G-Alarm – budík, který vás nenechá zaspat

f-705-2

Brzké každodenní vstávání je začátkem nového dne většiny z nás. Někdy ale není vůbec snadné dostat se z říše snů do skutečného světa a přimět své tělo opět fungovat a probudit se. Budík se tak stává velmi užitečným pomocníkem, zároveň však největším nepřítelem na začátku dne. Společnost Ageye představila svůj budík G-Alarm již na platformě Windows Mobile, kde se tento budík stal velmi populární. Vývojáři zareagovali na obrovský nárůst popularity Androidu a jeho uživatelé se konečně dočkali verze pro svůj systém. G-Alarm zaujme příjemnou grafikou a detailním nastavením jednotlivých budíků.

Uživatelské rozhraní

Po spuštění nás přivítá úvodní obrazovkama se seznamen vytvořených budíků. Jsou zobrazeny názvy, čas a dny, pro které je budík nastaven. U každého budíku se v pravé části nachází obrázek zvonečku, který slouží pro aktivaci/deaktivaci.

 

20111027_232849

Vysouvací nabídku pro nastavení vyvoláme prostřední ikonkou ve spodní části aplikace. Ta nám umožní vytvářet, upravovat, mazat a testovat jednotlivé budíky.

20111028_114405

Rovněž se skrze ni dostaneme do nastavení, kde můžeme zvolit, aby se budík vypnul při zatřesení telefonem nebo položením telefonu displejem k zemi, dobu podsvícení, standardní vyzvánění či vypnutí režimu Letadla po zaznění alarmu. Ve spodní části jsou k dispozici nástroje pro Import a Export nastavených budíků.

20111028_114416

 

Vytvoření budíku

Pro vytvoření použijeme možnost New Alarm z vysouvací nabídky. Z nabídky Template můžeme zvolit nějakou šablonu s nastavením, například jiný námi vytvořený budík, u kterého chceme změnit jen nějaký detail a nemusíme tedy vše nastavovat znovu. Položky pro úpravu názvu, času a výběru dnů není potřeba vysvětlovat. Do Playlistu lze přidat libovolné zvuky, které se nacházejí na kartě telefonu.

20111028_114438

Snooze time značí standardní dobu, o kterou se dá budík posunout po jeho spuštění. Lze také nastavit, aby se při každém posunutí tato doba zkracovala o určitou procentuální část.

Hlasitost nastavíme hodnotou Volume, v rozšířené nabídce pak postupné zesílení.

20111028_114456

Zajímavou možností je Show task, díky které budík deaktivujeme určitým úkolem. To se hodí v případě, že jste schopni budík vypnout v polospánku a spíte dál. Je možné si vybrat mezi dvěma úkoly (případně kombinací) –  matematickou rovnicí a hrou, kde musíte dostat kuličku pomocí pohybového senzoru do díry. Dá se také zvolit obtížnost. Výrazně doporučuji snadnou, jinak hrozí poškození telefonu zapříčeněné úderem o stůl atp. Předpokládám totiž, že rovnice typu 2+3 = 5 bude po ránu dostatečným oříškem. Takový příklad 352 x 851 z hlavy po ránu asi nikdo nespočítá a bude nejjednodušší telefon umlčet hrubou silou.

20111028_114507

Pomocí poslední nabídky Wallpaper obarvíme pozadí obrazovky alarmu. Obrázek važte pečlivě, bude to nejspíš první, který v daný den uvidíte. Poslední zaškrtávací polížko zajistí, aby se daný budík po skončení alarmu smazal. Nastavení uložíme fajfkou v levém spodním rohu.

 

Aktivace alarmu

Test budíku spustíme tlačítkem Test alarm. Obrazovka alarmu je rozdělena do čtyř pomyslných částí. V pravém horním rohu se nachází křížek, kterým alarm vypneme (bez aktivovaných úkolů). Hned pod ním máme informaci o čase, datumu a názvu budíku.

20111028_114557

Prostřední část tvoří tlačítko (obrázek měsíčku), díky kterému můžeme alarm odložit.  Při pouhém kliknutí se začne odpočítavat standardní nastavená doba (Snooze time, viz dříve). Při dlouhém stisku nám G-Alarm nabídne budík posunout o jiný čas (minuta – hodina).

20111028_114608

Poslední část vyvolaná spodní ikonkou slouží k ovládání Playlistu. Můžeme zde upravovat hlasitost (to jde samozřejmě i tlačítky telefonu), pozastavit přehrávání nebo zvolit jinou skladbu.

20111028_120126

Závěr

G-Alarm je určen především pro ty, kteří se nespokojí s obyčejným budíkem nabízejícím systémem Android. Jestliže patříte mezi jedince, na které pasuje přísloví „spí jako mrtvola“, oceníte rozsáhlé možnosti nastavení jednotlivých budíků včetně úkolů. Ovládání aplikace je velmi jednoduché a efektivní. Menší vadou na kráse může být fakt, že aplikace není zdarma, ale stojí něco málo pod 50 Kč. To je částka, kterou stojí za to investovat, aby člověk nezaspal.

hi 124 3
G-Alarm
ageye
Verze 1.2 (2. 10. 2011)
Velikost 3,4 MB
2.1+

49,68 Kč

hi 124 2
G-Alarm Demo
ageye
Verze 1.2 (2. 10. 2011)
Velikost 3,4 MB
2.1+
QOlmFrpbAAAAAElFTkSuQmCC
Zdarma

 

 

 

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)