Gmail pro Android bude umět formátovat text a pracovat s kalendářem

gmail_56_ico

V rámci pravidelných středečních aktualizací se nové verze dočkalo hned několik programů z dílny Googlu. Je mezi nimi i klientská aplikace poštovní služby Gmail, jejíž nová verze nese číslo 5.6. Samotná novinka sice nepřináší žádné výraznější viditelné změny, nicméně pohled do balíčku ukázal několik zajímavých funkcí, na které se patrně můžeme těšit v dohledné budoucnosti. Uživatelé například dostanou možnost použít při psaní zpráv formátovaný text. Kromě toho by měla přijít hlubší integrace kalendáře pro efektivnější a intuitivnější plánování.

Formátování textu

Jistě nám dáte za pravdu, že dlouhý text bez jakéhokoli stylu či formátování se poměrně obtížně čte. K lepšímu čtenářskému komfortu napomáhají přinejmenším odstavce, interpunkce a psaní velkých písmen, nicméně v některých případech je vhodné pro strukturování textu použít i další prostředky. Webové rozhraní služby Gmail nabízí poměrně rozsáhlé možnosti formátování textů – od výběru písma, velikosti, základních možností (tj. tučné, kurzíva a podtržené), až po barvy. K dispozici je také podpora pro zarovnání textu, seznamy, odsazení a citace. Kupodivu ale tyto funkce nejsou dostupné v mobilní verzi aplikace Gmail – tedy alespoň prozatím ne.

Poslední verze mobilní aplikace Gmail obsahuje jasné důkazy, že se vývojáři chystají změnit možnosti formátování – ve zdrojových kódech totiž byla odhalena sada nových textových řetězců. Soudě z jejich názvů bude možné ovlivnit nejen základní atributy písma, ale i jeho barvu. Další strukturální prvky, jako seznamy a zarovnání, možná budou přidány později.

Jaké možnosti formátování textu jsou tedy ve zdrojácích aplikace Gmail schovány?

  • Tučné písmo.
  • Kurzíva.
  • Přeškrtnuté (kupodivu tato možnost není ani ve webovém rozhraní).
  • Podtržení.
  • Barvy (červená, modrá, zelená, žlutá, šedá a černá).
  • K dispozici je také tlačítko Vymazat veškeré formátování.

Ovládací prvky pro formátování budou přístupné z kontextové nabídky na obrazovce pro psaní nové zprávy. Lze předpokládat, že formátovací funkce budou stejně tak k dispozici pro odpovědi.

Vzhledem k tomu, že webové rozhraní služby Inbox dostalo možnost formátování textu před několika týdny, můžeme předpokládat, že také mobilní aplikace Inbox přinese v dohledné době tyto funkce.

Na následujícím snímku můžete vidět ikony panelu nástrojů pro formátování. Vypadá to, že některé z nich ještě nejsou v odpovídajícím měřítku, což naznačuje, že budeme muset počkat na alespoň jednu další aktualizaci, než bude formátování textu k dispozici.

Ikony panelu nástrojů aplikace Gmail pro formátování Ikony panelu nástrojů aplikace Gmail pro formátování

Integrace s kalendářem

Pro většinu „kancelářských krys“ jsou e-mail a kalendář téměř nerozlučnými společníky. Je tedy s podivem, že Android nikdy nenabídl skutečnou integraci mezi těmito dvěma službami, tedy alespoň ne na mobilu. Nyní to vypadá, že se blíží změna.

Důkazy ve zdrojácích zatím vnášejí jen trochu světla, ale neprozrazují nic konkrétního. Nicméně jde o celkem jisté náznaky, že nějaký způsob integrace se blíží. Existují dva důkazy – tím prvním je nové oprávnění nazývané com.google.android.calendar.permission.READ_OOBE.

Jde o úroveň oprávnění „signature“, což znamená, že oprávnění mohou použít pouze aplikace, které musí sdílet stejný podpis, jako aplikace, jež vytvoří oprávnění.

Další pohled do kódu ukazuje, že Gmail má přístup k přinejmenším automaticky generovanému kalendáři s narozeninami přátel a velmi pravděpodobně bude umět číst i ostatní vaše kalendáře.

Druhým důkazem jsou čtyři prázdné textové řetězce, které jsou pouze pojmenované, ale neobsahují žádný text. Jména naznačují účel každého řetězce, které se týkají akcí kolem Kalendáře Google. Dvě položky se zaměřují na otevření aplikace Kalendář s ohledem na to, zda je již nainstalovaná, a další dvě jsou spojeny se zobrazením položek z agendy.

  • icr_show_agenda
  • icr_agenda_settings
  • open_google_calendar
  • get_google_calendar

Způsob použití dat z kalendáře není zatím jasný, ale je pravděpodobné, že se Google hodlá zaměřit na zjednodušení základních úkolů v Gmailu. Může se jednat například o vylepšení automatických návrhů při vyplňování příjemce, nebo upozornění na plánovanou událost, která by mohla kolidovat s detekovanou událostí v e-mailu. Zatím je příliš brzy na nějaké velké předpovědi, ale více se pravděpodobně dozvíme z dalších aktualizacích.

Kde stáhnout Gmail 5.6?

Aktualizace je uvolňována postupně přes Obchod Play, takže si na ni možná budete muset počkat. Pokud čekat nechcete, můžete si stáhnout instalační balíček z následujícího odkazu. V takovém případě je v systémovém nastavení nutné povolit instalaci ze zdrojů třetích stran. APK soubor je podepsán společností Google a aktualizuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že soubor je bezpečný k instalaci a nebyl žádným způsobem změněn.

Pro jistotu ještě upozorňujeme, že Gmail 5.6 neobsahuje funkce formátování textu ani integraci s kalendářem – zatím jsou uvedené funkce pouze v jeho zdrojových kódech.

Zdroj: Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)