Weather: Udělejte si z telefonu meteostanici

go_weather_logo

Jaké bude počasí? Nejen klasickou předpověď, ale také pěkné animované widgety (včetně populárních hodin s počasím) a živé tapety přináší aplikace GO Weather.

GO Dev Team patří k nejaktivnějším vývojářským studiím, zaměřujícím se na operační systém Android. V jeho portfoliu najdete snad vše, co můžete pro život s chytrým telefonem potřebovat: aplikaci pro práci se SMS, klávesnici, správce kontaktů, nebo třeba launcher s nespočtem widgetů a rozšíření. Aplikace s „GO“ v názvu jsou přitom nabízeny zdarma a bez reklamy, přičemž ve svých segmentech patří k těm nejlépe hodnoceným.

O programy na předpovídání počasí je přitom mezi uživateli značný zájem, na který jsme reagovali recenzemi Meteoservis: Česká předpověď počasí pro Android, Palmary Weather PRO: Proměňte svůj Android v rosničku a věnovali jsme jim samostatný díl cyklu „SvětAndroida doporučuje,“ kde jsme představili sedm aplikací, jež vám nahradí rosničku (tu zelenou, i tu televizní).

S čím tedy přichází GO Weather? Na začátek je nutné konstatovat, že se nejedná o tak sofistikovanou a komplexní aplikaci, jako je český Meteoservis, poskytující například snímky z meteorologických radarů a družic. GO Weather hodně hraje na efekt, čímž se snaží přiblížit širší laické veřejnosti.

Hned po spuštění si všimnete jednoduchého a přehledného uživatelského rozhraní s působivou animací, která se mění podle počasí. Animace jsou poměrně detailní a vizuálně hezky provedené, takže pomáhají vytvářet stylovou atmosféru celé aplikace.

Hlavní okno aplikace GO Weather (obrázek je z Android Marketu, neboť náš program pro zachycení obsahu obrazovky nesejmul animaci)

Hlavní okno aplikace GO Weather (obrázek je z Android Marketu, neboť náš program pro zachycení obsahu obrazovky nesejmul animaci)

GO Weather zjišťuje aktuální polohu telefonu a automaticky nabídne údaje odpovídající místu, na kterém se nalézáte. Databáze přitom není zjevně tak obsáhlá, jako v případě Palmary Weather Pro, ač se autoři chlubí desítkami tisíc míst z celého světa. Zatímco v Ostravě-Mariánských Horách Palmary nabídne jako nejbližší údaje pro Slezskou Ostravu vzdálenou cca 2 km, GO Weather vyhodnocuje jako nejbližší obec Ludgeřovice, nacházející se cca 6,5 km daleko, případně určí místo obecněji jako Ostravu. Z meteorologického hlediska se ale nejedná o závažný nedostatek – o čtyři kilometry dále obvykle nebývá tak zásadně odlišné počasí.

K dispozici jsou údaje o aktuální teplotě, nejvyšší a nejnižší předpokládané teplotě ten den, rychlosti a směru větru (doporučujeme hned při prvním spuštění přepnout v nastavení jednotky na metrickou soustavu a 24hodinový formát času). Po tapnutí na tlačítko More se rozbalí další detaily, jmenovitě tlak vzduchu, vlhkost, viditelnost, teplota rosného bodu, východ a západ slunce.

Jak bude v následujících dnech, se dozvíte v dolní liště, kde je předpověď na dalších osm dnů. Ta je prezentována grafickým symbolem, stručným popiskem, nejvyšší a nejnižší očekávanou teplotou. Mezi jednotlivými dny přecházíte posunem lišty doleva a doprava.

Lištu lze stáhnout dolů, aby nepřekážela v obraze, nebo naopak vytáhnout nahoru, čímž vyvoláte podrobnější slovní předpověď. Posunem doleva se pak zobrazí grafy s očekávaným vývojem nejvyšší a nejnižší teploty, posunem doprava získáte předpověď na aktuální den hodinu po hodině.

Slovní předpověď na další dny

Slovní předpověď na další dny

Prognóza vývoje teplot v následujících dnech

Prognóza vývoje teplot v následujících dnech

Hodinová předpověď na následujících 24 hodin

Hodinová předpověď na následujících 24 hodin

 

Počasí přitom můžete sledovat nejen v aktuálním místě, ale též v dalších až deseti lokalitách na celém světě. Nejprve je nutné přidat další místo, což provedete přes [Menu]-Add. Město, které chcete sledovat, můžete buď najít vyhledávačem, nebo skrze Browse by Locations postupným procházením databáze podle kontinentu, země a kraje. Mezi sledovanými místy pak budete přepínat odsunutím obrazu do stran.

Jestliže se vám nelíbí výchozí animace s větrným mlýnem, který přeci jen příliš nezapadá do představy české krajiny, lze z Android Marketu doinstalovat další témata ([Menu]-Theme).

Jestliže se vám nelíbí výchozí animace, lze z Android Marketu doinstalovat další témata

Jestliže se vám nelíbí výchozí animace, lze z Android Marketu doinstalovat další témata

Nechybí ani funkce sdílení, skrze kterou můžete odeslat třeba mailem, na sociální sítě, nebo SMSkou informace o aktuální povětrnostní situaci a prognóze svým přátelům.

Chcete vědět, jak bude, aniž byste museli spouštět celou aplikaci? GO Weather to umí! Jeho součástí jsou widgety na plochu a živé tapety.

Widgety jsou připraveny tři: 2×1, 4×1 a 4×2. Při umístění na plochu si můžete vybrat, která ze sledovaných lokalit má být zobrazována. Asi nejpovedenější je největší ze jmenovaných widgetů, který kromě aktuální situace a předpovědi zobrazuje také hodiny (podobné provedení můžete vidět např. u widgetů z HTC Sense, LG, či ve Fancy Widgets a Beatiful Widgets). Pro widgety jsou k dispozici skiny, takže nudu na ploše mít určitě nebudete. Prvek navíc mění svůj vzhled s ohledem na počasí, tapnutím na něj pak spustíte celou aplikaci (u největšího widgetu se tapnutím na hodiny dostanete do systémové aplikace Hodiny, kde můžete například nastavovat budík).

Všechny tři varianty widgetů na jedné ploše

Všechny tři varianty widgetů na jedné ploše

Podobné je to i v případě živých tapet – opět lze vybírat z nastavených lokalit, dále můžete nastavit pozici textu (nahoře/dole) a jeho velikost (velký/malý). I v tomto případě je možné změnit vzhled tapety pomocí grafických témat. Pochopitelně je nutné počítat s tím, že živá tapeta se aktualizacemi lehce podepíše na výdrži baterie.

GO Weather nabízí také živé tapety na plochu

GO Weather nabízí také živé tapety na plochu

GO Weather nabízí také živé tapety na plochu

GO Weather nabízí také živé tapety na plochu

V nastavení pak lze kromě mnoha možností změny vzhledu (pozadí, video na pozadí, živé tapety, widgetů i samotné aplikace) například určit periodu automatické aktualizace (s možností přerušení, pokud stav baterie klesne pod danou mez, takže vám aktualizace nevysají zbytky energie), nastavit způsob zjišťování aktuální polohy (z Wi-Fi vysílačů a/nebo GPS), případně se můžete nechat upozornit, pokud teplota dosáhne stanovené hranice.

Resumé

Jak jsme předestřeli již v úvodu: GO Weather si neklade za cíl konkurovat profesionálněji pojatým meteorologickým aplikacím. Zaměřuje se spíše na uživatelský zážitek, proto nabízí nespočet grafických provedení, animací a efektů. Jistě si najde své příznivce především v řadách těch, které nebaví studovat meteorologické mapy, ale pouze chtějí vědět, jak je venku a jaké bude počasí v nejbližších dnech. Jak je u GO Dev Teamu zvykem, program je dotažený do nejmenších detailů a připravený k okamžitému použití. Naopak zkušenější uživatelé mají šanci „povrtat“ se v zákoutích jeho nastavení a přizpůsobit si celou aplikaci podle svých představ.

Klady

  • Interaktivní a stylová aplikace.
  • Týdenní předpověď.
  • Skinovatelné tapety a widgety.
  • Přerušení automatické aktualizace s ohledem na stav baterie.
  • Možnost sledovat počasí až na deseti místech po celém světě.
  • Upozornění na dosažení zadané teploty.

Zápory

  • Absence češtiny.
  • Méně přesná lokalizace ve srovnání s Palmary Weather Pro.
  • Skiny a animace je možné pouze stahovat, uživatel si nemůže vytvořit vlastní.
  • Stahování vylepšení není tak jednoduché, jako u konkurenčních aplikací.
  • Předpověď jen na osm dní (Palmary Weather Pro nabízí na 15, další aplikace na 10).

hi 124 6
GO Weather
GO Dev Team
Verze 1.9.11 (5. 9. 2011)
Velikost 3,5 MB
1.6+


Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)